19 Ekim 2018 14:57

Araştırma: Suriyelilerin yüzde 56’sı evlerine dönmek istiyor

Gaziantep Üniversitesi'nden yayımlanan araştırmada, çalışanların yüzde 88'inin sigortasız çalıştırıldığı ifade edildi.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/EVRENSEL

Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Sosyoloji Bölümü tarafından kent genelinde yapılan Suriyeli araştırması, Göç Enstitüsü tarafından kitap haline getirildi. Basına açıklanan araştırma sonuçlarına göre; Suriyeliler ağır ekonomik şartlar altında yaşam mücadelesi verirken yüzde 56’sı eve dönmek istiyor. 

Araştırma hakkında bilgi veren Rektör Ali Gür, Suriyeliler hakkında bilinen bilgilerin yanlış olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Antep’te 190 mahallede oturan 129 hanenin, bin 824 bireyiyle yüz yüze görüşüp kendilerine 79 soru yöneltildiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Ali Gür şunları söyledi: “Araştırmada, Gaziantep’teki Suriyelilere ülkelerine dönme niyetleri sorulmuş ve yüzde 56’sı uygun şartlar oluştuğunda dönme niyetinde olduklarını beyan etmiş, yüzde 13’lük bir bölümü ise başka bir ülkeye gitme yolunda görüş bildirmiştir. Ankete katılanlardan sadece yüzde 3.6’sı Türk vatandaşlığı aldığını, yüzde 9’u başvuru sürecinin devam ettiğini beyan ederken yüzde 35.9’u ise kesinlikle vatandaşlık başvurusu yapmayı düşünmediğini söylediler. Araştırma sırasında ekiplerimiz 727 evlilik tespit ederken, evliliklerin yüzde 74’ünün Suriyelilerin kendi aralarında gerçekleştiği anlaşıldı. Evliliklerin yüzde 24 gibi önemli bir bölümü Gaziantepli ya da Türklerle evlenen Suriyeli kadınların gerçekleştirdiği evlilikler.”

EKONOMİK ŞARTLAR AĞIR

GAÜN Öğretim Üyesi ve Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin araştırma hakkında sunum yaparak istatistik verileri paylaştı. Sanılanın aksine, Suriyelilerin yüzde 81’inin karakol veya mahkemeyle işinin olmadığını belirten Gültekin sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemde bazı kesimlerce Suriyelilerin kriminal olayları tırmandırdığı ve suç işleme oranının arttığı yolundaki iddiaları var. Oysa, Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerden yüzde 81’i mahkemeye, karakola gitmemiş. Çeşitli nedenlerle gidenlerin oranı ise toplam nüfusun yüzde 19’u kadar ki bunların da 69.5’i resmi evrak işlemleri için gittiklerini beyan ediyor. Yüzde 21.2’si davacı olarak, yüzde 6.5’i davalı sıfatıyla, yüzde 2.8’i ise tanık olarak mahkeme ya da karakola gittiğini belirtiyor.” 

Antep’te yaşayan Suriyelilerin yüzde 83,5’inin 50 yaş altında olduğunu belirten araştırma sonuçlarına göre ; ortalama yaş 36,4. Ailelerin yüzde 18,1’i 3 çocuklu, 10 ve üzeri çocuk sahibi aileler ise toplam hanenin yüzde 3,7’sine tekabül ediyor. Görüşülen kişilerin ortalama çocuk sayısı 4,2, Bu oran bölge ortalaması olan 4’e yakın, 4 olan hane başına düşen çocuk sayısında ise Türkiye ortalamasının 2 katı kadar. Araştırma sonuçlarını paylaşan Gültekin görüşme yapılan hane sayısının yüzde 30’dan fazlasında birden fazla ailenin bir arada yaşadığını söyleyerek, “Her hanede yaşayan kişi sayısı ortalama 6.6. Suriyelilerin yüzde 97.8’i kirada otururken, kendi evinin sahibi olanların oranı ise yüzde 1.7 gibi küçük bir oran. Ailelerin yüzde 57’si ayda ortalama 500 lira kira ödüyor. Yüzde 99’u ise bin liradan az kira ödüyor. Bu da Suriyelilerin yaşadığı ağır ekonomik şartları daha da belirginleştiriyor.”

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 88’İ SİGORTASIZ!

Araştırma sonuçlarında Antep’te yaşayan Suriyelilerin yüzde 60’ının çalışmadığının ortaya çıktığını ifade eden Gültekin, alt gelir grubunun herhangi bir diplomasının olmadığını belirterek, “Suriyelilerin yüzde 5,3’ü çeşitli nedenlerle çalışmıyor. Çalışanların yüzde 62’si sürekli işlerde, yüzde 37.9’u ise geçici / mevsimlik işlerde istihdam ediliyor. Kendi işini kurup çalışanların oranı yüzde 8,8. Çalışanların yüzde 88,4’ü sigortasız, sigortalı oranı ise yüzde 5,2” dedi.
Antep’te çalışan  Suriyelilerin yüzde 77.8’inin özel sektörde istihdam edildiğini ifade eden Gültekin, gelir durumlarını da aktardı: “Sonuçlar, Suriyelilerin yüzde 67,3’ünün bin 400 TL’nin altında geliri bulunduğunu, yüzde 17’sinin bin 400 - 2 bin lira arasında gelir sağladığını, yüzde 10,9’unun 2 bin - 3 bin lira gelir dilimine, yüzde 3,6 oranının da 3 bin - 4 bin lira dilimde bulunduklarını ortaya çıkardı. Araştırmamız, Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerden yüzde 9,2’sinin otomobil, yüzde 3’ünün minibüs sahibi olduğunu, yüzde 89,1’inin ise aracının olmadığını gösterdi” dedi.

YÜZDE 26,4’ü OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Yapılan araştırmayla Suriyelilerin eğitim düzeyinin de ortaya çıktığını belirten Gültekin, “Suriyeli sığınmacıların yüzde 26,4’ü okur- yazar değil. Yaklaşık yüzde 29’u ilkokul mezunu. Orta öğretim bitirenler yüzde 26, üniversite-lisans eğitimi alanların oranı yüzde 11 civarıyken, yüksek lisans eğitimi alanlar ise toplam nüfusun yüzde 1’ine isabet ediyor. Türkiye’ye göç edenlerin yüzde 26’sının kırsal bölgelerden geldiği dikkate alındığında okur- yazar olmayan oranının yüksekliği çok şaşırtıcı gelmedi” diye konuştu. (Antep/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Fuat Oktay'a çağrı: Soru önergemiz cevaplansın

SONRAKİ HABER

Pazar alışverişine çıkan kadınlar dertli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...