16 Ekim 2018 15:58

Tanrıkulu'dan 40 bin sözleşmeli için kanun teklifi

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 40 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasını istedi.

Fotoğraf: Ahmet Ün/DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sözleşmeli çalıştırılan personellerin kadroya geçirilmesi için Meclis'e kanun teklifi sundu. 40 bine yakın üniversite mezunun sözleşmeli personel olarak çalıştığını ifade eden Tanrıkulu, sosyal hukuk devletinin adaleti sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Belediyeler Kanunu'nun 4B maddesine göre belediyelerde, bakanlıklarda ve bakanlığa bağlı kuruluşlarda birçok üniversite bölümünden mezun olmuş sözleşmeli personellerin kadro beklediğini söyleyen Tanrıkulu, yıllarca aynı görevi yapsa bile tayin hakkının olmadığını, kademe atlayamadığını ve yönetici konuma gelme şanslarının olmadığını ifade etti.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER İŞ GÜVENCESİNDE SON DERECE KORUMASIZ

Sözleşmeli personellerin kadrolu personel ile aynı sorumlulukları aldıklarından ve önemli projelere imza attıklarından bahseden Tanrıkulu, “Buna rağmen ne işçi, ne memur statüsünde olmayan kamu görevlileridir. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49.maddesine ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'unun 4B maddesine göre çalışan sözleşmeli personel iş güvencesi konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. İdareciler tarafından sözleşmeler yenilenmemekte, feshedilmekte ya da sözleşmelerinin feshedileceğine dair idareciler tarafından mobbinge uğrayabilmektedirler. Özellikle mahalli idare sözleşmelileri başta olmak üzere, iş güvencesi siyasi etkileşimlere karşı son derece korumasız durumda bulunmaktadır”diye konuştu.

MİLYONLARCA LİRALIK İHALE HAZIRLASA DA HER AN KAPI ÖNÜNE KONULABİLİR!

Sözleşmeli personellerin, hak etmediği davranışlara maruz kaldığını ve sözleşmelerinin yenilenmesinde hep korku yaşadığını belirten Tanrıkulu, “Bu kişilerin, bakmakla yükümlü bir ailesi olduğu düşünüldüğünde yaşanan sosyal travmanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı açıktır. Tüm sözleşmeli personel, statüsü gereği memur haklarına sahip olmasa bile memur olarak görüldüğü için büyük sorumluluklar gerektiren milyonlarca liralık ihalelerin hazırlayıcısı, komisyon yetkilisi ve uygulayıcısı olduğu halde hiçbir hukuki güvencesi yoktur” dedi.

Tanrıkulu, 4B maddesine göre çalışan sözleşmeli personellerin görevde yükselemediğini söyleyerek, yıllarca aynı görevi yapsa bile kademe atlayamadığını ve yönetici konuma gelme şanslarının olmadığını ifade etti. Sözleşmeli personellere sorumluluk verildiğine  fakat yetki verilmediğine dikkat çeken Tanrıkulu, “Sözleşmeli personelin tayin hakkı bulunmuyor. Ailelerinden, eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşamak zorunda kalan sözleşmeli personel kadroya alınmayı istemektedir” dedi.

40 BİN SÖZLEŞMELİ PERSONEL EŞİT OLMAYAN KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR

Sosyal hukuk devletinin eşitliği sağlayarak, sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi oluşturmakla yükümlü olduğunu belirten Tanrıkulu, 25 Haziran 2013 tarihinden sonra işe başlayan ve bu haktan yararlanamayan yaklaşık 40 bine yakın sözleşmeli personel olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme, Anayasa ve İş Hukukunun ilgili; ‘hukuk devleti ilkesi’, ‘eşitlik ilkesi’, ‘eşit iş için eşit ücret hakkı’, ‘adil ve yeterli elverişli bir ücret hakkı’, ‘adil çalışma koşullarına sahip olma hakkı’, ‘eşit muamele görme hakkı’ hükümlerini hatırlatan Tanrıkulu, “40 bine yakın olan tüm sözleşmeli personelin kurum ayrımı yapılmadan bu haktan yararlanmamaları sosyal devlet ilkesine uygun düşecektir” diyerek  sözleşmeli personellerin kadroya alınması için kanun teklifinde bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğu ağlayan yolcular otobüsten indirildi

SONRAKİ HABER

Ayvalık'ta halk, maden şirketine ÇED toplantısı yaptırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...