15 Ekim 2018 08:02
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2018 11:49

259 muhtar görevden alındı

İçişleri Bakanlığı 259 muhtarın 'terör örgütüyle iltisakı' gerekçe gösterilerek görevden alındığı duyurdu.

Logo: İçişleri Bakanlığı

Paylaş

İçişleri Bakanlığından, ‘terör örgütüyle iltisakı ve göreviyle bağdaşmayan eylemleri nedeniyle’  259 muhtarın görevden alındığı bildirildi. Kararı değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, demokrasiye ve hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunduğu değerlendirilen, görevin niteliğiyle bağdaşmayan eylemleri olduğu görülen 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtar”, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından görevlerinden uzaklaştırıldı.

Açıklamada, uzaklaştırma kararının, adli ve/veya idari işlemlerin tekemmülü ve halihazırda yürütmekte oldukları görevin hassasiyeti nedenleriyle haklarında nihai karar verilene kadar görevlerinde kalmalarının doğurabileceği telafisi imkansız sonuçlar dikkate alınarak geçici bir tedbir olarak 442 sayılı Köy Kanunu ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunu’na istinaden verildiği kaydedildi. 

‘DEMOKRASİYE VE HUKUKA AYKIRI’

Yaşanan durumu Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın Evrensel’e değerlendirdi.  “Muhtar da olsa belediye başkanı da olsa sonuç olarak seçimle gelen seçimle gitmesi lazım” diyen Aydın, şunları söyledi: “Bu parlamanter demokrasinin, seçim demokrasisinin kaçınılmazıdır. Ortada haklarında kesinleşmiş mahkeme kararı yokken, bu kişiler hakkında  görevden alma işlemine başvurmak, bu açıdan bunu antidemokratik bir uygulama olarak görüyoruz. Bu kadar basit iddialarla siz bu kişileri görevden alıyorsanız o zaman sizin seçim yapmanızın bir anlamı yok. Seçimleri anlamasız hale getiriyorsunuz, bunun adı da demokrasi olmaz. Bu demokrasiye ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Burada da demokratik bir uygulamadan ya da demokratik bir tavırdan bahsedemezsiniz. Bu memlekette çünkü birilerini ‘terörist’ diye damgalamak son derece basit, bir gizli tanığın, bir telefon tabesinin ucunda her şey. O açıdan bunun kesinlikle kabul edilir bir yanı yok. Bunu topluma mesaj olarak algılıyoruz ve toplum bunu asla kabul etmeyecek, etmemeli.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eren Keskin: Sistemi tartışmadan hak ihlallerini konuşmak mümkün değil

SONRAKİ HABER

Meriç deresi fabrika atıklarıyla kirletiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa