19 Ekim 2018 16:12

ÇAYKUR çayı almadı üretici mağdur

ÇAYKUR 2018 yılı yaş çay kampanyasını sona erdirdi. Bunu fırsat bilen özel şirketler ise düşük fiyat vererek üreticileri mağdur ediyor.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 2018 yılı yaş çay kampanyasını sona erdirdi. 4. sürgün çay toplayan on binlerce çay üreticisi mağdur oldu. ÇAYKUR 2018 yılı Mayıs ayından başlattığı yaş çay kampanyasını geçen ay sonu tamamladığını duyurarak fabrikalarını kapattı. Bu duruma Emek Partisi (EMEP) ve Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği tepki gösterdi. Çay üreticileri ve temsilcisi örgütlerini bu duruma karşı çıkmaya özel sektöre çay üreticilerinin çay satmaması çağrısı yapan EMEP Fındıklı İlçe Başkanı Hasan Zorlucan devletin politikasını eleştirdi.

‘ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİLİYOR’

EMEP Fındıklı İlçe Başkanı Hasan Zorlucan; “İlk yapılması gereken şey çay üreticilerinin örgütlenerek özel sektöre çay satmaması gerek. Çay üreticisi örgütleri başta ziraat odaları bu duruma acilen müdahale etmelidir. Siyasi partiler ve çeşitli meslek örgütleri ortaklaşa bir tepki koymalıdır” dedi. Kilosu 2,40 TL yaş çayı, özel şirketlerin fırsatçılık ederek 1,60 TL’ye aldığını kaydeden Zorlucan, “Ortada ciddi bir fark var. Üretici bahçesine biten ve 4. kez gelen yaş çayını toplamak zorundadır. Bu durumu gören devlet, çay fabrikalarını kapatarak on binlerce çay üreticisini özel sektörün kucağına iterek sömürülmesine sebep olmaktadır. Devlet bu duruma acilen müdahale etmeli, üreticinin alın teri sömürülmemelidir” diye konuştu. ÇAYKUR’da çalışan binlerce işçinin 180 gün çalıştırılacağı vaat edilerek kurumda istihdam edildiğini söyleyen Zorlucan şöyle konuştu:

“Fabrikalar kapatılmış, işçi kardeşlerimiz (sıradan gerekçelerle atılanlar hariç) bu süreci doldurmak için fabrikalarda sadece gün doldurmak için bekletiliyor. Üretim yapılmıyor. Yanlış bir çay kampanyası yürütülerek hem işçiler hem de diğer çiftçiler mağdur ediliyor. Bugün üretici örgütleri ve siyasi partiler olaya örgütlü bir tepki gösterse üreticilerimiz de çayını özel sektöre satmaz.”

FİYAT DÜŞTÜ ÜRETİCİ MAĞDUR

Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) de yaşananlara tepki göstererek devlet yetkililerini göreve çağırdı. AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, “Rize başta olmak üzere Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaklaşık 207 bin çay üreticisi geçimini çaydan sağlamaktadır. Rize’nin tek geçim kaynağı olan ‘çay’ her zaman olduğu gibi 4. sürgünde de gün içinde değişikliğe uğramaktadır. 4. sürgün için belirlenmiş olan yaş çay alım fiyatı yoğunluk nedeniyle 1,75 TL’den 1,60 TL’ye düşürülmüştür. Devlet belirlediği fiyatın altında bugün özel sektörün yaş çay alması kabul edilemez. Bu nedenle vatandaş maddi açıdan zarara uğramaktadır. Devlet bu duruma müdahale etmez ise bu fiyat  düşmeye de devam edeceği öngörülmektedir. Yetkililerin bu olaya artık dur demesi gerekmektedir. Yol kenarlarında özel sektörde kullanılan araçların üzerinde hangi firmaya ait olduğu belli olan bir etiket bulunmadığından halkımızın emek vererek kantara getirdiği yaş çayın nereye gittiği ne olduğu bilinmemektedir. Her yıl yaşanan bu karmaşık durma artık yetkililerin bir son vermesi gerekiyor. Üretici daha fazla mağdur edilmemelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB 64 yaşında: Sermayenin değil, halkın çıkarına bilim

SONRAKİ HABER

Avrupa Suudi Arabistan’a mesafeli yaklaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...