15 Ekim 2018 10:09
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2018 16:33

Maaş bordrolarını yakan emekçiler, ücretlerine zam istedi

KESK, emekçilerin maaşında artış yapılmasını; elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamların geri çekilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) yaşanan ekonomik sorunlara karşı emekçilerin maaşına ek artış istedi. Ülke geleninde yapılan açıklamalarda, iktidarın “kriz yok” söylemlerine karşı 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklinin artan hayat pahalılığı karşısında maaşlarının gittikçe eridiğine, maaşların emekçilerin cebine girmeden borçlara, kabaran faturalara gittiğine, ayın sonunun emekçiler için gelmediğine dikkat çekildi. Eylemlerde emekçiler maaş bordrolarını yaktı.

'HALKLA DALGA GEÇİLİYOR'

Ankarada yapılan açıklamada doğalgaz ve elektrik zamlarının otomatiğe bağlandığı ifade edildi ve şunlar söylendi:

“Kış aylarına girmeye hazırlandığımız bir dönemde, hem de döviz kuru kısmen düşmesine rağmen elektriğe ve doğalgaza tekrar zam yapılmıştır. Son zamlarla birlikte konutlarda kullanılan elektrik yılın başından bugüne yüzde 41,  doğalgaz ise yüzde 44 zamlanmıştır. Bu fahiş artış oranlarına rağmen Hazine ve Maliye Bakanı ‘küresel olarak bir değişim süreci olmazsa yılsonuna kadar elektriğe ve doğalgaza zam yapmayacağız’ diyerek halka adeta dalga geçmektedir.”

'ENFLASYON EMEKÇİLER İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL'

Açıklamada, yüzde 24.52 olarak açıklanan yıllık enflasyonun hükümet temsilcileri tarafından ‘sürpriz’ olarak değerlendirilmesine ilişkin "Uzmanları bilmiyoruz ama asgari ücretliler, işçiler, kamu emekçileri, emekliler için bu rakamlarda ‘sürpriz’ bir durum yoktur. Çünkü çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız yangının TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının çok daha üzerinde olduğunu bu ülkede çocuklar dahi bilmektedir” denildi.

‘TOPLU SÖZLEŞME ARTIŞI ÇOKTAN PUL OLDU’

Son bir ay içinde bebek mamasının fiyatında yüzde 18, domateste yüzde 35,  sivri biberde yüzde 32 artışa dikkat çekilen açıklamada, tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçilerinin de artan hayat pahalılığı karşısında gittikçe yoksullaştığı ifade edildi. Son toplu sözleşmede bağıtlanan rakamların ‘çoktan pul olduğu’ belirtilen açıklamada, “Son satış sözleşmesi ile maaşlarımızda 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında ise yüzde 3,5 artış yapılması kararlaştırılmıştır. TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre Temmuz-Ağustos-Eylül ayını kapsayan üç aylık dönemin enflasyonu yüzde 9.3 tür. Yani yaşadığımız gerçek enflasyonunun çok uzağında olan resmi enflasyona göre bile önümüzde üç ay olmasına rağmen şimdiden yüzde 6 oranında bir enflasyon farkı oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.

MAAŞLARDA DOKUZ AYDA 1.067 DOLAR KAYIP

Emekçiler için satın alma gücünü, refah durumunu gösteren en önemli ölçütün yaşanan gerçek enflasyonun üzerini örten TÜİK verileri değil açlık ve yoksulluk sınırı verileri olduğu ifade edilen açıklamada "4 kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 214 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 6 bin 237 TL’ye ulaştı. Kamu emekçileri, hızla açlık sınırına yaklaşıyor" denildi.

Kamu emekçilerinin Türk lirasının döviz karşısında değer yitirmesiyle son dokuz aylık dönemde 1.067 dolar kayıp yaşadığı belirtilen açıklamada, “Sene başında maaşı 3 bin 250 TL olan bir kamu emekçisi, dolar kurundaki artıştan kaynaklı olarak 9 aylık dönem içinde 2 maaş kayıp yaşamıştır” denildi.

İKTİDAR HALKI OYALIYOR

Geçtiğimiz hafta açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” ise beklentiyi karşılamanın çok uzağında olduğu ifade edilen açıklamada, “Söz konusu program paketinden patronlara yeni vergi iadeleri, krediler, KDV iadesinin kolaylaştırılması gibi müjdeler çıkarken vatandaşlara ise çıka çıka yaşanan gerçek enflasyonun yüzde 50’yi aştığı koşullarda, 80 gün sürecek yüzde 10 indirim kampanyasının yapıldığı firmalardan alış veriş yapma tavsiyesi çıkmıştır. Siyasi iktidar halkı oyalamaya, yaşanan krizin faturasını emekçilere yıkmaya çalışmaktadır” denildi. Emekçilerin krizi yaratanlara borcu değil, yıllardır yaşadığı kayıplardan kaynaklı alacağı olduğu vurgulanan açıklamada yer alan talepler şöyle sıralandı:

"■ Sadece bu yıl değil, yıllardır yandaş konfederasyonun altına imza attığı satış sözleşmeleri ile sonucunda yaşadığımız kayıpların telafi edilmesini,

■ Maaşlarımızda Ocak ayı beklenmeden, hemen şimdi yaşanan gerçek enflasyon temel alınarak artış yapılmasını,

■ Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaç mallarına yapılan zamların geri alınmasını,

■ Zam yapılmamasını,

■ Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılara son verilmesini istiyoruz."

Açıklamada ayrıca "Yandaş konfederasyon ile yapılan satış sözleşmesi çoktan hükmünü yitirmiştir. Kamu emekçilerinin temel sorunlarının çözülmesi için bütçe döneminden önce gerçek bir toplu sözleşme yapılmasını istiyoruz" denildi.

BORDRO YAKTILAR, EK ZAM İSTEDİLER

Öte yandan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ülke genelinde, "Ocak ayını beklemeden, hemen şimdi maaşlarımızda ek artış yapılsın" talebiyle eylemler yaptı. Eylemlerde emekçiler maaş bordrolarını yaktı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da da Maliye binası önünde bordro yakma eylemi yapıldı. Eylem öncesinde kitle adına basına açıklama yapan KESK dönem sözcüsü Bahar Uluğ, “Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Yıllardır uygulanan, ülkeyi enerjiden sanayiye tarımdan gıda ürünlerine kadar her alanda dışa bağımlı hale getiren yeni liberal politikalar sonucu yaşadığımız ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor” dedi.

“Siyasi iktidar “kriz miriz yok” diyor. Ama bugün maaşlarını alan 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi olarak elimize geçen bordrolarımız öyle demiyor. Artan hayat pahalılığı karşısında gittikçe eriyen, daha cebimize girmeden borçlarımıza, kabaran faturalara giden maaşlarımızla ayın sonunu getiremiyoruz” diyen Uluğ zamların gittikçe şiddetlendiğini söyledi.

İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformunun çağrısıyla Eski Sümerbank önünde toplanan emekçiler adına Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı açıklama yaptı. Yazıcı, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve güvenceli çalışma için bu taleplerine sahip çıkmaya, omuz omuza mücadele etmeye çağırdı.

ORDU

Kamu emekçileri Ordu’da da bordro yakarak krizin faturasının kendilerine çıkarılmak istenmesini protesto etti.

KAYSERİ

Kayseri KESK Şubeler Platformu, krizin yükünü patronlar ödesin şiarıyla Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Krizin yükünü çekmeyeceğiz” sloganı atıldı, maaş bordroları yakıldı.

KESK Kayseri Şubeler Platformu adına açıklamayı okuyan SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, “OHAL ile grev yasaklayanlar, şimdi de patronlara teşvikler veriyor. Neden işçilerin emekçilerin katkısı unutuluyor? Kölece koşullar biz emekçilere neden reva görülüyor?​” dedi.

Açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşama mahkum ediliyoruz diyen Karakaya şöyle devam etti:

“Siyasi iktidar krizin faturasını emekçilere yüklüyor. Bizler diyoruz ki; Ocak ayı beklenmeden, enflasyon temel alınarak artış yapılması, temel gıda, elektrik, doğalgaz ve diğer tüm ürünlere gelen zamların geri çekilmesi, kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılara son verilmesini istiyoruz.”

Açıklamanın ardından ‘maaşlarınız yüksek’ diyen yetkililere tepki olarak yoksulluk altında altlıklarını söyleyen maaş bordrolarını yaktılar.

ADANA

Adana'da Atatürk Parkı'nda bir araya gelen kamu emekçileri bordrolarını yakarak zamlar karşısında eriyen maaşlarına ocak ayını beklenmeden zam yapılmasını istedi.

KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İrfan Doğan, "Hazine ve Maliye Bakanı 'Küresel olarak bir değişim süreci olmazsa yıl sonuna kadar elektriğe ve doğalgaza zam yapmayacağız' diyerek halka adeta dalga geçmektedir" dedi.  Yaşanan kayıpların telafi edilmesini isteyen Doğan, maaşlara ocak ayı beklenmeden gerçek enflasyon temel alınarak artış yapılmasını, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaç mallarına yapılan zamların geri alınmasını, kamu emekçilerinin iş güvencesine yönelik girişimlerden vazgeçilmesini istedi.

KOCAELİ

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda KESK'in çağrısıyla yan yana gelen emekçiler, bordrolarını yaktı. Burada konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Gökhan Bektaş, "Liberal politikalar sonucu yaşadığımız ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor" dedi.

Sene başında maaşı 3 bin 250 TL olan bir kamu emekçisinin, dolar kurundaki artıştan kaynaklı 9 aylık dönem içinde 2 maaş kaybı yaşadığını belirten Bektaş, "Tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve güvenceli çalışma için bu taleplerine sahip çıkmaya, omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Bektaş, bir ay önce açıklanan "Yeni Ekonomi Programı'nda yer verilen 2018 yılı için yüzde 20.8,  2019 yılı için yüzde 15.9 enflasyon hedefleri bile yandaş konfederasyon yönetiminin altına imza attığı son satış sözleşmesinin çoktan hükmünü yitirdiğini ispatlamaktadır. Bu nedenle kamu emekçilerinin temel sorunlarının çözülmesi için bütçe döneminden önce gerçek bir toplu sözleşme yapılmasını istiyoruz" dedi.

LÜLEBURGAZ

KESK bileşenleri, Lüleburgaz’da da yaptıkları basın açıklamasıyla ek zam taleplerini dile getirdi. Yapılan açıklamaya işçi sendikaları ve siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi.

Açıklamadan sonra kamu emekçileri, bordrolarını yakarak, "Faturayı krizin sorumlusu kimlerse onlar ödesin. Kimseye borçlu değiliz, ödemiyoruz" dediler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PTT Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezinde 14 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

İran: ABD bir an önce Suriye'yi terk etmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...