17 Ekim 2018 11:11

Beyaz altın artık yüzleri güldürmüyor

Urfa'da çiftçiler, pamuk fiyatı belirsizliği ve tarım girdilerindeki artı nedeniyle zarara uğradıklarını belirtti. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye’de pamuğunun yüzde 50’sinin karşılandığı Urfa topraklarında pamuk hasadı başladı. Çiftçiler, pamuk fiyatı belirsizliği ve tarım girdilerindeki artı nedeniyle zarara uğradıklarını belirtti. 

Bozova’nın Qirik (Örücek) kırsal mahallesinde, kiraladığı 120 dönüm tarla üzerine ekili pamuğunun hasadını yapmaya başlayan çiftçi Mustafa Gökkan, geçtiğimiz yıla oranla bu yıl azalan pamuk fiyatlarına dikkat çekerek, çiftçiliğin can çekiştiğini ifade etti. 

PAMUK GEÇEN YILDAN UCUZ

Her yıl yaşadığı Suruç’tan bölgeye mevsimlik tarım işçisi olarak gelip pamuk eken Gökkan, geçen sene 1 dönüm tarladan 700 kilo pamuk topladıklarını, yetersiz sulama ve mevsimsel etkilerden kaynaklı bu yıl 1 dönümden ancak 200 kilo pamuk toplayabildiklerini belirtti. Devletin bu yıl pamuk fiyatını 4.80 TL olarak belirlediğini, ancak daha sonra bunu 3.80’e revize ettiğini dile getiren Gökkan, “Devlet alım yapmadığı için bu fiyat fabrikalar tarafından serbest piyasaya düştü. Pamuğun fiyatı 2.5 ila 3 lira arasında gidip geliyor” dedi. 

ÜRETİM MALİYETİ ÇOK ARTTI

Pamuğun artık serbest piyasaya kaldığını, girdi fiyatlarındaki artışın çiftçiyi zarara uğrattığını vurgulayan Gökkan, “Biz buradan bir kamyon pamuğu Urfa’ya gönderdiğimiz zaman bin TL ücret ödüyoruz. İşçi, kamyonet, mazot parası derken bize bir şey kalmıyor. 1 ton gübre 3 bin 500 lira olmuş. İlaç serpiyoruz, bin TL. Anlayacağınız zarardayız. Mazotun litresi 4 liraydı, bu sene 6,5 oldu. Geçen sene gübre bin 500 lira olan gübrenin tonu, bu yıl 3 bin 500 lira. Geçen ilaç için 150 TL masraf olurken, bu sene 600 TL oluyor. İçine pamuk konan çuvalların tanesini 5 TL alıyorduk, bu yıl 12.5 TL. Pamuğu kaldırdığımız zaman gelir gideri karşılamıyor” dedi. 

KİRA ÖDEYEMEZ HALE GELDİK

Bir yıl boyunca tarlalarda çocuklarıyla birlikte ev kiralayıp pamuk işi yaptıklarını, ancak kiraladığı evin dahi parasını ödeyemez duruma geldiğini söyleyen Gökkan, “Ev sahibi akrabam diye kirada yardımcı oluyor. Sene bitince pişman bir şekilde evimize dönüyoruz. Okumadık, bir tek çiftçilikten anlıyoruz. O da ölmüş durumda. Oysa pamuğu hak ettiği fiyata satsam, işçilerime daha fazla para veririm. Her Pazartesi fabrikatörler Urfa’da toplanıyor. Pamuğun fiyatını düşürdükçe düşürüyorlar” dedi.

KAYYIM GELDİ SU GİTTİ 

Daha önce seçimle göreve gelen sulama birliklerine kayyım atanmasıyla birlikte sulama sorunu yaşadıklarını belirten Gökkan, “10 yıldır bu işi yapıyorum. Hiçbir sene su sorunu yaşamadık. Kayyumun gelmesiyle birlikte sular da kesildi. 500 dönüm pamuğumdan verim alamadım. Bize tarımsal destekleme veriyorlar. Ancak destekleme su parasını karşılamıyor. Geçen yıl 300 dönüm için 90 bin TL ödeme yaptım. Aldığım destekleme 100 bin lira. Bu pamuğu destekleme için ekiyorum. Ancak bana bir şey kalmıyor. Bu desteklemeyi Eylül ayına kadar alamıyorum. 90 bin elektrik borcunun önüne geçiyor. Bana kalan 10 bin, onu da ancak Eylül’de alıyorum” şeklinde konuştu. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

'Ankara'da kişi başına bir buçuk ton asfalt dökülüyor'

SONRAKİ HABER

3 kat verim elde edilen gübre bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...