18 Ekim 2018 14:00

Görevden alınan muhtarlar hakkında soruşturma bile yok

Görevden alınan 259 muhtara tebligatlar ulaşmaya başladı. Görevden almalar ise HDP'nin önde olduğu mahallelerde. Muhtarlar tepkili.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara yönelik açıklamasından sonra görevden alınan 259 muhtara tebligatlar ulaşmaya başladı. Muhtarlar hakkında tek bir soruşturma ve yargı kararı olmamasına görevden alınmasına tepkili. Halkın bu durumu kabul etmediği ifade eden muhtarlar, adaletin bir gün yerini bulacağını, halkın sandıkta cevap vereceğini söyledi. 

İçişleri Bakanlığı 15 Ekim tarihinde, 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarı görevden uzaklaştırdı. “Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunduğu değerlendirilen” gerekçesiyle gerçekleşen uzaklaştırmaların ise Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı doğrultusunda alındığı duyuruldu.

“259 muhtar adli ve/veya idari işlemlerin tekemmülü ve halihazırda yürütmekte oldukları görevin hassasiyeti nedenleriyle haklarında nihai karar verilene kadar görevlerinde kalmalarının doğurabileceği telafisi imkansız sonuçlar dikkate alınarak geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmıştır” denilen açıklamada, görevden alınan muhtarların isimleri ise açıklanmadı.

MA’nın derlediği haberlere göre, karar muhtarlara tebliğ edilmeye başladı. Görevden alınan 259 muhtarın hangi illerde olduğuna dair tespit edilebilen yerler şunlar: Ağrı’da 50, Mardin’in ilçeleri Nusaybin’de 10, Kızıltepe’de 9, Ömerli’de 1, Dargeçit’de 4, Mazıdağı’nda 1, Derik’te 9, Savur’da 5, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 15, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 33, Van’ın Başkale ilçesinde 13 ve ilçelerde 3. 

MAHALLELERDE HDP ÖNDE

Van’da muhtarları görevinden alınan Süphan Mahallesi’nde son seçimlerde AKP bin 500, HDP 7 bin oy, Şabaniye Mahallesi’nde AKP 3 bin 200, HDP 6 bin 100 oy, Hacıbekir Mahallesi’nde AKP bin, HDP 7 bin 500 oy, Esentepe Mahallesi’nde ise AKP bin 300, HDP ise bin 500 oy almıştı.

Konuya dair muhtarlar, MA’dan Ahmet Kanbal ve Adnan Bilen’e konuştu. 

‘ATAMA İLE DEĞİL SEÇİMLE GELDİK’

Görevden uzaklaştırılanlar arasında bulunan Kızıltepe’nin Berçem Mahallesi Muhtarı Mahsum Aslan, uzaklaştırmaya gerekçe olarak elle tutulur herhangi bir şeyin olmadığına dikkat çekerek, “İncir kabuğunu dolduracak kadar bir şey yok” dedi. “Teröre destek” gibi açıklamalara katılmadıklarını dile getiren Aslan, atama ile değil seçimle iş başına geldiklerini vurguladı. 

‘SEÇİMLER ÖNCESİ BİR OPERASYON’

Derik’e bağlı Pınarcık (Fitin) Köyü Muhtarı Sedat Mercan da, sadece “şüphe” üzerine görevden uzaklaştırıldıklarının kendilerine aktarıldığını paylaştı. Mercan, somut herhangi bir gerekçe gösterilmediğini, haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı da olmadığını belirterek, “Haksızlık yapılmıştır. Herhangi bir yargı kararı olmadan böyle görevden uzaklaştırılmayı doğru bulmuyoruz. Seçimler öncesi bir operasyon olduğu yönünde yorumlar yapılıyor. Biz de aynı fikirdeyiz” şeklinde kararı yorumladı. 

‘SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ’ 

Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nin 10 yıllık muhtarı Çetin Bilir, muhtarlığın demokrasinin halka en yakın ayağı olduğunu belirterek, halk tarafından demokratik bir şekilde seçilen insanların görevlerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bilir, “Bizler halk tarafından demokratik bir seçimle bu göreve gelen ve 24 saat esasına göre halka hizmet eden insanlarız. 10 yıllık görevim boyunca hiçbir soruşturma geçirmememe rağmen bugün görevimden alındım. Hakkımda hiçbir soruşturma olmadan görevimizden alındığımıza ilişkin bir yazı geldi. Hakkımızda ifade edilen suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu suçlamalar hukuka aykırıdır.” dedi.

‘MUHTARLARIMIZ SEÇİMLE GELMİŞTİR’

Uzaklaştırma kararı hakkında konuşan Kızıltepe Muhtarlar Derneği Başkanı Hatip Şeran da, nihai karardan sonra muhtarların göreve iade edilmelerini beklediklerini belirtti. Şeran, “Muhtarlarımız hepsi seçimle gelmiş muhtarlardır. Ancak bu görevden uzaklaştırma bir sonraki seçimde aday olmaları önünde engel değildir. Tekrar aday olur, seçilebilirler. Soruşturmanın sonucunu bekleyeceğiz. Biz muhtarlarımızın bu konuda mağdur olmamalarını umuyoruz” diye konuştu.

‘HALK TEPKİYİ SANDIKTA VERECEKTİR’

Edremit İlçesi Esentepe (Kiracılar TOKİ) Mahalle Muhtarı Ahmet Nanto ise, 4,5 yıllık muhtar olduğunu belirterek, “Bu ülkede demokrasi mutlaka kazanacaktır. Bunun başka da yolu yoktur. Adalet bir gün mutlaka yerine bulacak ve bu hatalar artık tekrarlanmayacaktır. Halkımız bu ve bundan önceki görevden alınmalarla ilgili kararlara tepkili olduğunu çok iyi biliyoruz.”

Süphan Mahalle Muhtarı Ayhan Komi de, biran önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti. Halkın oylarıyla seçildiğini hatırlatan Komi, “Görevden alındığımız günden beri mahalleliler arıyor ve bu kararı kabul etmediklerini söylüyorlar. Hatta birçok kişi, ‘5 ay kaldı seni tekrar seçeceğiz’ diyor. Halk asla seçilen insanların görevden alınmasını hazmetmez ve buna tepkisini ortaya koyar. Bu kentin seçilen belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarları görevinden alınıyor. İnsanlar elbette bu durumu içine sindiremez. Halk günü geldiği zaman tüm bu yaşananlara gereken tepkiyi elbette sandıkta verecektir” diye konuştu. 

ÖZSÖKMENLER: BUGÜNDEN İTİBAREN TEDBİRLERİMİZİ OLUŞTURACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler  259 muhtarın “terörle iltisakı” olduğu gerekçesiyle görevden alınmasını Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’e değerlendirdi.
 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 259 muhtarı görevden almasının nedenini “tek adam” rejimiyle açıklayan Özsökmenler, “Cumhurbaşkanı muhtarları sık sık Sarayda toplayarak onlara konuşma yapıyor. Daha sonra da muhtarlara önemli ölçüde danışmanları ve kendisi de tek tek görüşüyorlardı. Bunun amacı şuydu; kendi tek adam iktidarını toplumun hücrelerine kadar götürecek temsilciler bulmak ve muhtarları Sarayın adamı haline getirmek. Bu politikaya özellikle bölgede yurtsever, demokrat, gerçekten halka saygılı olan muhtarlar çok da katılmadı. Bunun üzerine 259 muhtar görevden alındı” değerlendirmesi yaptı.

‘YÜKSEKOVA’DA 58 MUHTARIN 33’Ü GÖREVDEN ALINDI’

Belediye başkanlarının “kayyım atarız” açıklamalarıyla tehdit edilmesi gibi muhtarların da tehdit edildiğini belirten Özsökmenler, “Gever’de (Yüksekova) köyleriyle beraber 58 tane muhtar var. Bunlardan 33’ü görevden alınmış. Van’ın Başkale ilçesinde 13’ü görevden alınmış. İhtiyar heyetleri ile birlikte görevden alınmış. Batman’da bizim en çok oy aldığımız bir bölgede muhtarlar görevden alınmış. Bunun gibi somut örnekler var elimizde. Halka hizmet edecek devrimci, demokrat, namuslu muhtar adayları ortaya çıkmasın istiyorlar. Kendilerine benzettikleri, Sarayda istedikleri gibi bağırıp çağırdıkları, yönlendirdikleri muhtarlar olsun istiyorlar” şeklinde konuştu.

OY PUSULASI SORUNU

Özsökmenler, değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü: “Seçimlerde oy pusulalarını muhtarlar dağıtır. Bu oy pusulalarının dağıtılması kritik bir konudur. Seçmen listeleri yine muhtarlıklarda asılır. Ve burada gidip vatandaş isminin olup olmadığına bakar. İtirazını yapar. Seçmen listeleri asılacak mı, seçmen kağıtları vatandaşa zamanında ulaştırılacak mı? Biz bunu dikkatle takip edeceğiz. Çünkü 2004 seçimlerinde örneğin Amed’de oy pusulaları dağıtılmamıştı. Ve bütün evleri dolaşarak biz vatandaşın hangi sandıkta oy kullanacağını tespit ettik. Şimdi bu oy pusulalarının dağıtılmadığı bir durumda şöyle bir tehlike çıkacak önümüze: Vatandaş hangi sandıkta oy kullanacağını bilemeyecek ve bir kargaşa yaşanacak. O yüzden hem YSK’yı bu konuda uyaracağız hem de bu oy pusulalarının düzenli bir şekilde dağıtılmasını takip edeceğiz. Çünkü seçim döneminde muhtarların en kritik görevlerinden biri buydu” dedi.

Özsökmenler, bu konuda yurttaşların da duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, “Görülüyor ki AKP hem muhtarları, belediye başkanlarını tehditle halkın seçimlerde aday olmalarını engellemeye çalışıyor hem de çeşitli oyunlarla, seçime doğrudan hile bulaştırmanın aracı olan sandık listelerinin asılması ve seçmen kağıtlarının dağıtılmasına da etkide bulunmak istiyor. Bu hilelerin hepsini boşa çıkarmak için biz halkımızla birlikte çaba göstereceğiz, ona göre karşı tedbirlerimizi bugünden oluşturacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tüketici Dernekleri Federasyonu: Şirketler değil tüketici korunmalı

SONRAKİ HABER

ABD Temsilciler Meclisi’ne Riyad’a silah satılmaması tasarısı sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...