17 Eylül 2012 02:41

İbrahimi Esad’la buluşurken

Halkın duygularının patlamasının, birçok Arap başkentinde ortaya çıkan kızgın protestoların sebebinin; bir avuç kışkırtıcı tarafından ortaya konmuş “Müslümanlara” ve “İslamiyet’e” saldıran filmin olup olmadığını bilmiyoruz. Ama ortaya çıkan gelişme dün Suriye’ye ulaşan Arap ülkeleri ve

İbrahimi Esad’la buluşurken
Paylaş

Bu gösterilerin ilgiyi, patlamaya hazır durumda olan Suriye’den aldığı kesindir. Suriye’deki gelişmeler 18 aydan fazla bir süredir Arap basınında ve televizyonlarında hakim haber durumundaydı. Son gelişmeler Suriye’yi, televizyonlarda ve gazetelerin birinci sayfalarında daha az önem verilen bir konuma itti.
İbrahimi bu misyonun başarısı açısından iyimser bir umut vermedi. Açıklamaları daha çok hayal kırıklığını tetikledi. Görevi, Suriye dosyasının düğümlerle dolu olması nedeniyle gerçekten zordur.
Emektar Cezayirli diplomat, uluslararası çatışmaları çözme konusunda gerçekten uzman. Aralarından ırak işgalinden sonra yönetim koşullarının düzeltilmesi ve öncesinde Lübnan iç savaşında savaşan mezhepler arasında anlaşmanın sağlanması gibi görevlerin olduğu birçok alanda görev aldı.  Ama gerçek olan bir nokta var ki Suriye krizi hala başlangıç aşamasında olduğu, savaşan taraflar yorulmadığı ve iki tarafı destekleyen dış güçlerin savaşı en azından şu an durdurmak istemedikleri için tamamen farklıdır.
İbrahimi, Esad ile görüşmeden önce görüşlerini öğrenmek için iki gün önce içerdeki muhalefetten kişilerle buluştu. Siyasi haritanın göze çarpan bölümlerini tanımak için bu doğru bir adımdır. Hala misyonunun keşif aşamasındadır. Dışarıdaki muhalefetle, Suriye kriziyle  ilgisi olan ve Suriye’nin karşısında veya yanında yer alan Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, İran gibi bölge ülkeleri ile Çin, Rusya gibi aktörlerle ve siyasi partilerle  de toplantı planları olmalıdır.
Elçinin görevi, dünya Amerika’daki seçim sürecine kilitlenmişken beklenenden uzun sürebilir. Belki de Arap ve dünya ülkelerinden taraflar bunu hedefliyor olabilir.
Türkiye’nin durumu şu sıralar ağır ve düğümlü. Sorunun çözümü için alana cesaretle inen Kofi Annan tarafların işbirliğini reddetmelerinden dolayı kendini fasit bir dairede buldu. Umutsuz ve bunalımlı bir şekilde görevinden ayrıldı.
Halefi İbrami’nin de şansı kötü gidebilir. Şu an görevindeki uygulama planındaki birinci madde şiddeti, sonrasında akan kanı durdurmak. Bu madde uygulanmadan diğer konularda bir milimlik ilerlemenin sağlanması mümkün değil. İki tarafa hızla silah akarken bu hedefe nasıl ulaşacaktır? İki gün önce bir İngiliz gazetesi Libya’dan uçakları vurmada kullanılan “sam” füzeleri ile ağır silahlarla dolu bir geminin Özgür Suriye Ordusu ve Müslüman Kardeşler’in militanlarına verilmek üzere İskenderun limanında indirildiğini ve Türkiye üzerinden ulaştırıldığını yazdı.
“Sam” füzelerinin muhalefete ulaştırılması, rejimin hava kuvvetlerinin bir kısmını veya tamamını felç edilmesi ve Özgür Suriye Ordusu’nu ve diğer silahlı grupları bombalayamaması anlamına gelir. Ama bunun Türkiye’ye karşı savaşan PKK’ye benzer füze sistemleri sağlamak anlamına geldiğini unutmayın.
İbrahimi krizin zorluklarının daha fazlasını gördükçe çözümün sıfıra yakın olmadığını sıfırın altında! olduğunu algılayacaktır.

www.alquds.co.uk

Çeviren: Ali Karataş

ÖNCEKİ HABER

‘Düet’lerle rengine renk katan ‘renkli-türkçe’

SONRAKİ HABER

ABD elçisini öldürenler Suriye’ye mi gidiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...