15 Ekim 2018 12:32

Araştırma önergesi 'rant ekonomisi' nedeniyle reddedildi

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, HDP’nin bazı önergelerini, Kürdistan, işkence, rant ekonomisi gibi ifadeler yer aldığı gerekçesiyle reddetti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla, HDP’nin insan hakları, cezaevleri, ekonomik kriz gibi çeşitli konulardaki önergeleri Meclis İç Tüzüğü’nün bazı maddeleri gerekçe gösterilerek iade edildi.

T24’ten Hülya Karabağlı’nın haberine göre iade edilen önergeler arasında Kürdistan, Kürt isyanları, katliam, işkence, rant ekonomisi kelimeleri yer alıyor.

Aynı konuyu geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getiren HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, ‘Rant ekonomisi’ sözcüğü çıkarılmadan araştırma önergesinin genel kurula indirilmeyeceğinin söylediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Şimdi 'rant ekonomisi' kelimesinin incitici, kırıcı nasıl bir tarafı var değerli arkadaşlar? Bu, ekonomik bir tabir. Bunu bile kullanamayacaksak biz, denetim işlevini nasıl göreceğiz, araştırma önergelerinin ne anlamı var, burada nasıl tartışacağız? Hepimiz aynı dili mi kullanmak zorundayız, aynı şeyi övmek, aynı şeyi eleştirmek durumunda mıyız? Elbette ki biz muhalefetiz ve eleştireceğiz. Buna gösterilen tahammül kadar burada demokrasi vardır. Biz de gayet tabii sonunda olana karşı çıkacağız.”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İç Tüzüğün ‘Soru’ başlıklı 96. ‘Sorulamayacak Konular’ başlıklı 97. Madde uyarınca HDP’nin farklı önergelerde iade gerekçesini oluşturan ifadeler şöyle:

- Mahpusların hukuka ve insan haklarına aykırı bir biçimde böylesi dayatmalara maruz bırakılma sebebi nedir?

- Bakanlığınız nezdinde Türkiye cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerinin önlenmesi ve mahsupların temel haklarının korunması bağlamında çalışmalar yürütülmesini ne zaman gündeminize alacaksınız?

- Türk Telekom’un içi boşaltılırken şirkette üst düzey yönetici olarak yer alan, aynı zamanda cumhurbaşkanlığında çalışan kişilere makamınızca soruşturma açılmış mıdır?

- Sivil yurttaşları tehdit edip işkenceye maruz bırakan kolluk güçleri tespit edilmiş midir? Haklarında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

- Kürtçe şarkılarda geçen “Kürdistan” ifadesinden dolayı Zarok TV’ye ceza verilmesi

- Şırnak’ın Cudi ve Gabar dağlarında yerleşim alanlarına ve tarım alanlarına yakın 15 günü aşkındır farklı noktalarda aralılarla devam eden yangına yetkili birimlerin müdahale etmemesinin gerekçesi nedir?

TBMM Başkanın iade gerekçesini oluşturan İç Tüzüğün 97. maddesi şöyle:

MADDE 97- Aşağıdaki sorular Başkanlıkça kabul edilmez:

a) Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular;

b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular;

c) Konusu, evvelce Başkanlığa verilmiş gensoru önergesiyle aynı olan sorular. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya gazetesi basılı yayını durdurmayacak

SONRAKİ HABER

Antep'te tekstil fabrikasında yangın: 3 işçi dumandan etkilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...