18 Ekim 2018 15:24

Fırın işçileri sokağa çıktı, çalışma koşullarını protesto etti

İzmir Konak'ta bir araya gelen fırın işçileri çalışma hayatlarına dair problemlerin çözülmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Fırın İşçileri Derneği, Konak'ta basın açıklaması düzenledi. Fırın işçileri, haftanın her günü fazla mesai ücreti almadan, primleri tam yatırılmadan ve herhangi bir sosyal hakkı olmadan çalıştıklarını dile getirdiler ve çözülmesi için dernekleştiklerini ifade ettiler. Açıklamada işçiler, 'Kayıt Dışı İşçiye Hayır', 'Fırınlarda Anayasal Suç İşleniyor', 'Sigorta Primlerim Tam Olarak Ödensin' ve 'Yasal Haklara Saygı Yoksa İş Barışı Da Yok' yazan dövizler taşırken 'İşveren Şaşırma Sabrımızı Taşırma', 'Birleşe Birleşe Kazanacağız' sloganlarını attılar.

Basın metnini okuyan Dernek Başkanı Mehmet Deniz, zor ve olumsuz koşullarda çalıştıklarını belirterek "Ekmeğin hergün üretilmesi gerekiyor ve bu nedenle sistem, biz fırın işçilerinin hergün çalışması gerektiğini dayatmaktadır. Bu sistemde pazar günleri, bayramlar bizler için diğer günlerden farklı değil. Hiçbir izin ve tatil hakkı olmadan çalışmak zorundayız. Çocuğumuz hastalandı, bir yakınımız vefat etti… Bütün bu durumlarda bile eğer yerimize başka bir arkadaş ayarlayamazsak çalışmaya devam etmek zorundayız. Üstelik bu ağır ve zor çalışma koşullarında çalışırken ek mesai ücreti, SGK priminin tam yatırılması ve diğer sosyal haklar çoğumuz için hayal. Günlük ortalama 12 saatlik çalışma sürelerimizin sonlarına doğru ciddi fiziksel problemler yaşıyoruz. Kısaca ortada bir zulüm vardır ve bizler bu zulüm altında eziliyoruz. Fırın işçileri olarak sadece devletimizin biz çalışanlara verdiği hakları talep ediyoruz" dedi.

'KÖTÜ ÇALIŞMA KÖTÜ ÜRETİM'

Kötü çalışma koşullarının kalitesiz üretim olduğunu da dile getiren Deniz, şunları söyledi

"Fırınlar, hijyen (temizlik, sağlık) konusunda en titiz olunması gereken yerlerden birisidir. Ayrıca günümüzün diğer bir problemi de ekmek yapımında kullanılan un ve diğer malzemelerde, insan sağlığına zararlı olmayan ürünlerin kullanılması gerekliliğidir. Maalesef bilinçli birkaç fırını dışarıda tutarsak pek çok fırında yapılması gereken haftalık temizlikler yapılamamaktadır. Çünkü fırınların haftada bir kez bile olsa üretimi durdurmaya niyetleri yoktur. Maliyetleri düşürme ve daha çok para kazanma baskısıyla şimdi de fırınlarda, ucuz işgücü olarak göçmen işçilerin çalıştırılmaya başlandığı görülmektedir. Herhangi bir ustalık belgesi, hijyen eğitimi gibi kriterler göz önüne alınmadan ekmek üretimi yapılmaktadır."

'FIRINLAR HAFTADA BİR TATİL OLSUN'

Fırınların haftada bir tatil olması ve nöbetçi fırın sisteminin uygulanmasını isteyen Deniz "Sadece halkımızın, temel besin maddesi olan ekmeği düzgün koşullarda elde etmesini sağlamak istiyoruz.Lütfen, alışveriş yaptığınız fırınların çalışma koşullarını öğrenin, sorgulayın. Haftada en az bir kez yapılması gerekli genel ve detaylı temizliğin yapılıp yapılmadığını, çalışanların kaç saat çalıştıklarını gittiğiniz fırınlara sorun.Biz fırın işçileri, fırın emekçileri olarak öncelikle ortak problemlerimizi, sorunlarımızı çözmek için biraraya gelerek İzmir Fırın İşçileri Derneğini kurduk. Bu ekmek derdi, bu ekmek kavgası; hepimizin derdi ve kavgası olmalı. Haklı davamızda başarıya ulaşarak, ekmeğin hakkını vereceğimize, emeğimizin hakkını alacağımıza inancımız tam" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da eğitim bütçesi protestoları sürüyor

SONRAKİ HABER

Pek çok ilde KESK’e destek açıklamaları yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...