19 Ekim 2018 04:04
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2018 10:34

Danıştay, Öğrenci Andı'nın kaldırılmasını iptal etti

Danıştay 8’inci Dairesi, Öğrenci Andı'nın kaldırılmasına dair yönetmelik değişikliğini iptal etti. AKP tepki gösterdi, MEB, 'henüz netleşmedi' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere AKP’den tepki gelirken MHP destek verdi. AKP’nin, Danıştay’ı kendisini idarenin yerine geçmekle eleştirmesine neden olan kararla ilgili MHP’nin resmi Twitter hesabından yapılan “Ne mutlu Türküm diyene” paylaşımı ile karar desteklendi.

Milli Eğitim Bakanlığı ise “Temyiz yolu açık, hukuki süreç devam edecektir. Henüz karar kesinleşmemiştir” açıklaması yaptı. AKP MHP arasında da gerileme yol açan karara ilişkin paylaşımda bulunan İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak ise Danıştay’ın hükümete rağmen karar alamayacağını belirterek, “Neden?” sorusunun sorulması gerektiğini belirtti.

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğrenci Andı” maddesinin yürürlükten kaldırılmasına karşı, 2013’te dava açtı. Danıştay 8’inci Dairesi, bugün verdiği kararla düzenlemeyi iptal etti. 

TÜRK EĞİTİM-SEN'Lİ GEYLAN: BAKANLIK ANDI YENİDEN OKUTMALI

Davayı açan Türk Eğitim-Sen’in Genel Başkanı Talip Geylan, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir” dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: KARAR HENÜZ KESİNLEŞMEDİ

Milli Eğitim Bakanlığı ise, Danıştayın öğrenci andına ilişkin kararının henüz kesinleşmediğini, hukuki sürecin devam ettiğini bildirdi.

MEB’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

İlköğretim kurumlarında “Öğrenci Andı” okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik´in 1. Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir.

ŞENTOP: DANIŞTAY İDEOLOJİK KORUMACILIK GÜNLERİNE GERİ Mİ DÖNÜYOR?

AKP'li TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop Twitter hesabından “Danıştay eski ‘ideolojik’ korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buldum” diyerek kararı eleştirdi.

Anayasa Komisyon Başkanı AKP MKYK Üyesi Bekir Bozdağ da Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Öğrenci Andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış, dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Danıştay'ın kararını Twitter üzerinden eleştirdi: "Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez."

AKP cephesinden karara tepki gelirken MHP'nin resmi Twitter hesabı "Ne mutlu Türküm diyene" ifadesiyle bir tweet paylaştı. 

‘SORULMASI GEREKEN SORU ŞU: NEDEN?’

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak da karar sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla farklı bir noktaya dikkat çekti. Altoparmak, “Danıştay’ın öğrenci andının yeniden okunmasına ilişkin kararının hükümete rağmen alındığını sanacak kadar saf değilsek sorulması gereken soru şu olmalı: Neden? İmam hatip projesinin çok başarılı olmadığı düşünülürse yeni milli eğitim planını okumak için iyi bir ilk soru olabilir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı, konsoloslukta çıkan arbedede öldü

SONRAKİ HABER

Hazine'den 5 partiye 772,3 milyon lira ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...