18 Ekim 2018 00:41

400 işçinin çıkarıldığı Taze Market'te işçiler haklarını istiyor

Makro Market'in konkordato ilan etmesi sonucu, daha önce Taze Market'te geçen 400 işçi de işten atıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de 20’nin üzerinde marketi ve 500’ün üzerinde çalışanı olan Makro Market konkordato ilan ederek yaklaşık dört ay önce yola Taze Market olarak devam edeceğini açıkladı. Makro Market olarak çalışan işçilere tüm haklarıyla birlikte Taze Market’e geçirildiği bilgisi verildi. Taze Market ise yaklaşık 400 civarında işçiyi haklarını vermeden kapı önüne koydu. Yetkililerin kendilerine “Gidin hakkınızı nerede arıyorsanız, orada arayın” dediğini söyleyen işçilerin Taze Market önündeki bekleyişi sürüyor.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI BU MUYDU?’

Kıdem ve ihbar tazminatlarını, yıllık izin ve 45 günlük ücret alacaklarının verilmediğini söyleyen işçiler, Taze Market önünde bir açıklama yaptı. İşçileri adına konuşan Fatih Edebalı, “2008 yılından itibaren Kayseri’de faaliyet gösteren Makro Market çalışanlarıyız. Ekim ayında mali krize girdiğini söyleyen şirket, konkordato ilan etmiştir. Çalışanlar olarak emeğimizi esirgemeden, gece gündüz bu krizden kurtulması için çalıştık. Aylık ücretlerimizi aldığımız durumlarda bile işyerimize sahip çıktık. Sonumuz işten atılma oldu. Emeğimizin karşılığı bu muydu?” dedi.

‘400 İŞÇİ MAĞDUR EDİLDİ’

Şirketin ismini bir gecede “Taze Market” olarak değiştiğini, bu değişiklikten işçilerin dahi haberinin olmadığını anlatan Edebalı, şöyle devam etti: “Taze Market adı altında Adem Çelik öncülüğünde, Fatma Kızıltan olarak paravan bir şirket kurarak resmi süreci işletmiştir. Hiçbir resmi evrakta adı geçmeyen Adem Çelik, aldığı kararları, kardeşi Necla Çelik ve Bülent Havuçluoğlu üzerinden yönetmiştir. Şirketi devir aldığında biz çalışanlara ‘Tüm haklarınız biz de, muhatabınız biziz’ denmiştir. Bütün haklarımızın verileceğine dair taahhütname verilmiştir. Ancak üç aylık süreçte şirket gün geçtikçe şubelerini kapamış, ürünlerini ve demirbaşlarını kaçırmıştır.” Kayseri Makro Market AŞ’den devrolan Taze Gıda’da yaklaşık 400 kişinin işten çıkarıldığı bilgisini veren Edebalı, “Hiçbir yasal hak verilmemiştir. Bu haklarımızın derhal karşılanmasını istiyoruz” dedi.

HAKLAR YENİYOR NEREDE BU DEVLET?

Eylem sırasında görüştüğümüz işçiler arasında “İki aydır çalışıyordum maaşımı aldım ve işten ayrıldım. Ama işçi arkadaşlarıma destek olmak için geldim” diyen işçilerin yanı sıra hiçbir hakkı verilmeyenler de var.

10 yıldır Makro’da çalıştığını söyleyen Levent Teke, “Taze Gıda olarak hareket etmeye başlayınca bizim hiçbir geri dönük hakkımız verilmedi. Yıllık iznimizden, kıdem ve ihbar hakkımıza kadar gasbedildi. Yetkililerin sahip çıkması gerekiyor” dedi.

Engelli kontenjanıyla girdiği markette 6 yılında üzerinde çalıştığını söyleyen Burhan Demirkazık, “Maaşlarımızı bir süredir alamıyoruz. Bize kimse şirket kapatılacak demedi. Herkes mağdur edildi. Yeni nişanladım ben. İhtiyaçların çoğunu karşılayamaz haldeyiz. Kirada oturuyorum, kirayı veremedim. Ev sahibi neredeyse evden atacak. Taksitçiler icra başlatacak. Bu iş böyle olur mu? Ben engelli bir vatandaşım. Engelli hakları yeniyor. Nerde bu devlet” diye konuştu.

‘21 GÜNLÜK İŞİMİN KARŞILIĞI 46 TL Mİ?’

Taze Market’te yeni işe başlamış işçi Serkan ise şöyle konuştu: “21 gündür Taze Market’te çalıyorum. Bugün maaşlar yatırılacak denildi. Bir baktım, 46 TL yapmış. Şaka mı yapıyorlar! Komik bir ücret, 21 günlük emeğimin karşılığı bu mu?”

5 yıldır çalıştığını söyleyen kadın çalışanlardan Ayten Emiroğlu, “Sürekli stres altında çalışıyorduk. Sürece baktığımızda ne Makro’dan, ne de Taze’den hiçbir muhatap bulamıyoruz. Usulsüzlük devam ediyor. Tüm haklarımız için, bir sonuç almak için sonuna kadar gideceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan müdahaleciliği: Sırada Venezuela mı var?

SONRAKİ HABER

Kayyım manzaraları: Kayyımlar Diyarbakır’da 43 kadın merkezini kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...