18 Ekim 2018 08:37

Udumbara çiçeği sanılan organizma aslında nedir?

Budizm'de yer alan, 3000 yılda bir görüldüğüne inanılan 'Udumbara çiçeği' aslında bir böceğin yumurtası.

Fotoğraf: Fatih Yılmaz/DHA

Paylaş

Budizm kaynaklarında 3 bin yılda bir açtığına inanılan ve 'udumbara çiçeği' diye adlandırılan organizma aslında bir böceğin yumurtası.

Udumbara çiçeğine dair son olay Tokat'ta yaşandı. DHA'nın haberine göre Tokat'ta bir fabrikada müdürlük yapan Ahmet Olgunay'ın pazardan satın aldığı domatesin üzerindeki minik bitkiyi görünce şaşırdı. Bitkinin, dünyanın en nadir görülen ve 3 bin yılda bir açtığı iddia edilen 'udumbara çiçeği' olduğu sanıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin ise domatesin üzerinde bulunan nesnenin 'Chrysoperla carnea' adı verilen faydalı bir böceğin yumurtası olduğunu açıkladı.

CHRYSOPERLA CARNEA

Olgunay'ın iddiası üzerine domatesin üzerindekini inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, "Bu domatesin üzerindeki Latince ismi Chrysoperla carnea kanatlı bir böcektir. Sebze ve meyve bahçelerinde bulunan yaprak biti, kırmızı örümcek, beyaz sinek gibi zararlı böcekler ile beslenen faydalı bir böcektir. Bu dometisin üzerindeki böcek zararlı değil, faydalı bir böcektir. Bu udumbara çiçeği değildir. Bu böceğin yumurtasıdır" ifadelerini kullandı.

Avcı Böcek diye de adlandırılan Chrysoperla carnea'nın yumurtaları çiçek sanılıyor.

UDUMBARA ÇİÇEĞİ EFSANESİ NEDİR?

Bu yumurtaların çiçek sanılması Budist kaynaklara dayanıyor. Efsaneye göre üç bin yılda bir açtığı ve çok nadir görüldüğüne inanılıyor. Udumbara Hint dilinin en eski hali olan Sanskritçede 'cennetten gelen hayır çiçeği'  anlamına geliyor. İnsanların cennetten geldiğine inandıkları bu nadir görülen çiçek görüldüğünde cennette gibi yaşayacaklarına inanılıyor. Çiçeğe Avatar çiçeği de deniliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Numan Kurtulmuş'tan 'ittifak' açıklaması

SONRAKİ HABER

Siyanüre karşı çıkan Fatsalılara AYM'den sevindiren karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa