13 Ekim 2018 14:44

SYKP 3'üncü olağan kongresini topladı

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) 3'üncü olağan kongresini 'Diren, Birleş, Yeniden Kur' şiarıyla Ankara'da topladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SYKP 3. olağan genel kongesini “Diren, Birleş, Yeniden Kur” şiarıyla Ankara’da topladı. İki gün sürecek kongrenin açlışında muhaliflere yönelik baskılara, işçi ve emekçilerin haklarına yönelik saldırılara karşı karşı ortak mücadelenin gerekliliği vurgulandı.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) 3. olağan kongresini Ankara'da topladı. "Diren, Birleş, Yeniden Kur " şiarıyla 13-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenen kongreye, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Genel Başkan Yardımcısı Kubilay Günay, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Berdan Öztürk, Gülistan Kılıç Koçyiğit,  Tülay Hatimoğulları, ESP, Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri, KESK ve DİSK temsilcilerinin yanısıra Lübnan Kurtuluş Partisi, Tunus Halk Cephesi,Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Ermeni Sosyal Demokrat Hınçak Partisi temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, emperyalistlerin 2008 krizin faturasını diğer ülkelere yayarak atlattığını söyledi. Bugün de Türkiye'de Saray hangi komplo teorisini öne sürerse sürsün, ne önlem alırsa alsın krizin kapıda olduğunu söyledi.

Suriye’de artık vesayet savaşlarının sona yaklaştığını belirten Kaya, rejimin hakimiyetini ilerlettiğini söyledi. Kaya, İdlib sorununda Türkiyenin eli güçlenmiş gibi görünse de göç ile yeni cihatçı akınının olabileceğini ifade etti.

Kaya, faşizmin inşasının bu dönem hızlandırıldığını belirterek 24 haziran seçimlerinin sonuçlarına dikkat çekti. Bunun kader olmadığını belirten Kaya, halkın yarısının bu iktidarın karşısında olduğunu söyledi. Muhalefetin tüm saldırılara rağmen hala tam olarak ezilemediğini kaydeden Kaya, bu süreçte en önemli görevin muhalefet cephesinin birlikte mücadele etmesi olduğunu dile getirdi. Kaya, yeniden kuruluşçuluğun toplumsal mücadelenin her alanına genişlemesi için çaba harcayacaklarını söyledi.

YEREL SEÇİM ÖNCESİ GÖZALTILAR

HDP Adana Milletvekili ve SYKP eski Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, dünyanın birçok yerinde demokrasi ve insan haklarının ayaklar altında olduğunu söyledi. Dünyada bir ekonomik kriz olduğunu söyleyen Hatimoğulları, bu dönem sağ milliyetçi siyasetlerin yükselişte olduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye'de farklı görüşlerden kesimlerin ellerinden alınan hakların geri alınması talebinde ortaklaşıldığını ifade eden Hatimoğulları, buna karşın yerel seçim startı veren Erdoğan'dan talimat almış gibi HDP üye ve yöneticilerinin evlerine operasyonlar düzenlendiğini hatırlattı.

YERELLERDEN MERKEZE MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ

DİSK Genel-İş Genel Sekreteri Cafer Konca, bu ülkede insanca yaşamak ve çalışmak için 3. Havalimanında işçiler tutuklamayı marifet sayan iktidarı yerle bir edeceklerini söyledi. İşçilere hakaret eden medyanın bu ülkenin asıl unsurlarının işçi ve emekçilerin olduğunu bilmesi gerektiğini belirten Konca, krize karşı “diren işçi” kampanyasını hayata geçireceklerini dile getirdi.

KESK MYK üyesi İlhan Yiğit, AKP'nin ne kadar toplumsal muhalefeti baskı altına alsa da korktuğunu dile getirdi. Mckinsey'in danışmanlığına itiraz edenlerin önce hainlikle suçlandığını ardından anlaşmanın iptal edildiğini belirten Yiğit, iktidarın ülkeyi yönetemez hale geldiğini söyledi. Yiğit, DİSK, TMMOB ve TTB ile birlikte sonuçları uzun sürecek krize karşı yerellerden merkeze doğru bir mücadeleyi örgütleyeceklerini vurguladı.

'GERÇEK SEÇENEK HALK DEMOKRASİSİ VE SOSYALİZM'

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, hükümetin tek adam ve tek parti rejimini, tüm yaşamı etkisi altına alan kriz üzerinden inşa etmeye çalıştığını söyledi. Son dönemde açıklanan ekonomi programlarının krizin yükünü emekçilere yıkma belgeleri olduğunu kaydeden Gürkan, ayrıca demokratik hakları geriletecek bir siyasal gericiliğin de oluşturulduğunu ifade etti. Bazı işyerlerindeki direnişleri hatırlatan Gürkan, işçi sınıfı ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmenin o kadar kolay olmadığını vurguladı.Her türlü baskı, hapis, tutuklamaya rağmen mücadele eden demokrasi güçleri olduğunu dile getiren Gürkan, siyasi iktidarın ortaya koyduğu tek seçenek olan tek adam ve tek parti rejimine karşı gerçek seçeneğin halkın demokratik iktidarı ve sosyalizm olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hekimler, sağlıkta şiddetin önlenmesi için yasa istiyor

SONRAKİ HABER

Berlin'de ırkçılığa karşı 250 bin kişi sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...