DSİ'den su hizmeti almayan çiftçiden 'Su kullanım parası' istendi

Manisa'da çiftçilik yapan Ahmet Uysal, arazisini kendi imkanlarıyla sulamasına rağmen DSİ'nin kendisinden kullanım ücreti istemesi üzerine dava açtı.

17 Ekim 2018 06:50
Paylaş

Manisa'da çiftçilik yapan Ahmet Uysal, arazisini Devlet Su İşlerinden hehangi bir hizmet almadan kendi imkanları ile sulamasına rağmen "Su kullanım parası" adı altında kendisinden ücret talep edilmesi üzerine yargıya başvurdu.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Uysal adlı yurttaş, arazilerini kendi imkanlarıyla suladığını belirtip herhangi bir hizmet alamadığını ifade ettiği Devlet Su İşleri'ne (DSİ) bağlı Gediz Sulama Birliğinin "Su kullanım parası" adı altında haksız ücret talep ettiği gerekçesiyle yargıya başvurdu. İlk duruşması görülen dava, arazideki su kuyularının Ahmet Uysal'a ait olup olmadığının belirlenmesi için ertelendi.

Çiftçi Ahmet Uysal, arazisinde kendi imkanlarıyla sondaj kuyusu açtığını ancak Devlet Su İşlerine bağlı Gediz Sulama Birliğinin herhangi bir katkısı olmamasına rağmen dönüm başına 5 lira su kullanım ücreti talep ettiğini belirterek konuyu yargıya taşıdı. Ahmet Uysal, DSİ'nin ücret talep etmemesini, eğer ediyorsa sondajı, elektriği ve diğer giderleri birliğin karşılamasını istedi. Konuyla ilgili açılan davanın ilk duruşmasında hakim, DSİ'ye yazı yazılarak dava konusu taşınmazlarda bulunan kuyuların ruhsatlarının olup olmadığının sorulması, varsa birer suretlerinin gönderilmesini istedi. Tanıkların dinlenilmesi talebini kabul etmeyerek duruşmayı 10 Ocak 2019 tarihine erteledi.

'SULAMA BİRLİĞİ SU GETİRDİ DE BİZ Mİ SULAMADIK?'

Duruşma sonrası açıklama yapan Ahmet Uysal, "Arazilerimiz Gediz Sulama Birliğinin sulama havzasında bulunuyor ancak birlik, arazilerimizin yüzde 80'nine su yetiştiremiyor. Su getiremediği bölgelerde, bizler kendi imkanlarımızla sulama yapıyoruz. Sondaj, artezyen ve elektrik aldığımız tapulu kuyularımız için ise bizden para almaya çalışıyorlar. Sulama sahasında bulunmak, avantaj olması gerekirken dezavantaja dönüşüyor. Sulama şebekesinin dışarısında olan kişilere herhangi bir para cezası uygulanmıyor. Böyle adalet olmaz. Ben bu davayı, diğer mağdur vatandaşları kurtarmak adına sembolik olarak açtım. Sulama birlikleri bize hizmet vermemesine rağmen su kullanım parası almaya çalışıyor. Sulama birliği bize su getirdi de biz mi sulamadık? Hukuki süreç devam ediyor. 30 dönüm bağım, 200 dönüm arazim var. Bunların 100 dönümünü yeraltı su kaynaklarıyla suluyorum. Yıllarca masraf edip bir sürü borca girdim. Onları ödemekle meşgulüm, çünkü arazime yatırım yaptım. Benden böyle bir parayı talep ediyorsan bana sulama imkanı vermelisin. Su yetiştiremiyorsan, sen sondajı çak, o zaman bizden gel verdiğin suyun parasını al. Burada bir düzensizlik var. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen bu işlere yardımcı olsunlar" dedi.

DSİ yetkilileri ise konuyla ilgili resmi yazışmaların yapıldığını, hukuki sürecin kurum avukatları tarafından yürütüldüğünü bildirdi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sütlüce'de çöken binanın sakinlerinden Arda Turan için suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Arda Turan 30 Ocak'ta hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...