15 Ekim 2018 07:59

Eren Keskin: Sistemi tartışmadan hak ihlallerini konuşmak mümkün değil

İHD Balıkesir Şubesi’nin Burhaniye’de düzenlediği İnsan Hakları Ve Demokrasi konulu panelde hak savunucusu Eren Keskin konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

C.Saffet Yılmaz
Balıkesir

İHD Balıkesir Şubesi’nin Burhaniye’de düzenlediği İnsan Hakları Ve Demokrasi konulu panelde konuşan Eren Keskin sistemi tartışmadan bugünü ve ülkede yaşanan hak ihlallerini tartışmanın mümkün olmadığını söyledi. Burhaniye Alevi Kültür Derneği salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin, ülkede yaşanan hak ihlalleri ve antidemokratik uygulamalara ilişkin görüşlerini açıklayarak izleyicilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

‘SÜREKLİ SUÇ ÜRETEN BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ’

Hep resmi ideolojiden söz edildiğini dile getiren Eren Keskin, ülkenin salt Türk ve sunni İslam kimliğini temel alan, onlar dışındaki tüm diğer kimlikleri ya yok eden ya da yok sayan bu resmi ideoloji tarafından yönetiliyor olduğuna dikkat çekti. Keskin, bu resmi ideolojiyi ne yazık ki birçok kesimin de içselleştirdiğine vurgu yaptı.

‘FARKLI BİR SÜREÇ YAŞANIYOR’

Geçmişe göre farklı bir süreç yaşandığına dikkat çeken Keskin konuşmasının devamında şunları söyledi. “Biz AKP iktidarının son 5-10 yılına kadar hep yasama, yürütme ve yargı kurumlarının militarizmle bağlantısından şikayet ettik. Askerin siyaset üzerindeki egemenliğinden söz ettik. Biz şunu iyi biliyorduk ki her zaman bir gerçek devlet, bir de görünürdeki devlet vardır. Örneğin Özel Harp Dairesinin gölgesinde militarizmin şekillendirdiği bir devlet, bir de hükümetler olurdu. Hiçbir hükümetin halk tabanı çok güçlü olmaz, tüm hükümetler askerlerden korkarak onların istedikleri gibi yönetirlerdi ülkeyi. Ama şimdi şöyle bir fark var. İlk kez halk tabanı güçlü, yani yüzde 50 civarında tabanı olan güçlü bir parti ve cemaatlerle arasının bozulmasının ardından derin devletle büyük bir uzlaşmaya giden bir AKP ve esas olarak Erdoğan gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu nedenle sadece Tayyip Erdoğan üzerinden yapılan okumaların yanlış olduğunu düşünüyorum. Tayyip Erdoğan düşmanlığı bize devletin varlığını ve etkisini unutturdu. Böylesi bir devleti hiçbir zaman unutmamak gerekiyor.Tayyip Erdoğan gidecek ama devlet kalıcı.”

İzleyicilerin görüşlerini dile getirerek yönelttikleri soruların Eren Keskin tarafından yanıtlanması ile panel sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

'Kadın cinayetlerindeki artışın nedeni cezasızlık'

SONRAKİ HABER

259 muhtar görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...