17 Eylül 2012 02:16

‘Ekvador’da diktatörlüğe izin vermeyeceğiz’

EKVADOR’da Rafael Correa hükümetini seçim hilesi yapmakla suçlayan binlerce kişi, başkent Quito’da yürüyüş yaptı. Correa’nın Ulusal Seçim Konseyi (CNE) ile birlikte hareket ederek muhalif sol partilerin başkanlık seçimlerine katılmasını önlemeye çalıştığını belirten öfkeli kalabalık CNE bina

‘Ekvador’da diktatörlüğe izin vermeyeceğiz’
Paylaş

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da, Şubat 2013’te gerçekleştirilecek başkanlığı seçimleri öncesi mevcut devlet başkanı Rafael Correa’nın “sahte üyeler” olduğu iddiasıyla tüm siyasi partilerin üyelerinin sayılması talimatı vermesinin yankıları sürüyor. CNE tarafından yürütülen sayım işleminde, yıllar önce yasal statülerini kazanmış olan siyasi partilerin yüz binlerce üyesi silindi. Silinen üyeler arasında çok sayıda parti yöneticisinin de bulunması tepkiyi artırdı. Ülkede resmi olarak siyasi parti faaliyeti yürütebilmek için nüfusun yüzde 1.5 oranında kayıtlı üyeye sahip olmak gerekiyor. Daha az üyesi olan siyasi örgütler seçimlere katılamıyor.

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

CNE tarafından üyeleri silinen siyasi partiler önceki gün başkentte “Demokrasiyi Savunmak İçin Yolsuzluğa Karşı” yürüyüş yaptı. Correa hükümetine karşı kurulan Çokuluslu Sol Koordinasyon üyesi binlerce kişi ülkenin dört bir yanından gelerek Correa ve CNE’ye tepki gösterdi. Şehir dışından gelen onlarca aracın başkente girişine ise polis izin vermedi. Buna rağmen toplanan yaklaşık 5 bin kişi “seçim hilesi”ni protesto etti. Yürüyüşe Çokuluslu Sol Koordinasyon üyesi Demokratik Halk Hareketi (MPD), Pachakutik, Participación, Poder Popular, Montecristi Vive gibi örgütlerin yönetici ve üyeleri Koordinasyon’un devlet başkanı adayı eski bakan ve Kurucu Meclis Başkanı Alberto Acosta da katıldı.

‘DEMOKRASİYİ SAVUNACAĞIZ’

El Arbalolito Parkı’ndan CNE binasına kadar süren yürüyüşün ardından konuşan başkan adayı Alberto Acosta, “Demokrasinin, seçimlerin demirbaşı ve halk egemenliğinin vazgeçilmez ilkesi” olduğunu belirterek Acosta, “Ülkede diktatörlüğün kurulmasına izin vermeyeceğiz, demokrasiyi sokakta savunacağız” dedi.
Ülkenin en büyük yerli örgütü olan ve 70 bin üyesi CNE tarafından silinen Pachakutik’in başkanı ve Zamora kenti belediye başkanı Salvador Quisphe ise sorun çözülmezse açlık grevine gideceklerini duyurdu.
47 bin üyesi silinen MPD Ulusal Direktörü Luis Villacís ise hilenin işe yaramayacağını, Alberto Acosta’nın ülkenin yeni devlet başkanı olacağını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Portekiz’de hükümete vergi isyanı

SONRAKİ HABER

Sırrı Sakık’ın acı günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...