15 Ekim 2018 11:50

HDP'li Beştaş: Leyla Güven’in cezaevinde kalması hukuksuzluk

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesini hatırlatan Beştaş: Leyla Güven’in bir dakika bile cezaevinde kalması büyük bir hukuksuzluktur.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in evinin aranmasının korkunç bir tablo olduğunu belirtti. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesini hatırlatan Beştaş “Leyla Güven’in bir dakika bile cezaevinde kalması büyük bir hukuksuzluktur. Derhal salıverilmesi gerekiyor” dedi. 

Diyarbakır’da 22 Ocak 2018’de gözaltına alınan ve 31 Ocak’ta tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletvekili seçildi. Güven, milletvekili seçilmesinin ardından yargılandığı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Haziran’da görülen duruşmada tahliyesine karar verildi. Ancak savcılığın tahliye kararına itirazı üzerine Güven cezaevinden tahliye edilmeden Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir tutukluluk kararı verdi. 

Tutuklu bulunan bir diğer milletvekili CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT TIR’ları görüntülerini Gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis ceza onaylanmasına rağmen, Yargıtay tarafından milletvekilliği boyunca infazının durdurulması ve serbest bırakılması kararı verildi. Leyla Güven’in avukatları da Yargıtay’ın Berberoğlu kararını emsal göstererek, 21 Eylül’de Güven’in tahliyesi edilmesi talebiyle Yargıtay’a başvurdu. Güven’e ilişkin Yargıtay tarafından bir karar verilmediği gibi 9 Ekim’de Diyarbakır merkezli  yapılan operasyonda evi basılarak arama yapıldı. 

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, soruşturma kapsamında Güven’in adının bulunmadığını belirterek, “Milletvekilinin evi aranamaz. Güven bu soruşturma kapsamında değil. Devlet organlarının bir milletvekilinin konumunu unutturması ve bu kadar habersiz olması korkunç bir tablo” dedi. 

‘BERBEROĞLU HÜKÜMLÜ OLMASINA RAĞMEN SALIVERİLDİ’

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Yargıtay tarafından alınan karar ardından serbest bırakılması ve kararın Leyla Güven için emsal gösterilmemesine dikkat çeken Beştaş, “Leyla Güven şuanda dokunulmazlığı olan bir milletvekili. Seçilmeden önce tutuklandı ancak milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandı. Dokunulmazlığı da kaldırılmadı” diye konuştu. Yargıtay’ın Berberoğlu hakkında “Hükümlü olsa bile milletvekili olduğu için infazın durdurulması ve serbest bırakılması” karar verdiğini hatırlatan Beştaş, Berberoğlu’nun hükümlü olduğunu, ancak Leyla Güven’in hakkında kesinleşmiş karar olmadığını, tahliye kararı verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘SİYASETİN YARGIYA MÜDAHALESİ’

Mahkemenin Leyla Güven’in milletvekili seçilmesi ardından tahliye kararıyla hukuka uygun bir karar verdiğini ancak savcılık itirazı üzerine verilen yeni tutuklama kararını hatırlatan Beştaş, şunları söyledi: “Müdahale sonucu büyük bir hukuksuzlukla yeni bir tutuklama kararı verildi. Bu da siyasetin yargıya müdahalesinin bir boyutunu ortaya koyuyor.”

Güven’in avukatlarının Yargıtay’ın Berberoğlu hakkında verdiği kararı emsal göstererek, tahliye talebinde bulunduğunu dile getiren Beştaş, Leyla Güven ile ilgili kabul veya ret kararı verilmediğini, mahkemelerin kaygıyla hareket ettiğini söyledi. Mahkemelerin Anayasa’ya uymakta zorlandıklarını hatırlatan Beştaş,“Leyla Güven’in bir dakika bile cezaevinde kalması büyük bir hukuksuzluktur. Derhal salıverilmesi gerekiyor” dedi.

‘HUKUKSUZLUK BÜYÜYOR’

HDP’li milletvekillerinin seçilmeden önce haklarındaki yargılamaların Anayasa’nın 83. Maddesi’ne rağmen devam etmesine ilişkin de Beştaş, “Aslında yargı bağımsız ve tarafsız değil derken, tam da bunu söylüyoruz. Hukuksuzluk devam ediyor ve gittikçe büyüyor” şeklinde konuştu. (DiyarbakırMA)

ÖNCEKİ HABER

Karaman'da inşaatta iş cinayeti yaşandı

SONRAKİ HABER

'Brunson serbest kalmasaydı, ABD diplomatik personeli çekecekti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...