15 Ekim 2018 13:02

Süleymaniye Film Festivali Jürisi Kazım Öz: Seçmekte zorlanıyoruz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye şehrinde düzenlenen film festivalinin jürisi Kazım Öz: En iyi filmi seçmekte zorlanıyoruz.

Fotoğraf: Gül Ertunan Karaaslan

Paylaş

Gül Ertunan Karaaslan

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde yer alan Süleymaniye şehri için ‘kültür başkenti’ diyebiliriz. Kenti dolaştığınızda eğitim seviyesinin yüksek olduğunu  kültür ve sanata önem verildiğini fark ediyorsunuz. Nerdeyse kentin her yerinde sanat okulları galeriler ve sergiler çıkıyor önünüze. Son derece modern görünümlü kentte AVM’lerden çok bilim, sanat ve kültür alanında önemli kişilerin heykellerinin bulunduğu parklar var.

Şehir bu yıl 52 ülkeden 142 filmin gösterileceği 3. Uluslararası Süleymaniye Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Büyük bir organizasyonla açılışı yapılan festivalde  Türkiye’den yönetmen Kazım Öz’ün de bulunduğu jüride Japonya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Endonezya ve ABD’den sinema eleştirmenleri ve yönetmenler yer alıyor.

Ortadoğu’daki savaş ve göç;  Avrupalı senarist ve yönetmenlerin ilgisini çektiği kadar Kürt yönetmenler tarafından da işlenerek uluslararası bol ödüllü filmlere imza attırdı. Festivalin açılış filmi olan Fransız kadın yönetmen Eva Husson’un çektiği Cannes Film Festivali’nde yarışan, IŞİD’e karşı savaşan Kürt ve Ezidi kadınları konu alan ‘Girls Of The Sun’ (Güneşin Kızları)  beğeni topladı.

ÖZ: SANSÜRSÜZ BİR FESTİVAL

Festivalin en iyi filmini seçmekte zorlandıklarını söyleyen yönetmen Kazım Öz, “Festival öncelikle çok güçlü bir yarışmaya sahip. Birçok iyi film ve dünya çapında yönetmenin filmleri yarışıyor. Jüri olarak karar vermekte zorlanıyoruz. Bu tabi hem Kürt sineması için hem dünya sineması için çok sevindirici.” dedi. Festivale katılımın çok iyi olduğunu belirten Öz, “Süleymaniye doğunun kültür ve sanat dünyasında çok önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip. Ayrıca sansürsüz bir festival. Bu çevresindeki antidemokratik ülkelerle karşılaştırıldığında önemli bir şans” ifadelerini kullandı.

‘20’YE YAKIN FİLMDE ROL ALDIM!

Güneşin Kızları filmde rol alan Ahmed Zirek’i, Yılmaz Güney’in Duvar filminden tanıyoruz. Duvar’da gardiyan Cafer rolünü canlandıran Zirek, filmde nasıl rol aldığını bizlerle paylaştı. Bir tesadüf sonucu ‘Duvar’da rol aldığını söyleyen Zirek, “Fransa’ya geldiğim ilk günlerdi. Yılmaz abinin filme başlarken üç asistanı vardı. Kürt figüranları bulan arkadaş bana, ‘harçlığını çıkarırsın’ deyince ben de başvurdum.” dedi.  Çekime başlarken bana, “Seninle açık konuşalım. Tipin filmin en kötü rolüne uygun. Film sonrası hayatının en büyük küfrünü yiyeceksin. Ne kadar büyük küfür yersen o kadar başarılı olursun’ deyince ben de ‘Yılmaz abi, ben oyuncuyum. Bu benim için dünyanın en büyük gururudur’ diye yanıt verdim. Çekim sonrası filmi ilk gördüğümde Cafer’in ne kadar kötü olduğunu o zaman anladım. Şu ana kadar 20’ye yakın filmde rol aldım. Son olarak Güneşin Kızları adlı filmde oynadım” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Barış Vakfı zor zamanlarda barışı konuşacak

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR’da mevsimlik işçilere dayatma: Kuru çayı bizden peşin alacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...