17 Eylül 2012 02:57

Halk Meclisi, TBMM’yi tezkereyi reddetmeye çağırdı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), barışı konuşmak için Ankara’da halk meclisini topladı. TBMM’de tartışılmayan barış, Halk Meclisi’nde tartışıldı. Yayınlanan barış manifestosunda Halk Meclisi, 17 Ekim’de 2012’de TBMM’yi, görüşülecek “savaş tezkeresi”ne red oyu vermeye çağırdı.  HDK,

Halk Meclisi, TBMM’yi tezkereyi reddetmeye çağırdı
Paylaş
Tamer Arda Erşin

HDK, ülkede devam eden savaşın durması için tüm illere çağrı yaparak “barış için ne yapılması gerektiğini” tartışmak üzere bir “Halk Meclisi” oluşturdu. Ankara’da toplanan Halk Meclis’inde 60 ayrı ilden farklı meslek, meshep ve kimlikten katılımcılar vardı. Meclis Divanı”na Hacer Özmen, Seyit Aslan, Alp Altınörs ve Güler Buğday önerildi.

“81 ilden geliyoruz, barış ve eşitlik için buluşuyoruz” çağrısıyla dün Alkadraz Restorant’da toplanan Meclis’te konuşan HDK Divan Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “AKP, CHP ve MHP her sene Meclis’te operasyonların devamı için ‘evet’ diyor; fakat savaşın durması için çözüm operasyonlar değil, müzakeredir” dedi. Halk Meclisi’nin “çözümün nasıl olması gerektiğini” göstermek için kurulduğunu belirten Önder, “barışı tartışmak, çözümü tartışmaktır” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Türkiye’nin gerçeği çeşitliliktir. Türkler, Kürtler, Sünniler, Aleviler birbirlerini anlamaya çalışmalıdır” diye konuştu. Samsun delegesi Özlem Tunç, Meclis’e İstanbul’dan katılan Tuzla işçisi Hakkı Demirel, Dersim’den katılan Hasan Hayri Şanlı da birçok katılımcı ile beraber barış için çözüm önerilerini sundular.

ANNELERİN TALEPLERİ DİNLENMELİDİR

Savaşta asker yeğenini kaybeden Ankara delegesi Selvinaz Göçmez, savaşın durması için halkların birbirini anlaması gerektiğini söyleyerek, “Biz Türk halkı olarak savaştan canı yanan insanlar örgütlü olmadığımız için sesimizi çıkaramıyoruz” dedi. Göçmez, biran önce çözüm yolunun bulunması gerektiğini belirterek, çözüm sürecinde oğullarını kaybeden Türk ve Kürt annelerinin taleplerinin dikkate alınmasının önemine dikkat çekti. Konuşmalara önceki gece Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın intihar eden oğlu Sidar Sakık’ın cenazesine katılmak üzeri ara verildi.

HALK MECLİSİ’NİN BARIŞ MANİFESTOSU

Aradan sonra devam eden konuşma ve tartışmaların ardından bir barış manifestosunu oluşturuldu. Manifestoda, Türkiye’nin gerçekliğinin çeşitlilik olduğu vurgulanarak, “Türkiye’de bu kabul edilmedikçe barış tesis edilemez” denildi. “Hepimiz, kendimizden başlayarak barışın bir elçisi olmalıyız, savaşı isteyenlerden daha cesur ve kararlı olarak birebir ilişkilerle bu savaşa karşı çalışmalıyız” vurgusu yapılan barış manifestosunda, emekçilerin savaştan çıkarı olmadığının, Türk işçi ve emekçilere anlatılmasının önemine dikkat çekildi.

Kadınların taciz, tecavüz, şiddetin yanı sıra savaşta kaybedilen çocuklarının arkasından ağladığına dikkat çekilen manifestoda, “Kürt Analarının bölgeden başlattığı barış çağrısına asker anneleri olarak, acıları ortaklaştırmak ve savaşı durdurmak adına bir adım atılması için çalışmalıyız” denildi. Manifestoda Türk asker ailelerinin de acılarının sahiplenmesi gerektiği vurgulandı. Manifestoda TBMM’yi 17 Ekim 2012 tarihinde görüşülecek savaş tezkeresini reddetmeye, tüm emek ve demokrasi güçlerini de barış için mücadeleye ve bu konuda bir kampanya örgütlemeye çağrı yapıldı.  

Metinde,  Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere savaşı reddettiği açıklandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saldırıya uğrayan BDP il başkanı hayati tehlikeyi atlattı

SONRAKİ HABER

Hatay'da OHAL tam gaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...