17 Ekim 2018 16:49

‘Yıkılacak Valilik binasına neden 2 milyarlık tadilat yapıldı?’

HDP'li Mahmut Toğrul, yıkılması planlanan Gaziantep Valiliği binasına 2018'de 2 milyar liralık tadilat yapılmasının gerekçesini sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, taşınacak Gaziantep Valiliği'nin yıkılması planlanan binasına 2 milyar liralık tadilat yapılmasının nedenini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

2018 yıllının başlarında valilik binasında 2 milyar TL’lik bir harcama yapıldığını, binanın boyandığını, "açık kapı" diye bir bölümün yapıldığını, Şahinbey Mal Müdürlüğü’nün tamamen yenilendiğini ve Suriyeli mülteciler ile ilgili bir birimin yapıldığının iddia edildiğini kaydeden Toğrul, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

"■ Valilik binasının yapılacağı Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayollarının alanı kaç metrekaredir? Bu alanın ne kadarına Valilik binası inşa edilecektir? Karayollarının mevcut binası yıkılacak mıdır?

■ Karayollarının şu anda bulunduğu alanda ağaç sayısı kaçtır? Valilik binasının buraya yapılmasıyla birlikte söz konusu alandaki ağaçların akıbeti ne olacaktır?

■ Valilik binasında şu anda hâlihazırda kaç birim bulunmaktadır? Valilik için yapılacak yeni binaya hangi birimler taşınacaktır? Valilik binasının yıkılmasıyla birlikte valilikte yer alan tüm birimlerin tek tek akıbeti ne olacak?

■ Valilik binasının yıkılacağı 2016 yılından bu yana bilinmesine rağmen bazı birimler neden valilik binasının içine taşınmıştır?

■ Vali yapmış olduğu açıklamada Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yerinin hazır olduğunu söylemektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü için düşünülen yer neresidir?

■ Valilik binası içerisinde yer alan Defterdarlık binasına FETÖ operasyonları kapsamında el konulan Safa Dershanesi'nin yerinin gösterildiği iddiası doğru mudur? Defterdarlığa tahsil edilmesi düşülen bina içinde bir tadilat yapılacak mıdır? Yapılacak ise maliyeti ne kadardır?

■ Valilik binası tam olarak ne zaman boşaltılacaktır? Valiliğin geçici olarak eski adliye binasına taşınacağı iddiası doğru mudur? Geçici süreliğine taşınılacak olan eski adliye binasına tadilat yapılacak mıdır? Tadilat yapılacak ise maliyeti ne kadardır?

■ Valilik, mevcut binanın yıkılacağını 2016 yılından bu yana ifade etmesine rağmen, neden 2018 yılının başında 2 milyar TL’lik bir tadilatın altına imza atmıştır?

■ Kamu yararı ilkesi daha uzun vadeli planlar yapılmasını gerektiriyorken, yıkılması düşünülen valilik binasına iki defa tadilat yapılmasının nedeni nedir? Tadilat işleri verildiği firmaların hükümete yakın olduğu iddiaları doğru mudur?"

VALİLİK TAŞINACAK

Gaziantep Valiliği binası, Kamil Ocak Stadyumu ve çevresinde yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek. Belediye Meclisi, Valilik binasının yıkılması ve binanın Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait arazinin üzerine yapılacak bir binaya taşınması için Başkan Fatma Şahin’e yetki vermişti. Binanın yıkılmasına ilişkin o dönem açıklama yapan Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Valilik binasının bulunduğu alan, Millet Bahçesi olarak hazineden ücretsiz devir alınacak, karşılığında da Antep Valiliği binası belediye tarafından yapılacak” diye konuşmuştu. Vali Ali Yerlikaya ise, 8 Ağustos 2016 tarihinde yapmış olduğu bir açıklamada, valilik binasının yıkılıp kurumun başka bir yere taşınacağını doğrulamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HABAŞ’ta iş cinayeti: Baca temizliği yapan işçi 15 metreden düştü

SONRAKİ HABER

Oyuncu Yaman Tüzcet, Muhsin Ertuğrul’dan uğurlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa