19 Ekim 2018 15:59

TMMOB 64 yaşında: Sermayenin değil, halkın çıkarına bilim

TMMOB'un Mühendislik-Mimarlık haftasına ilişkin açıklamasında 'Bilim ve tekniği halkımızın çıkarları için kullanmaya devam edeceğiz' denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mühendislik- Mimarlık haftası nedeniyle gerçekleştirdiği basın açıklamasında ekonomik krizin mimar ve mühendisleri de işsizilik ve düşük ücretlerle olumsuz etkilediği kaydedildi. İktidarın, toplumun değil sermayenin ve tekelllerin çıkarını önemsediği belirtilen açıklamada, “Bilim ve tekniği halkımızın çıkarları için kullanmaya devam edeceğiz” denildi.

TMMOB, ilk genel kurulunun gerçekleştirdiği tarih olması sebebiyle “Mühendislik- Mimarlık haftası” olarak kutlanan 18- 21 Ekim’in 64. yıl dönümünde Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasında konuşan TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu, “Birliğimiz, meslektaşlarımızın sorunlarının derhal çözülmesi, ekonomik krizin emek yanlısı bir programla aşılması, üreten-sanayileşen-kalkınan bir Türkiye’nin yaratılması için mücadele etmektedir” dedi.

Mimar ve şehir plancılarının toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağladığını ifade eden Topçu, “Mesleğimizin bu özelliği, bizlere toplumsal bir görev ve sorumluluk vermektedir. TMMOB örgütlülüğüne sahip çıkmak tüm toplumun geleceğine sahip çıkmak demektir” dedi.

İŞSİZLİK VE DÜŞÜK ÜCRET MÜHENDİSLERİ DE ETKİLİYOR

Ekonomik krize ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Topçu, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşamlarının da olumsuz etkilendiğini söyledi. Tek adam rejiminin yarattığı siyasal ortamın ekonomik riskleri derinleştirirken, halkın hak arama taleplerinin şiddetle bastırılmak istenidğini belirten Topçu, işsizlik, güvencesizlik, esnek istihdam ve düşük ücret gibi sorunların genç mimar ve mühendislerin en büyük problemi haline geldiğini söyledi. Kriz nedeniyle kapanan işletmelerin, duran yatırımların ve üretimini azaltan şirketlerin meslek alanlarındaki işsizliği büyüttüğünü ifade eden Topçu, kamudaki mimar ve mühendislerin ise düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüze olduğunu belirtti.

BİRLİĞİMİZ GÜÇSÜZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Toplumun değil sermayenin ve uluslararası tekellerin önceliklerini önemseyen iktidarın mücadelelerini boşa düşürmek istediğini belirten Topçu, “Yasa ve yönetmelik değişiklikleri yapılarak, mesleki denetim yetkilerimiz kısıtlanarak, mesleki unvan ve alanlarımız aşındırılarak, özlük haklarımız gasp edilerek, belediyeler ve kamu kurumlarıyla yaptığımız protokoller iptal edilerek, birlik yöneticilerimize davalar açılarak mühendis, mimar ve şehir plancılarının öz örgütü olan birliğimiz güçsüzleştirilmek istenmektedir” diye konuştu.

TMMOB'un geçmişte olduğu gibi bugün de meslek alanları ile ilgili her konuda bilgiyi biriktirmeyi ve kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceğini ifade eden Topçu, bu doğrultuda yayınlanan raporlarla, açılan kamu davalarıyla, düzenlenen kongre-sempozyumlarla, yapılan açıklamalarla, gerçekleştirilen mitinglerle bilimin ve tekniğin halktan ve doğandan yana kullanılmasıyla başka bir dünyanın mümkün olabileceğini ortaya koymaya çalışmaya devam edeceğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Davutpaşa davasında sanıkların hazır bulundurulması talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR çayı almadı üretici mağdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...