19 Ekim 2018 11:48
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2018 15:10

Adana’da parti bülteni dağıtan 5 EMEP'li gözaltına alındı

Adana'da 'Krizin faturasını ödemeyeceğiz' bildirileri dağıttıkları için gözaltına alınan EMEP üye ve yöneticisi 5 kişi, serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde Cuma Namazı çıkışında “Krizin Faturasınız Ödemiyoruz, İş Ekmek, Özgürlük İstiyoruz” başlıklı Emeğe Sesleniş bültenini dağıtan Emek Partisi üye ve yöneticisi 5 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Emniyete götürülen EMEP üye ve yöneticileri İfadelerinin ardından serbest bırakıldı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Bu yaşananın Emek Partisi’nin siyasi faaliyetlerinin engellenmesi olduğunu ifade eden Emek Partisi Adana İl Başkanı Av. Sevil Aracı, “Bir siyasi partinin broşür, bildiri dağıtması Savcının izni ile olmaz. Üyelerimiz suç işlemiş gibi emniyete götürülemez” dedi. Bu durumla ilk defa karşılaşmadıklarını dile getiren Aracı, “Bu siyasi faaliyetlerimizin engellenmesi olayını çoktan aştı. Bir siyasi partini siyasi faaliyetinin ve propaganda hakkının engellenmesi ceza kanununda suçtur. Yapılanlar hukuksuzdur. Bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

SAVCININ TELEFONUNUN ŞARJI BİTTİ DİYE 2 SAAT KEYFİ ŞEKİLDE BEKLETİLDİLER

Emek Partisi bülteni olan Emeğe Sesleniş’i dağıtmak için cami civarında bekleyen EMEP üyelerini polis durdurarak kimlik kontrolü yaptı. Hakkında herhangi bir toplatma kararı bulunmamasına rağmen bültenin dağıtılmasına engel olan polisler, bültenin ancak Savcı inceledikten sonra dağıtılabileceğini iddia etti. Ancak cuma namazına giden savcıya bir türlü ulaşılamadı. Bülten dağıtmaları engellenen EMEP’liler cuma namazına gittiği için yerinde olmayan Savcının telefonunun şarjı bittiği için yaklaşık 2 saat bekletildikten sonra emniyete götürülecekleri söylendi.

‘İŞÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ’

Bildiri dağıtımı engellenen EMEP üyeleri polis ve güvenliğin engelleme çabalarına rağmen işçilerin yanlarına gelerek bildirileri aldığını ve “İşçiye bildiri dağıtmak suç mu?” diye tepki gösterdiğini aktardılar.

İFADELERİNİN ARDINAN SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınıp emniyete götürülen Emek Partisi üye ve yöneticisi 5 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

AVUKAT BEK: İKTİDAR MUHALEFETE, EMRİNDEKİ SAVCI VE KOLLUK GÖREVLİLERİ İLE YANIT VERİYOR

Yaşanan gözaltıya ilişkin açıklama yapan Avukat Tugay Bek, iktidarın her türden muhalefete, emrindeki savcılar ve kolluk görevlileri ile yanıt verdiğinin altını çizerek bu talimatları yerine getirme telaşı içinde olan savcıların suç uydurmak durumunda kaldığını söyledi.

Bek'in açıklaması şöyle:

"Emek Partisi'nin beş üyesi Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde 'Krizin faturasını ödemiyoruz' başlıklı bildirileri dağıtırken bugün gözaltına alındı.

EMEP'liler 6352 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununu 107/2 maddesini ihlal etmekle suçlanıyor.

107/2'de 'Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini  veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile  cezalandırılırlar' diyor.

Borsa ve piyasada spekülasyon yoluyla para kazanılmasının önüne geçmek için düzenlemiş olan 107. Madde, Emek Partisi üyelerine yönelik suçlamaya dönüşmüş durumda.

Bu işleme imza atan savcılığa göre, 'Kriz var, yoksullaştık, yüksek enflasyon altında maaşlarımız eridi, krizin yükünü ona neden olan sermaye sınıfı çekmeli' demek suç.

İktidar, her türden muhalefete karşı emrindeki savcılar ve kolluk görevlileri ile yanıt veriyor. Talimatları yerine getirme telaşı içinde olan savcılar ise bu olayda olduğu gibi suç uydurmak durumunda kalıyor.

Emek Partisi, gizleme saklama gereği duymadan sermayenin krizi karşısında emekçilerin yanında yer aldığını açıktan söylüyor. Yargılayacaksanız bundan dolayı yargılayın.

'Sermaye mezara, emek iktidara' diyerek emekçileri bu sömürü düzenine karşı mücadeleye ve örgütlenmeye çağıran Emek Partisi'ne karşı böyle ucuz, uydurma suçlamalarla gelmeyin.

Emekçilerin ekonomik kriz ve yoksullaşma karşısında kitlesel direnişinden uykuları kaçan iktidarın muhalefet partilerine karşı demokratik teamül ve hukuk kurallarına hiçe sayan tahammülsüzlüğü bundan sonra da yoğunlaşacaktır.

Yaşanan bu göz altılar  doğru bir hatta olunduğunun  açık göstergesidir."

DAĞITIMI ENGELLENMEYE ÇALIŞILAN BİLDİRİ

Polis tarafından dağıtımı engellenen bildiride, işten atmaların durdurulması ve emekçilere güvence sağlanması, eriyen ücretlerin iyileştirilmesi ve ücret kaybına izin vermeden çalışma saatlerinin düşürülmesi, 3. havalişmanı işçilerinin serbest bırakılması, asgari ücretin vergiden muaf bırakılarak insanca yaşayacak bir seviyeye çekilmesi, her geçen gün artan iş cinayetlerine karşı iş güvenliği tedbirlerinin alınması, zamların durdurulması, uluslararası tekeller verilen ayrıcalıkların durdurulması gibi taleplerin yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore: Trump’ın onayına ihtiyacımız yok

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen: Demirtaş tahliye olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...