Ayvalık'ta halk, maden şirketine ÇED toplantısı yaptırmadı

Ayvalık Altınova Mahallesi sahilinde maden aramak için ÇED toplantısı yapmak isteyen DENSA şirketine yöre halkı izin vermedi.

17 Ekim 2018 08:25
Paylaş

C.Saffet YILMAZ
Ayvalık

Ayvalık Altınova mahallesinde denizden maden çıkarmak için ÇED toplantısı yapmak isteyen DENSA Madencilik şirketine yöre halkı izin vermedi. Şirket yetkilileri, toplantıyı gerçekleştiremeden bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Ayvalık‘ın Altınova mahallesi denizinde demir madeni çıkartmak için başvuruda bulunan DENSA Madencilik Şirketine karşı yöre halkı ve çevre örgütleri uzun süreden bu yana mücadele ediyorlar. Denizin ve sahilin talan edilmesine karşı örgütlü bir mücadele yürüten körfez halkı, önceki gün Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Altınova’da yapılmak istenen çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısını engelleyerek halkın yanıltılmasına izin vermedi.

'DENİZDE MADENE HAYIR'

Ayvalık ve Edremit Kent Konseyleri, yöredeki birçok çevre örgütü ve körfez halkından oluşan 500’ü aşkın kişi, ÇED toplantısının yapılacağı Altınova mahallesindeki Safa Motel’in çevresini ablukaya alarak madenci şirketin birtakım vaatlerle halkı kandırmasına izin vermedi. Balıkesir CHP ve EMEP il başkanları ve partililer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer, Balıkesir milletvekilleri Fikret Şahin ve Ensar Aytekin ile Ayalık Belediye Başkanı Rahmi Göçer de yaşam alanı savunucularına destek için Altınova mahallesindeydi.

Körfez halkının sloganlarla tepki göstererek izin vermediği toplantı sonunda toplantının yapılamadığına ilişkin tutanak tutuldu. Burada konuşma yapan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ve CHP İl Başkanı Serkan Sarı ile milletvekilleri, çevrenin ve doğanın katledilerek yaşam alanlarının talan edilmesine izin vermemek için her zaman halkın yanında olacaklarını söyledi. Gençer, "Sadece doğa, ülke ve canlılara olan sevgimizle burada toplandık. Bütün Altınova, Ayvalık, Küçükköy, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar burada. Şehir dışından konuklarımız burada. Cumhuriyetin cumhuru burada. Sayın İl Müdürü ve devlet memuru arkadaşlarımız da ortamı gördüler. 'Halk böyle istiyorsa tutanağımızı tutarız' dediler. Halk istemedi. Madene karşı olan herkes buna dair bir yazıyı Kent Konseyi Başkanımıza ulaştırsınlar. Biz bu yazıları İl Çevre Müdürlüğüne yollayacağız. Toplantının yapılamadığına dair dosyayı bakanlığa gönderecekler. Bu gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ediyorum ama süreç bitmemiştir. Bu işi burada yaptırmayacağız" diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu'dan 40 bin sözleşmeli için kanun teklifi

SONRAKİ HABER

‘Santralden yayılan zehirli gazlar nedeniyle kaç kişi hastalandı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...