17 Ekim 2018 15:29

Engel tanımayan filmler Ankara’da

Engelsiz Filmler Festivali Ankara’da başladı. Festival 21 Ekim’de sona erecek.

Engelsiz Filmler Festivali 2018 afişi

Paylaş

Kültürel yaşama eşit katılımın sağlanması amacıyla hayata geçirilen ve Puruli Kültür Sanat tarafından bu yıl 6’ncı kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali Ankara’da başladı. Tüm gösterimlerin ve yan etkinlikleri ücretsiz olan festival Goethe Institut Ankara ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek. Festival 21 Ekim’de sona erecek.

Festival, her yıl Türkiye ve dünya sinemasının önde gelen yapımlarından birçok filmi Sesli Betimleme Derneği aracılığıyla göremeyen sinemaseverler için sesli betimleme, duyamayanlar için ise işaret dili ve ayrıntılı alt yazılı olarak hazırlatıp görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine sunmasının yanı sıra, ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişebilir mekânları tercih etmeye dikkat ediyor.  

Festival’in Ankara programında toplam 38 film, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden”, “Zebra” ve “Otizm Dostu Gösterim” olmak üzere 9 ayrı bölümde gösterilecek.

ENGELSİZ YARIŞMA 

Ulusal ve uluslararası birçok festivalde yer alan 2017 yapımı 5 yerli sinema filmi Engelsiz Yarışma için yarışacak. Engelsiz Yarışma’da bu yıl Pelin Esmer’in yönettiği “İşe Yarar Bir Şey (Something Useful)”, Emre Erdoğdu imzalı “Kar (Snow)”, Tolga Karaçelik’in yönettiği “Kelebekler (Butterflies)”, Ümit Ünal’dan “Sofra Sırları” ve Tayfun Pirselimoğlu imzalı “Yol Kenarı” filmleri jüri ve sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Beyazperde’den Nursel Köse, Ramin Matin, Murat Özer ile seyirciler tarafından belirlenen Engelsiz Yarışma ödülleri, 20 Ekim Cumartesi saat 19.30’da Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

ENGELLİLİK TEMALI FİLMLER 

Engellilikle ilgili temayı konu alan filmlerden derlenen bu bölümde Barbara Albert‘in 2018 yılında Avusturya Film Ödülleri‘nden 5 ödül aldığı filmi “Matmazel Paradis”, dünya prömiyerini Sundance Film Festivali‘nde yapan ve Jüri Özel Ödülü‘ne layık bulunan yönetmen Jeniffer Brea‘nın son filmi “Altüst”, Dariusz Kowalski‘nin yönettiği Sesleri Görmek, Falan Filan, Panik, Benim Gibi Bir Kadın, Girdap, Sessiz Çocuk ve Uyanık ile birlikte 6 kısa filmden oluşan Engel Tanımayan Kısalar‘dan oluşuyor.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM 

Otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmesi amacıyla festivalde ilk kez 2015 yılında hayata geçirilen Otizm Dostu Gösterim köşesinin bu sene konuğu “Orman Çetesi (Les As De La Jungle)” filmi olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayyım manzaraları: Kayyımlar Diyarbakır’da 43 kadın merkezini kapattı

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de bir kedi yakılarak öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...