17 Eylül 2012 02:12

Portekiz’de hükümete vergi isyanı

İSPANYA’nın ardından komşu ülke Portekiz’de de halk hükümeti istifaya çağırdı. Başkent Lizbon’da toplanan 100 bine yakın kişi, hükümetin açıkladığı vergi zammını protesto etti. 13 ayrı kentte benzer gösteriler düzenlendi.Sağ merkezli koalisyonun aldığı tasarruf önlemleri rekor seviyelere varan işsiz

Portekiz’de hükümete vergi isyanı
Paylaş

Sağ merkezli koalisyonun aldığı tasarruf önlemleri rekor seviyelere varan işsizliğin bir numaralı nedeni olarak görülüyor. Mitinge katılanlardan 35 yaşındaki çalışmayan bir öğretmen halkın sabrının taştığını şu sözlerle ifade etti: “Hükümet verdiği sözleri yerine getiremedi. Fedakarlık yapması gerekenler hep aynı kişiler. Umuyorum bu gösteri değişime giden yolun ilk adımı olur.”
Vergi zammının yanı sıra hükümetin Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzaladığı 78 milyar avroluk uluslararası kurtarma anlaşmasına da halk tepkili. Öfkelerini IMF binasına domates ve şişe fırlatarak sergileyenler Troyka aleyhine sloganlar attı.

İSPANYA’DA 500 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

İspanya’da ise halk aylardır düzenledikleri yürüyüşlerle tepkilerini ve referandum isteklerini hükümete duyurmaya çalışıyor.
Başkent Madrid’de toplanan her kesimden yarım milyona yakın İspanyolun hedefinde, bu ay açıklanacak yeni tasarruf planının yaşam standartlarını daha da kötüleştirecek olması vardı.
Hali hazırda kamu kesintileri ve yüksek vergi oranlarıyla kemer sıkanlar ülkenin ilk kez bir konuda bu kadar hemfikir olduğuna dikkat çekiyorlar: “Rajoy kimsenin daha önce başaramadığını başardı. Bütün İspanya’da birliği sağladı. Tabii ki kendine karşı.”
İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindo ise bütçe açığını kapatabilmek ve mali krizi aşabilmek için tasarruf önlemlerinden başka çarelerinin olmadığında ısrarlı: “Hükümet vatandaşlardan fedakarlıkta bulunmasını istediğinin farkında ama bu fedakarlıklar kesinlikle kaçınılmaz.”
İspanya’da işsizlik yüzde 25’i zorluyor. Hükümetin hedefi bütçe açığını gayri safi milli hasılanın yüzde 6,3 seviyesine düşürebilmek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Faciaya ramak kaldı

SONRAKİ HABER

‘Ekvador’da diktatörlüğe izin vermeyeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...