18 Ekim 2018 13:10

HDP'li Doğan Erbaş ve Kasım Oba tahliye edildi

HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında olduğu 12 siyasetçinin yargılandığı duruşmada DoErbaş ve Kasım Oba tahliye edildi.

Doğan Erbaş | Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş ve Kasım Oba'nın aralarında bulunduğu 12 siyasetçinin yargılandığı davanın 7'nci duruşması görüldü. Duruşmada Erbaş ve Oba tahliye edildi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya "Örgüt propagandası" ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanan tutuklu siyasetçiler Doğan Erbaş ve Kasım Oba ile tutuksuz yargılanan siyasetçiler katıldı. Özgürlükçü Hukukçular Derneğinden (ÖHP) avukatların da katıldığı duruşmayı tutuklu siyasetçilerin aileleri ile HDP İstanbul il ve ilçe yöneticileri izledi.

'TUTUKLULUK İNFAZA DÖNÜŞTÜ'

Duruşmada ilk olarak söz alan Erbaş, her duruşma nerdeyse bir heyetin değiştiğini dile getirerek, heyet değişikliğiyle dosyalarının iyi incelenmediğini kanısını kendilerinde oluşturduğunu söyledi. 22 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Erbaş, tutukluluğunun infaza dönüştüğünü belirterek tahliyesini talep etti. Bir siyasi partinin eşbaşkanı olduğunu belirten Erbaş, "Biz muhalif bir parti olarak, kimi güncel gelişmelere dair düşüncelerimizi sunduk. Bu siyasi bir partinin varlık nedenidir. Eleştiride bulunmak tüm toplumu geliştiren bir şeydir " dedi. Ardından söz alan tutuklu Kasım Oba da, tahliye talebinde bulundu.

Avukat Banu Güveren, HDP İstanbul il binasına  yönelik baskın ve aramanın hukuksuz bir şekilde yapıldığını dile getirerek, arama tutanağında imzası bulunan görevli polislerin mahkeme heyeti tarafından dinlenilmesini istedi. Güveren, müvekkilleri hakkında tahliye talebinde bulundu.

Avukat Sinan Zincir de, müvekkillerinin her duruşma "kaçma şüphesi" gerekçesi ile tahliye edilmediğini ifade ederek, "Operasyonu günü polisler evine gitmeden kendisi il binasına geliyor. Hakkında arama kararı olduğunu biliyor. Buna rağmen gelmesi kaçma şüphesi olarak mı algılanıyor. Kaçmak isteyen birisi neden eş başkanı olduğu il binasına gelsin?" diye sordu. Davanın siyasi olduğunu dile getiren Zincir, HDP İstanbul il binasında yapılan aramanın hukuksuz ve CMK'ye aykırı olduğunu dile getirdi. Zincir, dosyada delil olmadığını, tutukluluğun amacını aştığını ve infaza dönüştüğünü vurgulayarak, tahliye talebinde bulundu.

'SÖZLÜ SAVUNMA İHLAL EDİLİYOR'

Avukat Baran Doğan ise, mütalaanın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, delillerin mahkeme huzurunda tartışılması gerektiğini belirtti. Doğan, Türkiye'de sözlü savunma hakkının ihlal edildiğini belirterek, bunun nedeninin mahkeme heyetlerinin sürekli değişmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Duruşma savcısı da, şu an için verdikleri esas hakkında ki mütalaayı tekrar ettiklerini, sonraki duruşmalarda değiştirip, değiştirmeyeceğini değerlendireceğini söyledi.

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından Erbaş ve Oba'nın tahliyesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 14 Mayıs 2019 tarihine erteledi.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Başkanı: Asgari ücret görüşmeleri öne alınsın

SONRAKİ HABER

Tüketici Dernekleri Federasyonu: Şirketler değil tüketici korunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...