14 Ekim 2018 12:11

Fiyata tepki gösterdi, fındık ağaçlarını kesti: Boş dursun daha kârlı

Düzce’de Yaşar Özcan isimli fındık üreticisi düşük fiyatlara ve TMO’nun fındık almamasına tepki göstererek bahçesindeki ağaçları kesti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Düzce’nin Musababa köyünde yaşayan fındık üreticisi Yaşar Özcan, fiyatların istenilen düzeyde olmadığı belirterek, TMO tarafından üreticiden fındık alınmadığını söyledi. 6 dönümlük fındık bahçesi olan Özcan tepki amacıyla ağaçlarını kesti. Fındığın artık para etmediğini belirten Özcan, “Fındık 12 TL, kabuğunun tonu 500 lira. Yetkililere sesleniyoruz. Bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı. En son keseceğiz, bu dertten de kurtulacağız. Herkesin gözü aydın olsun. Yerine hiçbir şey dikmeyeceğim. Hiçbir ürün para yapmıyor. Fındığı sökenin desteklemesi de kaldırılmış. Garibin yüzü hiç gülmüyor” dedi.

Köydeki fındık üreticilerinden Hayri Uysal da “Fındık bahçesinin hali; söktük, attık. Para yapmayan mahsule ırgatlık yapmanın anlamı yok. Para yapmadıktan sonra fındıkçılık yapmanın bir anlamı kalmadı ki. Maliyeti belli, yevmiye 100 TL. Bunun işçiliği, ilacı, filizi, gübresi nasıl çıkacak bunun altından üretici? Hali perişan. Üretim maliyeti, işçiliğini kendin yaparsan 11 TL; gübresi, kazması, filizi, dalı, ilaçlaması, toplaması, servisi, getirmesi, kurutması, harmanı bunun içinden çıkılacak gibi değil. Toplam 6 dönüm fındık kestik. Artık altından kalkamıyoruz. Yerine kesinlikle mahsul ekmeyi düşünmüyoruz. Boş dursun, daha kârlıyız” diye konuştu.

Fındık üreticilerinden Aydın Özdemir ise “Harman makinesinin, yerli işçinin, yabancı işçinin, 15 yaşındaki küçük işçinin fiyatları açıklandı. Fındığın fiyatı neden açıklanmıyor?​” dedi. (Düzce/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ekrem Ekşi, katledilişinin 38. yılında anıldı

SONRAKİ HABER

Sezai Temelli’den yerel seçimler için güç birliği çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...