13 Ekim 2018 12:32

Kışlık konserve yaparken dikkat etmeniz gereken 5 madde

Evde konserve yaparken nelere dikkat edilmeli? Nasıl meyve-sebzeler ve materyaller kullanılmalı? Diyetisyen Rumeysa Çelik yanıtladı.

Fotoğraf: Pxhere

Paylaş

Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Konserve hazırlıkları yazın ortasında başlayıp sonbahar ortasına kadar sürüyor. Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi sağlıklı ancak bunu yaparken dikkatli olmak çok önemli. Çünkü uygun şekilde yapılmayan konserve ürünleri besin zehirlenmesinden ölüme kadar ortaya çıkabilecek bir tablo oluşturabilir.

Diyetisyen Rumeysa Çelik, evde konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: 

1. SEBZE VE MEYVELERİN TAZE OLMASINA VE KÜFLÜ OLMAMASINA DİKKAT EDİN

Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor.  Alınan sebze ve meyvelerin taze olması ve küflü olmaması konserve yapımında ilk kuraldır. Gıdalar, kullanım öncesinde iyice yıkanmalıdır.

2. MUTLAKA ISIYA DAYANIKLI CAM KULLANIN

Konserve yapımında kullanılan kapların ısıya dayanıklı cam olması önemli. Eğer turşu yapılacaksa ve plastik kap kullanılacaksa bu konuda yasal olarak onaylı plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve bunlar sadece bir kez kullanılmalı.

3. CAM KAVANOZLARI KAYNATIN, KAPAKLARA İYİ BAKIN

Cam kavanozlar kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmeli. Bunun yanında kavanozların kapaklarının paslı olmamasına dikkat edilmeli. Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalı.

4. SEBZE VE MEYVELERİ 15-20 DAKİKA KAYNATIN

Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemli. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalı. Ayrıca tüm sebzeler temizlendikten ve parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalı.

5. KONSERVELERİ AÇTIKTAN SONRA HEMEN TÜKETİN

Konserveyi tüketirken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Yaptığınız ürünü kavanozu açtıktan sonra aynı gün ya da birkaç gün içinde tüketmek gerekir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilmeli. Çok sıcak ortamda ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserve gıdalar açıldıklarında lezzet, kalite ve duyusal özellik kaybı meydana gelir.

DOĞRU YAPILMAYAN KONSERVE HAYATİ RİSKE NEDEN OLUYOR

Konserve açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmediğinde “clostridium botulinum” bakterisi açığa çıkabilir. Bu bakteri gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Bu bakterinin dünyada bilinen en güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı biliniyor. Bu bakteri konservelerde fazlaca üreyebilir ve kendisini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Konserve yaparken kavanozun kapaklarına iyi bakılması gerekir. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir. Tüketim olursa zehirlenme de kaçınılmaz olmaktadır.

YEDİKTEN SONRA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kapakları bombeleşen cam kavanozdaki ürünün yenmesi halinde 12-36 saat arasında zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Helin Paladöken mezarı başında anıldı: Başka Helinler ölmesin

SONRAKİ HABER

Londra’da ıkçılara karşı öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...