19 Ekim 2018 00:01

İşçiler, Star Rafinerisi açılışına neden davet edilmedi?

İzmir'den bir Star Rafinerisi inşaatı işçisi, Evrensel'e yazdığı mektupta bugün yapılacak açılış törenine neden davet edilmediklerini sordu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Star Rafinerisi inşaatı işçisi
İzmir

Star Rafinerisi’ni tepeden tırnağa işçiler olarak biz inşa ettik ama açılışı onlar yapıyor. Ve hiç bir işçi açılışa davet edilmedi. Tam tersine açılış günü çalışma yok. Bunun iki sebebi olabilir:

1) Bu koca inşaatı bir sanata çeviren işçiden olası bir protesto yemesin diye.

2) Güvenlik nedeniyle. Ama kime karşı güvenlik, yine özünde işçiye karşı.

Eğer tatil edilmeseydi açılış günü biz kesinlikle işe gelir orada yaşadıklarımızı haykırırdık. Ne mi yaşadık? Çok şey. Binlerce kilometre uzaklıkta çocuklarımızı, sevdiklerimizi bırakarak onların hasretini yaşadık. Balık istifi servislere bindik. Üç kişilik odalarda altı kişi yattık. Arta kalan yemeklerin içerisinden ayıklanan etleri, bir sonra ki yemeklerin içinde yedik. Düşük ücrete çok çalıştırıldık. Bazen öldük, bazen zehirlendik. İşten çıkarıldık, ya da işten atılmayla tehdit edildik... Saymakla bitmez.

Şimdi arka tarafında hiç görülmeyen bu yaşadıklarımızı görecekler mi acaba? Tabi ki hayır. Görülmeyecek. Büyük bir övgü ile konuşulacak. Hiç ezilmeyenlere teşekkürler edilecek, TV kanallarına gülücükler dağıtılacak, başarılar konuşulacak, Azeri firma göklere çıkarılacak, ardından biz hiç bir şey yaşamamışız gibi öylece çekilip gidilecek. Her şey eskisi gibi devam edecek.

Sormak lazım? Bin bir emekle inşa ettiğimiz, sizin de yerlere, göklere sığdıramadığınız bu büyük proje de bize ne düştü? Çok büyük para mı kazandık? Arabamı aldık? Ev mi aldık? Aldığımız ücret sadece karnımızı doyurmaya yetti. Bazen ona bile yetmedi. Ay sonunu iple çektik yıllarca. Kaç yılımız böyle geçti biliyor musunuz? Ya da bize şunu mu diyeceksiniz? “Siz çok emek harcadınız bu pastada size de pay var canınızı sıkmayın. Daha sonradan bu rafinerinin gelirinden size pay vereceğiz” onu mu diyeceksiniz? Tabi ki hayır. Tabi ki vermeyeceksiniz?

Türkiye’nin her köşesinde köle koşullarında çalışan işçilere bir şey vermediniz, hava limanı işçilerinin insani haklarını yerine getirmediniz, bize de aynısını yaptınız bu bizi şaşırtmadı.

Sizin ve kurduğunuz bu düzenin bize hiç bir faydası yok. Gemide sizin kaptan da sizsiniz. Bu dümeni nereye kadar çevirirsiniz bilmiyoruz. Ama biz bir gün o gemiyi ele geçirirsek o zaman siz de bizim gibi çalışacak, üreteceksiniz.

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisi yüzde 24.22'ye yükseldi

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı, konsoloslukta çıkan arbedede öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...