16 Ekim 2018 16:20

‘Santralden yayılan zehirli gazlar nedeniyle kaç kişi hastalandı?’

HDP’li vekil Hüseyin Kaçmaz Silopi'de kurulan termik santralin yarattığı çevre ve sağlık sorunlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Termik santral (Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Silopi’de bulunan Ciner Grubu'na termik santralin çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ifade ederek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

‘CİDDİ ÇEVRE VE SAĞLIK SORUNLARI YARATIYOR’

Kaçmaz, önergede 2009'da kurulan termik santralin, zehirli atık sonucu bölgede yaşayan insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Atıklardan diğer canlılarla birlikte su kaynaklarının da zarar gördüğünü ifade eden Kaçmaz, termik santralden bırakılan sıcak suyun yer altı kaynaklarını kirlettiğini vurguladı.

Kaçmaz'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından cevaplanmasını istediği sorular şunlar:

■ Türkiye’deki termik santrallerin sayısı kaçtır?

■ Termik santraller için ne sıklıkla Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmaktadır?

■ Bu santraller yerine; güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak, enerji üretimi için alternatif yöntemler Silopi için değerlendirilmiş midir?

■ Şırnak’ın Silopi ilçesinde toplam kaç megawatt gücünde ve toplam kaç adet daha termik santral ünitesi kurulmasına izin verilmesi planlanmaktadır? Bu konuda Bakanlığınızın politikası nedir?

■ Silopi’de bulunan termik santrallerin ilçemizin doğal hayatına, hava kirliliğine ve insanlarımızın sağlığına yönelik etkilerini inceleyen bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nelerdir?

■ Silopi’de ve Türkiye'nin diğer il ve ilçelerinde termik santrallerde yakıtlar yerli kaynaklardan mı sağlanmaktadır, yoksa üretim ithal ürünler vasıtasıyla mı gerçekleştirilmektedir? İthal ürün ile yakıt temini yapan santraller varsa bunların ithal ürün tercih sebebi nedir? Ya da yerli kömüre dayalı kurulan termik santraller daha sonra nasıl olup da ithal kömüre yönelmişlerdir?

■ Yapılması planlanan termik santrallerin çevre koruyucu önlemleri ile ilgili çalışmalarınız var mıdır? Bu çalışmalar ne sıklıkla tekrarlanmaktadır?

■ Filtreleme işlemine tabi santrallerin denetim ve kontrolü yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise hangi sıklıkla yapılmaktadır? Bu filtrelerin kalitesi, kullanım şekli, kullanım periyotları nasıl ve ne şekilde denetlenmektedir?

■ Silopi’de termik santralin kurulduğu günden beri zehirli gazdan dolayı kaç insan hastalanmıştır? Bunların kaçı yaşamını yitirmiştir? Bu sebeple ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? (Şırnak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayvalık'ta halk, maden şirketine ÇED toplantısı yaptırmadı

SONRAKİ HABER

Ukrayna'da savaş uçağı düştü: 2 pilot öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...