16 Eylül 2012 16:30

HES’çilerin yoluna gül, köylülere diken

ISPARTA ve Antalya sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzasında, Sütçüler ilçesi sınırlarındaki Kasımlar birinci HES ile Manavgat sınırındaki Kasımlar ikinci HES için oluşturulacak baraj gölünün altında kalacak. Kesme-Ayvalıpınar yolunun yeniden yapılabilmesi için tahsisi gereken kamu arazileriyle ilgili işlemle

HES’çilerin yoluna gül, köylülere diken
Paylaş

ISPARTA ve Antalya sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzasında, Sütçüler ilçesi sınırlarındaki Kasımlar birinci HES ile Manavgat sınırındaki Kasımlar ikinci HES için oluşturulacak baraj gölünün altında kalacak. Kesme-Ayvalıpınar yolunun yeniden yapılabilmesi için tahsisi gereken kamu arazileriyle ilgili işlemlerin, 16 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Genelgesi nedeniyle uzaması üzerine yüklenici firma Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) başvurdu.
Bunun üzerine harekete geçen BAKA yetkilileri, Isparta Valisi Memduh Oğuz’un da desteğiyle HES şirketinin sorununun çözülmesi için seferber oldu.

‘HER GÜN 55 BİN DOLAR KAYBEDİLİYORDU’

BAKA yetkilileri ve Vali Oğuz’un girişimlerinin ardından beklediği onayı alan HES şirketi yetkilisi, Vali Oğuz ve BAKA yetkililerine gönderdiği teşekkür mektubunda, “BAKA’ya yaptığımız müracaat ve bunun akabinde ajansın konuyu derhal aktardığı Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın yakın ilgileri sayesinde sonuçlandırılmış bulunmaktadır. Boşa akan su sebebiyle ülkemizin her gün kaybettiği 55 bin Dolar göz önüne alındığında tek bir günün bile barajımızın inşaatı için çok önemli olduğunun ajans tarafından müşahede edilmiş olması ve konuyu ısrarlı takibi her türlü takdire şayandır.” ifadelerini kullandı.

‘SU KASALARI DOLDURACAK META DEĞİL’

HES şirketinin Vali Oğuz’a yazdığı teşekkür mektubuyla ilgili Yukarı Köprüçay Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada, mektupta yer alan ‘boşa akan su’  ve ‘her gün kaybedilen 55 bin dolar’ ifadelerinin, Türkiye’nin HES’ler konusunda geldiği aşamayı özetlediği kaydedildi. “Su boşa akıyor gibi akıl ve bilimden yoksun ifadelerle, ülkenin su kaynakları özel şirketlerin denetimine veriliyor” denilen açıklamada suyun, yalnızca şirketlerin kasalarını dolduran, boşa akan bir meta olmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Ekosistem açısından vazgeçilmez olan akarsuların denize akışından günde 55 bin dolar kaybedileceğini hesaplayanların, ekosistemin bozulması halinde kaybedileceklerin hesabını da yapmalarını beklemiyoruz. Ancak devletin valisi ve kamu adına görev yapanların, yaşam alanlarının bütününü derinden etkileyecek projeler karşısında yapmaları gereken hakemlik görevlerini bir yana bırakıp, kamu vicdanını yaralayacak davranışlar içinde bulunmaları kabul edilebilir bir tutum değildir” ifadelerine yer verildi. (ANTALYA)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay: Birlikte yaşamak gayri ahlaki ilişkidir!

SONRAKİ HABER

Hrant Dink ödülü İsmail Beşikçi’ye verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa