19 Ekim 2018 09:58

Oluç: Moldova'da özerkliği savunan Erdoğan keşke Türkiye'de de savunsa

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Moldova’da ‘Özerklik’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a: Keşke Türkiye’de de savunsa

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Moldova’da “özerkliği” savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Keşke Türkiye’de de savunsa” dedi. Oluç yerel seçimlere dair “Sadece kayyım atanan belediyeleri değil, diğer belediyeleri de kazanarak bu kayyımlara cevap vereceğiz” diye konuştu. 

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı düzenledi.

MOLDOVA’DA ‘ÖZERKLİK’ DİYEN ERDOĞAN’A: KEŞKE TÜRKİYE’DE DE SAVUNSA

Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Moldova'ya yaptığı ziyaretine ilişkin, "Erdoğan Moldova ziyaretinde Gagavuz Özerk Türk Bölgesi’ne yönelik önemli belirlemelerde bulundu. Özerklik statüsünün önemine ve bunun Türkiye-Moldova ilişkilerine olumlu etkisini anlattı. Bu kamera şakası değil. Gagavuz Türk Özerk Bölgesi üzerine bu kadar pozitif değerlendirmeler yapan Erdoğan, mesele Türkiye’deki idari yapı ve anadili meselesi gündeme geldiğinde tam tersi bir tutum içindedir. Keşke Türkiye’deki idari yapı tartışmalarında, ‘Bu demokratik bir modeldir, bunu tartışalım, çözüm üretelim’ diyenlere, Erdoğan ‘terörist, bölücü’ damgasını vurmasaydı” dedi. Oluç, Moldova’da “özerkliği” savunan Erdoğan’ın için “Keşke Türkiye’de de savunsa” dedi.

MUHTARLARIN GÖREVDEN ALINMASI

İçişleri Bakanlığının, 259 muhtarı görevden aldığını anımsatan Oluç, "Bu, tamamen hukuksuzdur, Anayasa'nın seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesi demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Muhtarlar hakkında bir dava ve soruşturma bulunmadığına dikkat çeken Oluç, şunları kaydetti: "Yerel seçimlere gidiyoruz, muhtarları da görevden alarak bir mesaj vermek istemektedirler. Önce belediye eş başkanlarını görevden aldınız, belediye meclisi üyelerini yargılamaya başladınız. 'Şimdi de sıra muhtarlara geldi' diye bakıyorsunuz. Yerel yönetim seçimlerini kaybettiklerini görüyorlar. 'Ne yaparız da bu kaybı engelleriz?' diye düşünüyorlar. Ama şundan emin olun, biz yerel yönetim seçimlerine elimizdeki bütün imkanlarla en güçlü şekilde hazırlanıyoruz."

'ANADİLDE EĞİTİM NİYE SUÇ?'

Oluç, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Gagavuzcanın serbest olması ve serbestçe konuşulması güzel de Kürtçenin kullanılması, özgür olması, eğitim yapılması niye suç oluyor? Gagavuz için hak olan Kürt için hak değildir anlayışıdır bu durum. Buna karşı demokratik mücadelemizi sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz." 

Yerel seçimlerle ilgili yarın Diyarbakır'da HDP Eş Genel Başkanlarının açılış konuşmasını yapacağı bir toplantı düzenleneceğini bildiren Oluç, "Çok kararlıyız. Yerel yönetim seçimlerine hazırlanıyoruz. Sadece kayyım atanmış olan belediyeleri değil aynı zamanda geçen dönemde kazanamadığımız bazı belediyeleri de bu seçimlerde kazanarak, bu kayyım politikası karşısında cevabımızı bir kez daha vereceğiz." dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gökçen: OHAL Komisyonu oyalama amaçlı

SONRAKİ HABER

İHD açıkladı: Elazığ Cezaevinde hak ihlalleri sistematik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...