19 Ekim 2018 14:22

Kayseri'de 'Alternatif kitap' standı açılıyor

Kayseri’de bu yıl ikincisi düzenlenen kitap fuarına katılmayan yayınevleri alternatif kitap standında bir araya geliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de düzenlenen 2. Kitap Fuarı’nda yer bulamayan ve katılmak istemeyen yayınevleriyle Eğitim Sen Kayseri Şubesi’nde, “Alternatif Kitap Standı” açılıyor. Emek ve demokrasi güçlerinin desteğiyle düzenlenen etkinlikte Kor, İletişim ve Tekin yayınları ziyaretçilerini bekliyor. 20-21 Ekim tarihlerinde okuyucularla buluşacak etkinlik basın toplantısı ile açılacak. Biz de, “Alternatif Kitap Standı”na dayanışma çağrısı yapan Sendika Yöneticisi ve Şair Uygur Orhan ile etkinlik üzerine konuştuk. 

“Alternatif Kitap Standı” hangi amaçla açılıyor, anlatır mısınız?
Kısaca bir ihtiyaçtan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Kayseri’de geçtiğimiz yıl kitap fuarında yaşanan İhsan Eliaçık’a yönelik saldırı girişimini protesto amaçlı ve bilimden, sanattan, edebiyattan yana olan yayınevlerine kitap fuarında yer verilmemesinden kaynaklı bir “alternatif kitap standı” açma ihtiyacı hissettik. Kitapsız yaşamak, hele de bilimden, gerçek sanattan yana olan yayınevlerinden uzak olmak, körlüğün ve sağırlığın diğer adıdır.

Bu etkinlik ile neyi hedefliyorsunuz, bahsedebilir misiniz?
2. Kayseri Kitap Fuarı’nda umduğunu bulamayan, yeni arayışlarda olan okurlarla bir arada olmayı düşünüyoruz. Bilimsel yayınların olduğu, eğitici ve doğru yönlendirmelerin olduğu kitapları okumak ve okutmak için bu kitap standını açıyoruz. Kuşkusuz, orada da güç verdiğimiz yayınlar vardır. Fakat asıl amacımız, dayanışma duygumuzun güçlendirilmesi, belleğimize yeni olanı, ileri olanı eklemektir.

“Dayanışma” dediniz, neden bu yayınevleriyle dayanışma içerisinde olacaksınız?
Daha önceki kitap fuarlarında yer bulan, KOR, İletişim, Tekin yayınları vb. yayınevleri bu yıl kitap fuarında yok. İki yıldır komik gerekçelerle başvurusu reddedilen yayınevleri var. Bir de geçen yıl İhsan Eliaçık’a yönelik saldırı girişimi sonrası, Tekin yayınlarıyla dayanışma içinde olup başvuru yapmayan yayınevleri oldu. Biz de temsili de olsa dayanışma içerisinde olalım istedik. Katkımızı sunmaya çalışacağız.

“Alternatif Kitap Standı” hangi tarihler arasında açılacak ve çağrınız neler olacak?
20-21 Ekim günü standımız okuyucular ile buluşacaktır. 20 Ekim günü 13.00’de emek ve demokrasi güçlerinin de olduğu okuyucularla birlikte bir basın toplantısı ile açılışı yapacağız. Okuyucularımıza ve tüm Kayseri halkına çağrımız ise; “Alternatif Kitap Standı”mızı coşkuyla doldurmanız, kitaplardan oluşan piramide bir tuğla da sizin koymanızdır. “Dilsizlikten” ve o büyük “körlükten” kurtulmanın tek yolu böylesi dayanışmaları çoğaltmaktır. Kelimelerimizin sınırları, sınırsız bir ülke olan dünyamızın sınırlarıdır. Haydi; bilime, sanata ve en ayrıcalıklı sınıf olan çocuklara ayırdığımız kitapları okumaya-okutmaya…

ORHAN VE SAVRUM KİTAPLARINI İMZALAYACAK

“Alternatif Kitap Standı”nda Eğitim Sen Yöneticilerinden olan Şair Uygur Orhan, Adnan Yücel Festival ödülünü alan “Roboski Ölüleri” ve Kemal Özer Şiir Yarışması jüri özel ödülü alan “Dudak Okuma Notları” adlı kitabını imzalayacak. Ayrıca, Eğitim Sen üyesi olan Vezir Savrum da Kuzey Kafkasya orjinli bir dil olan Adige dilinin kaybolmadığını, evrensel işleyişinin günümüzde hâlâ varlığını anlatan “Akla Meydan Okuma” isimli kitabını imzalayacak. 

ÖNCEKİ HABER

3. havalimanında işçileri taşıyan otobüs kaza yaptı

SONRAKİ HABER

CHP'den Fuat Oktay'a çağrı: Soru önergemiz cevaplansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa