17 Eylül 2012 02:44

ABD elçisini öldürenler Suriye’ye mi gidiyor?

Tunus’ta yayımlanan Tanit Presse Gazetesi, Libyalı yerel kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Libya’da bulunan ve Bingazi Kentindeki ABD Büyükelçiliğine saldırarak büyükelçi ve 3 diplomatı öldüren ‘Şeriat Destekçileri Tugayı’ olarak bilinen silahlı grup mensubu bir çok kişinin Suriye’ye gönde

ABD elçisini öldürenler Suriye’ye mi gidiyor?
Paylaş

Gazete; Şeriat Destekçilerinin Türkiye ve Mısır üzerinden Suriye’deki silahlı muhaliflere katılmaları üzere Libya’dan çıkarılmalarının, Amerikan deniz güçlerinin onları tutuklamalarını önleme amacı taşıdığını aktardı.

EL KAİDE ÜSTLENDİ

El Kaide, salı günü Bingazi’deki ABD elçiliğine düzenlenen saldırıyı üstlendi ve eylemin ‘intikam’ amacı taşıdığını söyledi. Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif
İse yaptığı açıklamada, “saldırının çok dikkatli bir şekilde hazırlanmış olduğunu” söyledi.
El Kaide, örgütün iki numaralı ismi olan Şeyh Ebu Yahya el-Libi’nin öldürülmesinin intikamını almak için saldırıyı düzenlediğini belirtti. El Kaide’nin SITE aracığılıyla verilen açıklamasında, “Şeyh Ebu Yahya’nın öldürülmesi, Libya bağımsızlık kahramanı Ömer el Muhtar’ın oğullarının, peygamberimize saldıranlardan intikam alması için duyduğu heyecan ve kararlılığı sadece artırmaya yaradı” denildi.
Şeriat Destekçileri savaşçılarının Mısır ve Türkiye üzerinden Suriye’ye götürülmelerinin, krizi fırsat bilip Suriye’deki nüfuz alanını genişletmeye çalışan El Kaide’nin stratejisi çerçevesinde geliştiğini belirten Tunuslu gazete; silahlı Arap savaşçıların büyük çoğunluğunun Libya yolu üzerinden Suriye’ye götürüldüklerine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)


LİBYA CUMHURBAŞKANI: DIŞ GÜÇLERİN İŞİ

Libya Cumhurbaşkanı el Magarif, “Diğer ülkelerde yaşananlar hakkında konuşmak istemiyorum ama Libya’da yaşananlara bakarsak,  Bingazi’deki elçilik binasına düzenlenen saldırının planlı olduğunu söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.
El Magarif, “Plan yapıldığı ortada. Yaşananlar şiddet olayına dönüşen bir silahlı eylem veya öfkenin dışa vurumu değildi. Her şey planlandığına işaret ediyor. Saldırı Libya’da etkinliğini artırmak isteyen dış güçlerin işi olabilir” ifadesini kullandı.
Bingazi’deki elçilik binasına salı gecesi başlatılan saldırıda, ağır silahlı militanlar binanın etrafını ateşe vermiş ve RPG ile otomatik silahlarla elçilik korumalarını püskürtmüştü. Saldırıda ABD Büyükelçisi ve üç personelin öldüğü ertesi gün dünyaya duyuruldu.
El Magarif, AFP’ye verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Saldırının kendisi ve yapılma amacı, planlanmış olduğunu ve bir amaç taşıdığını gösteriyor... Özellikle 11 Eylül’ün yıldönümünde gerçekleştirilmesi, planlanmış olduğunu ortaya koyuyor.”
Pentagon, Bingazi’deki saldırının ardından Libya’daki casus uçak ve ajan sayısını artırma kararı almıştı.

ÖNCEKİ HABER

İbrahimi Esad’la buluşurken

SONRAKİ HABER

Arı değil, hastanesizlik öldürdü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...