14 Ekim 2018 09:31

Diyarbakır’da gizli tanıklı tutuklamalara tepki

HDP, 25 kişinin gizli tanık ifadeleri ile tutuklanmasına tepki gösterdi, ‘Brunson olayındaki gibi gizli tanıkların gerçekle ilgisi yok’ denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da 25 kişinin tutuklanması üzerine açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, arkadaşlarının gizli tanık beyanları ile tutuklandığına dikkat çekerek, “En son Rahip Brunson olayında bir kez daha görüldü ki gizli tanıkların aslında gerçekle bir ilgileri yok” dedi. Operasyonların amacının HDP’yi işlevsizleştirmek olduğunu ifade eden Buluttekin, ülkeye demokratik yönetim yerleşene kadar mücadelelerinin yükselerek devam edeceğini söyledi.

Diyarbakır merkezli 9 ilde yapılan operasyonlar sonucu aralarında gazeteci ve siyasetçilerin olduğu 141 kişiden 25 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanırken, bir kısmı adli kontrol şartıyla 115 kişi de serbest bırakılmıştı. Gözaltına alındığı Diyarbakır TEM Şubesi’nde kalp krizi geçiren DTK Eş Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu hakkındaki gözaltı kararı da kaldırıldı. Doktorlardan edinilen bilgilere göre, Aydoğdu’nun sağlık durumu iyi olduğu ancak gözlem altında tutulmaya devam edilecek.

Tutuklamalar ilişkin HDP Diyarbakır İl Örgütü’nde basın toplantısı yapıldı. Açıklamaya HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Semra Güzel’in yanı sıra DBP, HDP yöneticileri katıldı.

Yapılan basın açıklamasını okuyan HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, Türkiye’nin neredeyse tamamının açık cezaevi haline geldiğini ifade etti.

GERÇEKLE İLGİSİ OLMAYAN İTHAMLAR

Türkiye genelinde siyaset yapan bu kadar siyasetçinin gözaltına alınmasını ve tutuklanmasına gerekçe olarak nerden yapıldığı belliği olan bir ihbar yazısının gösterildiğini belirten Buluttekin, “Bu ihbardan sonra oluşturduğu açıkça belli olan gizli tanıklar arkadaşlarımız hakkında gerçeği olmayan ithamlarda bulunmuşlardır. En son Rahip Brunson olayında bir kez daha görüldü ki gizli tanıkların aslında gerçekle bir ilgilerinin olmadığını, emniyetin kurmaca tanıkları olduğu aşikârdır” dedi.

‘HDP İLLEGALİZE EDİLMEK İSTENİYOR’

İl Eş Başkanları Mehmet Şerif Çamçı’nın da gizli tanık beyanı ile tutuklandığını dile getiren Buluttekin, “Arkadaşlarımızın siyasi parti çalışmaları illegalize etmeye çalışılarak hukuka aykırı ve içi boş bir dosya oluşturulmuştur” dedi. Yaşanan bu durumla Türkiye’de herkesin fişlendiğinin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Buluttekin, “Bu durum gösteriyor ki yargının amacı gerçek suçları ortaya koymak değil, Türkiye’deki siyasi olaylara müdahale ederek siyasetin susturulmasıdır. Çünkü bu operasyonun tek amacı yaklaşan yerel seçimlerde HDP ’yi işlevsizleştirmeye yönelik çalışmalardır” dedi.

‘HALKIN İRADESİNİ TESLİM ALAMAYACAKSINIZ’

Gözaltılar ve tutuklamalara karşı direnişlerini yükselteceklerini belirten Buluttekin,  “Bu haksız, hukuksuz gözaltı, tutuklama ve cezaevlerinizle demokratik talepleri olan ve bunlar için mücadele eden bizleri susturamayacaksınız. Halkın iradesini teslim alamayacaksınız. Bu ülkede demokratik bir devlet ve yönetim anlayışı yerleşinceye kadar, demokratik bir toplum ve bir toplumsal yaşam inşa edinceye kadar bu haklı mücadelemiz artarak, yükselerek devam edecektir. Bundan bizim kuşkumuz yok sizin de kuşkunuz olmasın” diye konuştu. Buluttekin,

tüm duyarlı kamuoyunu seslenerek, “Kürtlere ve Kürt siyasetine yapılan bu hukuksuz uygulamalara karşı duyarlı olmaya ve demokratik tepkilerini ortaya koymaya davet ediyoruz” dedi.

TUTUKLAMALARA İTİRAZ EDİLECEK

HDP avukatlarından Mehmet Öner de, yaklaşık 200 adrese baskın düzenlendiğini ve gözaltına alınanlardan 25'inin tutuklandığı bilgisini vererek, Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi’ne yarın tutuklamalara itirazda bulunacaklarını söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


TEMELLİ: TUTUKLAMALAR AKP’NİN SEÇİM KAMPANYASI

Van’da bir takım temaslarda bulunmak için giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, basın toplantısı gerçekleştirdi. Temelli, Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen operasyonda 25 kişinin tutuklamasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Yargının Saray’dan gelen talimatlarla hareket ettiğini ve tarafsız olmadığını belirten Temelli, adaletin mahkeme salonlarını terk ettiğini dile getirerek, bunun son örneğini Diyarbakır’da yaşadıklarını söyledi. Temelli, “Yargı o denli tarafsızlığını yitirmiş ki bir tek suç delili olmamasına rağmen bir gizli tanık ifadesine dayanarak arkadaşlarımız tutuklandı” diyerek şunları söyledi: “Bu gizli tanığın elinde bir suç delili var mı yok, çünkü ortada suç yok. Bu arkadaşlarımızın suçu 24 Haziran seçim kampanyasına katılmış olmaları. Diyarbakır İl Eş Başkanımız tutuklu. Bir partinin il eş başkanının seçim kampanyası yürütmesinden daha doğal ne olabilir? AKP, seçim kampanyası olarak bu saldırıları başlatmıştır. Altını çiziyorum, AKP’nin, Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyası kolluk güçleri ile kayyımlarla kaymakamlarla, şiddete, baskıya dayanarak yürütülmektedir. Seçimleri kaybedeceğini anladığı anda saldırganlığını yükseltmektedir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye'de yargı siyasi partileşiyor'

SONRAKİ HABER

Bozcaada’nın bağ evlerine pansiyon ruhsatı verilmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...