18 Ekim 2018 08:36

Trump: Kaşıkçı ölmüşe benziyor, sonuçları ağır olacak

ABD Başkanı Donald Trump, 'Kaşıkçı kesinlikle ölmüşe benziyor, bunun sonuçları ağır olacak' dedi.

Fotoğraf: Onur Çoban/AA

Paylaş

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin tartışmalar Türkiye ve dünya gündemindeki yerini koruyor. ABD Başkanı Trump "Kaşıkçı kesinlikle ölmüşe benziyor, bunun sonuçları ağır olacak" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Kaşıkçı olayına ilişkin yürütülen soruşturmada Suudilere 'birkaç gün daha verilmesi gerektiğini' söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin olaydan sorumlu olduğunu söylerken Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Olayla ilgili bildiğimiz şeyler aşırı ciddi ve endişe verici" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Türkiye’nin Kaşıkçı soruşturmasını “çok dikkatli ve başarılı” yönettiğini iddia etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'nin ülkesine dönmesinin engellenebileceğini belirterek hükümeti eleştirdi. İngiliz Times gazetesi de konuya ilişkin yayınladığı makalesinde “Erdoğan, Kaşıkçı krizini kullanıyor” ifadelerine yer verdi.

PUTİN: KAŞIKÇININ BAŞINA GELENLERDEN ABD SORUMLU

Cemal Kaşıkçı vakası nedeniyle Suudi Arabistan'la ilişkileri bozmadan önce konuyla ilgili soruşturmanın sonuçlarını beklemeleri gerektiğini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin, Kaşıkçı'nın başına gelenlerle ilgili önemli bir sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

"Kaşıkçı'ya tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Suudi gazeteciye ne olduğunu bilmiyorken neden Riyad'la ilişkilerimizi bozalım ki?" diyen Putin,  soruşturmanın sonuçlarını beklemek gerektiğini söyledi.

Putin, "Eğer birileri Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü düşünüyorsa, o halde bununla ilgili kanıt sunulmasını umuyorum. Biz de kararlarımızı buna göre alacağız" diye ekledi.

Kaşıkçı'nın ABD'de yaşadığına dikkat çeken Putin, "O, Rusya'da değil, ABD'de yaşıyordu. Dolayısıyla ABD, Kaşıkçı'nın başına gelenler konusunda önemli bir sorumluluk taşıyor" diye konuştu.

MACRON: BİLDİĞİMİZ ŞEYLER AŞIRI CİDDİ VE ENDİŞE VERİCİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Kaşıkçı konusunda olayın aydınlatılmasını beklediklerini belirterek, bazı politik ziyaretleri askıya aldıklarını söyledi.

Macron, "(Kaşıkçı konusunda) Olayla ilgili bildiğimiz şeyler aşırı ciddi ve endişe verici" ifadelerini kullandı.

TRUMP: SONUÇLARI AĞIR OLACAK

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı hakkında, "Kaşıkçı kesinlikle ölmüşe benziyor. Bu çok kötü bir durum. Soruşturmanın sonuçlarını bekliyorum. Bundan eğer Suudi Kraliyeti sorumluysa sonuçları ağır olacak" dedi.

PENCE: TRUMP KARARINI VERECEK

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Colorado gazetecilerin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı hakkında hakkındaki sorularını cevapladı. Pence, şunları kaydetti:

"Dünya bu konuda ne olduğuna dair bir cevap bekliyor. Olayda sorumluluğu olanlar hesap vermeli. Emin olabilirsiniz ki olaya dair bilgileri bir araya getireceğiz ve Başkan Donald Trump kararını verecek. Eğer bir gazeteci böylesine bir şiddet sonrasında hayatını kaybediyorsa bu özgür ve bağımsız basın adına önemli bir tehdittir. Bunun bir bedeli olacaktır."

İki gün önceki açıklamasında da Pence, "Dünyanın gerçeği bilmesi önemli. Eğer Kaşıkçı gerçekten öldürülmüşse bunun sorumlusunun kimler olduğunu bilmeli ve onları sorumlu tutmalıyız" değerlendirmesini yapmıştı.

POMPEO: ERDOĞAN, SORUŞTURMANIN SONUÇLARIYLA İLGİLİ BİZİ BİLGİLENDİRECEK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın soruşturmanın sonuçlarıyla ilgili kendilerini bilgilendireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Bu soruşturmanın kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz. Beklentimiz bu yönde. Hepimiz göreceğiz, Suudi Arabistan'ın atacağı adımları göreceğiz" dedi.

Pompeo ayrıca, Kaşıkçı olayına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Suudilere 'birkaç gün daha verilmesi gerektiğini' belirtti.

ADALET BAKANI GÜL: SORUŞTURMAYI İYİ YÜRÜTÜYORUZ

Olaya ilişkin konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’nin Kaşıkçı soruşturmasını “çok dikkatli ve başarılı” yönettiğini iddia etti. Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Adalet Bakanı Gül, şunları söyledi:

“Bu süreci Türkiye çok dikkatli ve başarılı bir şekilde yönetiyor. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket etmeli yargı makamları. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılıyor. Soruşturmanın gizli olduğunu da hatırda tutmak gerekir. Siyaset cephesinde sürecin başından beri açık ve şefaf bir şekilde süreç izlendi. Önemli olan olayın aydınlatılması. Viyana Sözleşmesi’nden kaynaklı bazı hususlar var.”

ÇEVİKÖZ: BAŞKONSOLOSUN DÖNMESİ ENGELLENEBİLİRDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz "Suudi Arabistanlı gazeteci Kaşıkçı'nın durumu çok vahim. Öldürüldüğü, resmen önceden planlanmış bir cinayet sonucu öldürüldüğü anlaşılıyor. Bunun örtbas edilmesi hiçbir şekilde düşünülemez. Türkiye'nin uluslararası topluma karşı çok ciddi bir yükümlülüğü vardır, konunun üzerine gidip açıklanması hususunda. Bunun örtbas edilmesi asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı. 

Çeviköz, "Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'nin ülkesine dönmesi engellenebilir miydi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Dönmesi elbette engellenebilirdi.1963 tarihli konsolosluk ilişkilerini düzenleyen Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi Türk adli makamlarına bu yetkiyi vermektedir. Bu maddeye göre adli bir suç oluştuğu şüphesi varsa o zaman Başsavcılık derhal soruşturma başlatabilir." dedi. (HABER MERKEZİ)


‘HABERLERİ, ERDOĞAN’IN DANIŞMANLARI SIZDIRDI’

İngiliz Times gazetesi, Cemal Kaşıkçı krizi sonrası Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izlediği politikayı yorumladı. Gazeteye göre Erdoğan krizi, “Sünnilerin lideri olduğu” iddiasını pekiştirmek için kullanıyor.

Times’ın Orta Doğu muhabiri Richard Spencer’ın imzasını taşıyan analizde iktidar yanlısı gazetelere yansıyan haberlerin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanları tarafından sızdırıldıığı iddia edildi.

Analizde şu ifadeler dikkat çekiyor: “Sayın Erdoğan’ın elindeki tüm kartları ya da onları nasıl kullanmak istediğini hala bilmiyoruz. Stratejisinin iki muhtemel avantajı var; Birincisi, Suudi Arabistan’ı içine düştüğü sefil durumdan çıkarmak için bu ülkeyle bir anlaşma yapabilir. Türkiye soruşturmanın tüm detaylarını gizli tutarak ve sadece Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın olayla ilgisi olmadığını gösterecek düzeyde kanıtı paylaşarak karşılığında Riyad’dan taviz vermesini talep edebilir. Bu belki, Ankara’nın müttefiki Katar ile Suudi Arabistan arasındaki soruna yönelik bir talep olur. Sadece yatırım talebi de olabilir.” 

CNN: TÜRKİYE KAŞIKÇI'YA SAYGISIZLIK YAPIYOR

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması dünya basınının gündeminde geniş yer tutuyor. CNN International, Suudi Arabistan, Türkiye ve ABD’nin sürece yaklaşımlarını eleştirdi. CNN International, ‘Gerçeğe karşı tuhaf bir saygısızlık’ adıyla yayınladığı makalede “Böylesine tuhaf ve ölümle ilgili bir olayda gerçeği öğrenme ihtiyacı hiç bu kadar belirgin olmamıştı. Fakat en ilgili olan üç taraf da bu gerçeği sunmakla ilgilenmiyor gibi görünüyor. Aslında, üzerinden 15 gün geçmişken, üç taraf da bir şekilde bir tür örtbas halinde” denildi.

Duvar'da yer alan habere göre CNN, “Nihayetinde bu tüyler ürpertici olayın sonunda şu soruyu sormak zorunda kalabiliriz: En çirkin ikiyüzlülüğü sergileyen taraf üçünden hangisi? Katillerin kendileri mi? Cinayeti kendi amaçları için kullanan soruşturmacılar mı? Yoksa katil olmakla suçlanan tarafın müttefikleri mi?” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE DE SAYGISIZLIK YAPIYOR’

Makalede Türkiye de, soruşturmada elde edilen bulguları ‘kendi amaçları için kullanmakla’ itham edildi, bulguların medyaya sızdırılma biçimi eleştirildi. CNN şu ifadeleri kullandı: “Suudi Veliaht Prens ve yakın çevresinin dahline işaret eden kanıtların medyaya yavaş, maksatlı ve kesinlikle kasıtlı olarak sızdırılma biçimi Kaşıkçı’nın yas tutan akrabaları bir yana, adalet kavramına da saygısızlıktı. Türk yetkililer ellerindeki bilgileri Riyad üzerindeki baskıyı sürdürmek ve ve Beyaz Saray’dan açıklama talep etmek için kullandı.”

İRAN: TÜRKİYE'NİN SORUŞTURMASININ SONUÇLARINI BEKLEYECEĞİZ

İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Özel Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü iddialarının beklentilerden uzak olmadığını ancak bu konuda Türkiye'nin olayla ilgili soruşturmasının neticesini bekleyeceklerini söyledi.

Rusya'nın "El-Yevm" televizyonuna verdiği mülakatta Abdullahiyan, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan tarafından öldürüldüğüne yönelik iddiaların beklentilerden uzak olmadığını belirtti.  Abdullahiyan, "Kaşıkçı konusunda Türkiye'nin olayla ilgili soruşturmasının sonuçlarını bekleyeceğiz." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’deki raylı ulaşım aracı İZBAN'da bir kez daha greve doğru

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin 'Cumhurbaşkanına hakaret' davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...