17 Ekim 2018 10:48

'Ankara'da kişi başına bir buçuk ton asfalt dökülüyor'

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, başkentin sorunları ve yaklaşan yerel seçimlere ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Başkentin sorunlarına değinerek, yerel seçime ilişkin mesajlar veren HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara'nın betonlaşmasına ilişkin çarpıcı veriler açıkladı. Kerestecioğlu, “Ankara’da kişi başına dökülen asfalt bir buçuk ton” dedi. 

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında başkentin sorunları ve yaklaşan yerel seçimlere ilişkin konuştu.

Kerestecioğlu, Ankara'daki belediyecilik anlayışını eleştirdi. Ankaralılar için belediyeciliğin sadece bir imar artışından ibaret olmadığını vurgulayan Kerestecioğlu, “Ankaralılar hafriyat kamyonunun sokaklarda görmekten, her sene asfalt dökülmesinden, kentsel dönüşüm diyerek deprem bölgesi olmayan bir kentte sürekli inşaattan bıktı." dedi.

BUĞDAYIN 4 KATI ÇİMENTO ÜRETİLİYOR

Türkiye'deki betonlaşmaya ilişkin çarpıcı veriler açıklayan Kerestecioğlu, “Türkiye’de kişi başına düşen buğday üretimi ne kadar? Yaklaşık olarak 250 kg, yani çeyrek ton. Peki Türkiye’de kişi başına çimento üretimi ne kadar? Yaklaşık bin kilo, yani bir ton. Peki Ankara’da kişi başına dökülen asfalt ne kadar? Bir buçuk ton. Sadece 2013 yılında Büyükşehir ve ilçe belediyeleri yaklaşık 7,5 milyon ton asfalt döktüler. Yani ülkede kişi başına düşen buğday çeyrek ton, çimento bir ton ve Ankaralılara düşen asfalt 1,5 ton!” diye konuştu.

ASKİ'NİN 3 MİLYARI VAR AMA KIZILIRMAK SUYUNU İÇİRİYOR

Ankara'da belediyelerin yüksek bütçelerine rağmen yeterli hizmet vermediğini anlatan Kerestecioğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesinin 8 milyar TL, Çankaya Belediyesi’nin 860 milyon TL, Mamak’ın 475 milyon TL, Yenimahalle’nin 460 milyon TL bütçesi olduğunu söyledi. Bu kadar parayla başkentin çöpünü ayrıştıramadıklarını, sokakları çocuklara kapattıklarını, hafriyat kamyonlarının ortalıkta fink attığını belirten Kerestecioğlu, “ASKİ’nin 3 Milyar TL bütçesi var ve aylardır Kızılırmak suyunu musluklara veriyor. EGO’nun 1 milyar TL’lik bütçesi var ve bu bütçe ile kentte ücretsiz toplu taşımaya bile geçilebilir ama belediye otobüsleri dolmuşlar kadar bile yolcu taşımıyor” dedi.

ULAŞIM EVE DEĞİL, AVM'YE GÖRE

Ayrıca TÜİK'in verilerine göre 1000 kişi başına düşen AVM alanında, 284 metrekare ile Ankara'nın diğer illeri geride bıraktığına dikkat çeken Kerestecioğlu, başkentin AVM'de birincilikle övündüğünü söyledi. Son 15 yılda derinleşen bu AVM kültürünün kentin özgün karakterini, dokusunu kaybetmesinin yanı sıra tüketim merkezli, eşitsizlikleri derinleştiren bir hayat anlayışını da halka dayattığını ifade eden Kerestecioğlu, “Bu AVM kültürü öyle bir şeye dönüştü ki ulaşım ve toplu taşıma hizmetleri kent sakinlerinin barınma, iş gücüne katılma eğilimleri ve ihtiyaçlarına göre değil, AVMlere kolay ulaşım saiklerine göre belirlenir oldu” dedi.

'İMAR DEĞİL, İNSAN VE DOĞA DİYECEĞİZ'

Önümüzdeki yerel seçimin Ankaralılar için kimin partisinin imar artışı yapacağına karar vereceği bir seçim olmayacağını belirten Kerestecioğlu, imar artışı dışında bir belediyecilik için seçimlerde çalışacaklarını söyledi. Bu seçimi “imar artışı” diyenlerle “insan ve doğa” diyenlerin seçimi haline getireceklerini dile getiren Kerestecioğlu, bu seçimde muhalif olduğu halde hala imar artışı ile iktidarın ekmeğine yağ sürenlerden olmayacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Şehir hastaneleri açılınca birçok hastane kapatılacak

SONRAKİ HABER

Beyaz altın artık yüzleri güldürmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...