19 Ekim 2018 05:56

HABAŞ Demir Çelik Fabrikası’ndaki iş cinayetinin ardından yaşananlar

HABAŞ Demir Çelik'te Hasan Bostancı isimli işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti, alınmayan önlemleri ve fabrikadaki koşulları gözler önüne serdi.

HABAŞ | Fotoğraf: Evrensel (Temsili görsel)

Paylaş

Turan KARA
İzmir

HABAŞ Demir Çelik fabrikasında iş güvenliği önlemlerinin alınmaması bir işçinin daha canına mal oldu. Hasan Bostancı isimli işçi, temizlemek için çıktığı 15 metrelik bacadan düşerek can verdi. İşçiler fabrikadaki ambulansın Bostancı’nın düştüğü sırada yaralanan başka bir işçiyi hastaneye götürdüğü için geç geldiğini söyledi. İşçiler, üretim bir an önce devam etsin diye işçinin fabrikada değil hastanede öldü gibi gösterildiği şüphesini taşıdıklarını, konuyu dile getirdiklerinde ise “Sen kimsin hastane raporu var” yanıtını aldıklarını aktardı.

AMBULANS YARIM SAAT SONRA DIŞARIDAN GELDİ

Fabrikada 2 ambulans göründüğünü ancak birisinin basit bir panelvan araba olduğunu malzeme taşımak için kullanıldığını dile getiren işçiler şunları söyledi: “Ambulans Hasan usta düştükten yarım saat sonra dışarıdan geldi. Fabrika ambulansı başka bir kazada yaralanan arkadaşı taşıyordu. Bir tane daha sözde ambulans var ama içinde sağlık malzemesi bir yana emniyet kemeri bile yok, sedyeyi tutmak için. Yani aslında tek ambulans var fabrikada. Ambulans yarım saat sonra gelince kurtarma ihtimali zaten yoktu. Üstelik Hasan usta yerde kıvranırken müdahale edilemedi o sürede. Alıp götürdüler. 2 saat sonra da olay yeri ekibi ve fabrika müdürü geldi, bakıp gittiler.” Hasan ustanın hastanede değil fabrikada öldüğüne dair şüpheleri olduğunu aktaran işçiler “İtiraz edildiğinde ‘Sen kimsin hastane raporu var orda öldüğüne dair’ yanıtı veriliyor. Böyle olunca Hasan ustanın bedeni hemen kaldırılıyor böylece üretim de bir an önce devam ediyor.”

‘ÖLEN İŞÇİLER SUÇLANIYOR’

Hadde 1’de yaşanan iş cinayetini örnek veren işçiler “Bir arkadaşımız, başına transfer arabası çarpıp öldüğünde taşeron temizlik işçisi olarak göstermişlerdi. 10 sene boyunca haddane işçisi olan arkadaşı böyle gösterip olayı kapatmışlar, sonradan öğrendik” dedi. Fabrikada yaşanan yaralanma veya iş cinayetlerinde yeteri kadar tepki gösterilmediğini dile getiren işçiler “Artık tepki göstermemiz gerekiyor” çağrısını yaptı.

'ÜRETİMİ DURDURMALIYIZ'

Ölümün ardından vardiya bitişinde servisler önünde hiç kimsenin bir şey dememesi, temsilcilerin bir şey olmamış gibi davranarak telefonda oyun oynaması ve olayın üzerine örtme çabalarını dayanılmaz olarak tarif eden işçi, şunları söyledi: “Dün akşamda böyleydi, çelikhane işçileri hiç tepki göstermedi. Hadde 3’te vinç devrildiğinde o bölümde genel müdür hemen çalışma yapmalarını istemişti ama oradakiler 3-4 gün çalışmadılar ve güçlendirme istediler, sonra diğer kazalarda da tepki verildi. Ama fabrika genelinde tepki verilmiyor. Bu olayların yaşanmaması için Türk Metal’in bir çalışması da yok.”

DOKTOR BİZ DEĞİLİZ

Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal da kaza hakkında şu bilgileri verdi: “Arkadaşımız duruş sırasında başlıca temizliği yaparken düşmüş. Emniyet kemeri varmış üzerinde, nasıl olduğunu araştırıyoruz. İlk müdahale sırasında da hastanede de temsilci arkadaşlarımız yanındaydı, kazayla ilgili takibimiz sürecek.” Hasan Bostancı'nın hastanede öldü gösterildiği şüphelerine “Doktor olan biz değiliz o konuda bir şey diyecek durumumuz yok, rapor tutuluyor bu konuda” yanıtını veren Öcal, iş cinayetinin bacada temizlik yaparken yaşanan ufak çaplı patlamayla oluşan sarsıntıdan yaşandığı iddiaları için ise şöyle konuştu: “İşletme duruştaydı, çalışma olurken zaten bacaya çıkıp temizlik yapmak mümkün değildir.” Ambulansın da hemen geldiğini ileri süren Öcal, “Bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürecek varsa kazayla ilgili ihmal, eksiklik çalışmasını yapacağız” dedi.

Öcal, Menemen Cumhuriyet meydanında yaptıkları basın açıklamasından sonra da 3 büyük fabrikada bölümleri dolaşarak “Tehlike arz eden durumlarda çalışmama hakkını kullanın, baskı yapan olursa bize bildirin diyerek arkadaşları bilgilendirdik. Gerek iş güvenliği konusunda gerekse tehlikeli durumlarda ne yapılacağına dair eğitimleri de sürdürüyoruz. Arkadaşlara en ufak bir ihmal gördüğünüzde çalışmayın, bunla ilgili kim ne diyorsa bize söyleyin diyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

LeBron James, Lakers'la çıktığı ilk maçtan mağlubiyetle ayrıldı

SONRAKİ HABER

Maraş'ta tilkiyi öldürüp trafik levhasına astılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...