16 Eylül 2012 16:45

Şerzan Kurt davasında karara itiraz

ŞERZAN Kurt’un ailesinin avukatları 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Şerzan Kurt’u öldüren polis Gültekin Şahin’i tahliye etmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararı temyize götürdüklerini söylediler.Şerzan Kurt’un ölümüyle ilgili Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi açılan davada, skandal bir

Şerzan Kurt davasında karara itiraz
Paylaş
Deniz Tekin

ŞERZAN Kurt’un ailesinin avukatları 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Şerzan Kurt’u öldüren polis Gültekin Şahin’i tahliye etmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararı temyize götürdüklerini söylediler.
Şerzan Kurt’un ölümüyle ilgili Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi açılan davada, skandal bir karar çıktı. Mahkeme, sanık polise önce ‘kasten adam öldürmekten müebbet hapis cezası verdi. ardından bazı uygulamalarla cezayı 8 yıl 6 aya düşürdü. Mahkeme, Şerzun Kurt’u öldürdüğünü tespit ettiği Gültekin Şahin’in tahliyesine karar verdi. Şerzan Kurt ailesi avukatlarından Mustafa Rollas ve Ulaş Culduz mahkemenin kararını ve bu karara karşı ne tür girişimlerde bulunacaklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘KARAR EKSİK BİR KARAR NİTELİĞİNDE’

Avukat Mustafa Rollas, mahkemenin sanık polis memuru Gültekin Şahin’e verdiği müebbet hapis cezası kararıyla sanığın doğrudan hedef gözeterek Şerzan Kurt’u öldürdüğünü tespit ettiğini söyledi. Mahkemenin, bu tespitinin olumlu ancak, verdiği diğer kararların hukuken hatalı ve eksik bir karar niteliğinde olduğu ifade eden Rollas, sözlerine şöyle devam etti , “Ortada meşru müdafaa yoktur. Ancak, mahkeme, sanığın arkadaşı olan ve dosyada tanık olarak dinlenen Oktay Kebapçı’nın, kullandığı silahtan çıkan ve olay yerinin 60 metre uzağında, etkili atış mesafesi dışındaki bir yerde bulunan 7.65 mm’lik mermisini dikkate alarak, sanık Gültekin Şahin için TCK’nin 39. maddesinde düzenlenen ‘suça yardım’ maddesiyle sanki bir ölüme yardım ediliyormuş gibi bir karar kurdu. Sanığın cezasını 20 yıldan 8 yıl 6 aya indirdi. Ardından tahliye kararı verdi” diye hatırlattı.

‘İYİ HALLİ OLMAYAN BİR SANIĞIN TAHLİYE EDİLMESİ ÇELİŞKİ’

Bir davada yardımdan bahsedilmek için bir kişinin asli fail, birinin de yardım eden kişi olması gerektiğine dikkat çeken Rollas, “Olayın tek sanığı var mahkeme onu da suçlu olarak kabul etti. O sanığa yardım eden kim oluyor. Sanık nasıl kendi eyleminden dolayı yardım eden konumda oluyor. Kişi, asli faili olduğu olayın yardımcısı olamaz. Kararın yanlış olan kısmı bu. Bu kararın gerekçesi nedir nasıl böyle bir kanaate varıldı. Bunu mahkemenin gerekçeli kararında göreceğiz” dedi.
Mahkemenin kararındaki başka bir çelişkinin ise TCK’nin 62. maddesine dayanarak sanığa, takdiri iyi hal uygulamaması olduğunu ifade eden Rollas, “ İyi halli olmayan bir sanık mahkemenin kanaati bu yöndeyse nasıl tahliye ediliyor. Diğer toplumsal yada adli davalarda suçu sabit görülerek 8 yıl hapis cezası alan kişiler genellikle tahliye edilmiyor. Bu kişi tahliye ediliyorsa bile hakkında adli kontrol vb. tedbir yöntemlerinin uygulanması gerekiyordu” diye kaydetti.

‘MAHKEMENİN İCADI'

Dava avukatlarından Ulaş Culduz ise Uğur Kaymaz davasından tanıdıkları Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yine benzer bir karara imza attığını hatırlattı. Bütün delillerin sanığın bu suçu işlediğini hiç bir şüpheye yer vermeyecek bir şekilde ortaya çıkardığını belirten Culduz, “Mahkeme önce sanığa müebbet hapis cezası verdi. Tam bu noktadan verdiği 20 yıllık cezayı indirip tahliye edilebilmek için, hiç bir hukuk mantığına hatta normal mantığı bile sığmayan yeni bir şey icat etti. O da TCK’in 39. maddesi. Bu davada TCK 39. maddesinin uygulanması yanlıştır. Hukuka aykırıdır. Yargı ve iktidar el ele vererek katilleri sokağa salmıştır. Sanırım bundan sonra polis cinayetlerinde de benzer kararla karşılaşacağız” dedi.

TUTUKSUZ YARGILAMAYA İTİRAZ

Mahkemenin Gültekin Şahin için verdiği tutuksuz yargılanma kararına itiraz ettiklerini ve mahkemenin kararı ile ilgili ise süre tutum dilekçesini vererek temyiz talebinde bulunduklarını söyleyen Culduz, mahkemenin karara ilişkin itiraz ve temyiz taleplerine 7 gün içinde cevap vereceğini kaydetti. Culduz, mahkemenin verdiği kararın Yargıtay’daki temyiz aşamasında bozulacağına inandıklarını belirtti. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Saman karaborsaya düştü

SONRAKİ HABER

Tecavüz çocuğu doğurtulacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...