19 Ekim 2018 10:08

İHD açıkladı: Elazığ Cezaevinde hak ihlalleri sistematik

İHD, Elazığ 1 No’lu Yüksel Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladıkları raporu açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD, Diyarbakır şubesi Elazığ 1 No’lu Yüksel Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumunda mahpusların yaşadığı ağır hak ihlalleri iddialarına ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. 1 No’lu Yüksel Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumu yaşanan hak ihlallerine hazırladıkları rapora ilişkin konuşan İHD Diyarbakır şube Başkanı Abdullah Zeytun, hükümlülerin tecrit ve ağır disiplin cezalarına maruz kaldıklarını ifade etti.

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Zeytun, cezaevi yönetiminin keyfi bir tutum içerisinde uyguladığı cezaların özellikle siyasi hükümlülere karşı olduğunu belirterek “ Pervasız kullanılan bir yönetimin, hasta mahpuslara sirayet ettiğini görmekteyiz. Hasta mahpusların hem cezaevinde hem de sevk edildiği hastanede sağlıklı bir hizmet alınamadığını, kendilerine kelepçeli muayene dayatıldığını, kabul etmeyenlerin ise tedaviden yoksun bırakıldığını tespit ettik. Kuşkusuz bu hukuk dışılıklar Anayasa ve Uluslar arası sözleşmelere aykırı İnfaz Kurumu disiplin kurulu kararları bir nevi artan ihlallerin bir devamı olarak görmekteyiz. Biz insan hakları olarak bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Heyetin Elazığ 1 ve 2 No’lu Cezaevi’nde yaptıkları incelemeler sonucu yaşanan hak ihlalleri ilişkin hazırlanan raporu okuyan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gurbet Yavuz, yaşanan hak ihlallerine ilişkin gerek cezaevi savcısının gerek cezaevi idaresinin önleyici bir almadığını ve hak ihlallerinin sistematik olarak devam ettiğine dikkat çekti. Yavuz, “ Heyetimiz, hapishanelerdeki bulunan mahpusların, işkence ve kötü muamele, tehdit, tecrit ve izolâsyon, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, ayakta sayım dayatması, sosyal-kültürel-sportif haklardan mahrum bırakma, iletişim ve haberleşme haklarının engellenmesi, keyfi disiplin soruşturmaları şeklinde ihlallere maruz kaldığı kanaatine ulaşmıştır. Mahkemelerce yasaklama ve toplatılma kararı bulunmayan kitap ve yayınların cezaevi idaresinin keyfi tasarrufuyla yasaklandığını, mahpusların basın ve haber alma özgürlüklerinin ağır şekilde ihlal edildiğini tespit etmiştir” dedi.

DAYATILAN İŞKENCE ORTAMINDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ

Heyet adına yaşanan hak ihlallerinin önlenmesine dair öneri bulunan Yavuz, “ Öncelikle, Türkiye’deki infaz rejimi mevzuatının ve politikasının uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir, Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilmeli, mahpuslara uluslar arası hukukun emrettiği şekilde insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir, Mahpuslar üzerindeki tecrit ve izolâsyonun derhal kaldırılması ve insani yaşam şartlarının oluşturulması gerekmektedir. Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Heyetimiz 1 No’lu Yüksel Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda mahpuslara yönelik yaşanan insan hakları ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturularak sorumluluğu bulunan personellerin cezalandırılması için yargı mensuplarını göreve davet etmektedir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oluç: Moldova'da özerkliği savunan Erdoğan keşke Türkiye'de de savunsa

SONRAKİ HABER

Vatandaş borç sorguluyor, SGK bayram ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...