19 Ekim 2018 09:41

Ataması yapılmayan doktorlar meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker: Güvenlik soruşturması kapsamına alınan doktorların atamaları keyfi gerekçelerle yapılmıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, OHAL kapsamında çıkarılan 676 sayılı KHK ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamına alınan tıp fakültesi mezunlarının atamalarının keyfi gerekçelerle yapılmamasını meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Şeker, “OHAL’in ‘sözde’ kaldırıldığını belirterek  “Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde mezun olan binin üzerinde doktor adayı hak kazandıkları mesleklerini yapamaz hale getirildi” dedi.

HEM KAMU HEM ÖZELDE İŞ YOK

KHK’nın iktidar eliyle, özellikle muhalif görüşlü mezunlar açısından bir tehdit ve cezalandırma aracına dönüştürüldüğüne vurgu yapan Şeker “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmaları olumsuz sonuçlanan doktor adaylarına Sağlık Bakanlığı tarafından ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendindeki atama şartlarını taşımadığınız anlaşıldığından, atamanız yapılamamıştır’ içerikli bir yazı gönderilmiştir” dedi. Bu nedenle görevine başlayamayan, dolayısıyla mecburi hizmet şartını yerine getiremeyen doktor adaylarının, Geçici Mecburi Hizmet Muafiyet Belgelerini de alamadıkları için kamuda çalışamadıkları gibi, özel sektörde de mesleklerini icra edemeklerine işaret eden Şeker “Resmi çalışma imkanı bulamayan mezun doktorlar kaçak şekilde ve çok düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakılmakta, diğer taraftan hastaneler de ciddi bir doktor açığı nedeniyle vatandaşlarımıza yeterli sağlık hizmeti sunamamaktadır” dedi.

Şeker önergesinde aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

*Ataması yapılmayan tıp fakültesi mezunu sayısı kaçtır?

* Ataması yapılmayan doktor adaylarının güvenlik soruşturmalarının ve arşiv araştırmalarının olumsuz sonuçlanmasında somut belgelerden ziyade, objektif olmayan soyut kriterlerin dikkate alındığı iddiaları doğru mudur?

* Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığı için kamu kurumlarında çalışma imkanı bulamayan doktor adaylarının özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına imkan veren “Geçici Mecburi Hizmet Muafiyet Belgesi” neden verilmemektedir?

* Hem ataması yapılmayan doktor adayları hem de nitelikli sağlık hizmeti almayı bekleyen vatandaşlarımız açısından ciddi mağduriyet yaratan bu durumun çözümü için Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi bir çalışma yapılmaktadır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosunda genel kurul heyecanı: 3 aday yarışıyor

SONRAKİ HABER

'Angusların getirildiği gemide hastalık var, geri gönderilsin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...