13 Ekim 2018 12:15

Maden şirketinin kurnazlığı: ÇED toplantısı diyemedi 'pilav var' dedi

Doğu Biga Madencilik şirketi, Çanakkale Çan'a bağlı Kızılelma Köyü'nde yapacağı ÇED toplantısını, halkın katılması için 'pilav hayırı' olarak duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Kızılelma Köyü’nde 16 Ekim Salı günü yapılacak Çamyurt Altın Madeni Kapasite Artışı projesi ÇED toplantısını, Kanadalı Alamos Gold Şirketinin yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, “Pilav hayırı” olarak duyuruyor. Yöre halkının köyde yapılacak ÇED toplantısını önceki akşam köylerine giden çevrecilerden haber aldığı öğrenildi.

Kazdağları’nın eteklerinde bulunan, Çan’ın Kızılelma köyünde, 2012 yılında köylülerin tenekelerle kovaladığı maden şirketi, kapasite artırımı ile hem faaliyeti alanını hem de bu alan içindeki cevher üretimini yaklaşık 7 kat artırıyor. Yöre halkının istemediği, hukukun ‘dur’ dediği maden şirketi, bugün çok daha büyük bir hazırlık ile Kazdağları’nı parçalamak için geliyor. Şirket bölgede iki yıl içinde toplam 6 ay boyunca patlatma yöntemi ile 580 bin ton kayaç çıkaracağını proje dosyasında kayıt altına alırken, çalışma alanını 27,5 hektardan 207,15 hektara, hedeflenen cevher üretimini 81 bin tondan 500 bin tona yükseltti. Metalik madencilik çalışmaları ile Kazdağları’nın altını üstüne getirecek olan uluslararası şirketler ve onların yerli taşeronları, sadece Kazdağları’nın binlerce yılda oluşan flora ve faunasını değil, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su havzasını da kirleterek kent halkını doğrudan ve dolaylı olarak tehdit ediyor.

2012 YILINDA TENEKELERLE KOVALANMIŞTI

Şirket, 2012 yılındaki ilk projesinde 27,5 hektar alanda, 81 bin ton cevher üretimini planlıyordu. Bu süreçte 2012 yılında yapılan ÇED toplantısı büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Jandarmanın halka barikat kurduğu süreçte, köylülerİN teneke, tencere ve tavalarla gürültü çıkararak tepki gösterdikleri şirket temsilcileri köyü terk etmek zorunda kalmıştı. O şirket, şimdi “ÇED toplantısı yapacağız” diyemiyor, “pilav hayırı yapılacak, herkes katılsın” diyor.

ŞİRKET ÇED TOPLANTISINA ÇAĞRI YAPMAK İÇİN 'PİLAV VAR' DİYOR

Önceki gün, bilgilendirme amacıyla Çan’ın Karaköy, Yeşilköy, Çırpılar, Etili ve Kızılelma köylerine giden İda Dayanışma Derneği ve beraberinde gelen kişiler, köydeki yurttaşlarla bir araya geldi. Bölgedeki altın madenciliği ile ilgili bilgilendirmede bulunanlar, yöre halkının ÇED toplantısından haberinin olmadığını tespit etti. İda Dayanışma Derneği yetkilileri konuyla ilgili olarak, “Doğu Biga Madencilik şirketi Kirazlı'dan başladığı katliama Çamyurt'ta ve Ağı Dağında devam etmek için çalışıyor. Yıllar önce bu sahaya göz diktiğinde ‘Kazdağı kolay lokma’ diyerek burayı ele geçirmenin kolay olduğunu büyük bir yüzsüzlükle sitesinde yayınladı. Kirazlı ile birlikte bu işletmenin en kârlı altın işletmesi olduğunu yine sitesinde yazarak Kanada Toronto borsasında kârına kâr eklemeye devam ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığının sitesinden de ulaşıp okuyabileceğiniz proje dosyasında görebileceğiniz üzere insana ve doğaya özgü hiçbir içerik yer almıyor. Raporun bu haliyle bile bir toplantının yapılabilmesi hukuka aykırıdır. Halkı bilgilendiren hiçbir içerik yoktur. 16 Ekim 2018 saat 11.00’de Çan'ın Kızılelma köyünde yapılacak olan toplantıyı şirket, halka 'pilav ikramı' olarak duyurmuş. İlanı halkın değil köy erkeklerinin göreceği kahvenin ilan panosuna asmıştır. Kızılelma köyünde bu şirket daha önce tenekelerle kovulmuştu” dendi.

ÇED TOPLANTISI 16 EKİM SALI GÜNÜ SAAT 11:00'DE

İda Dayanışma Derneğinden yapılan çağrıda, “Hem köy halkına destek olmak için hem de Anayasanın 56. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak bu toplantıyı yaptırmayacağız. 16 Ekim 2018 Salı günü saat 08.00'de Cumhuriyet Meydanı'ndan hareketle Kızılelma köyüne gideceğiz. Herkesin katılımı çok önemli ve değerlidir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de karakola yıldırım düştü: 4 asker yaralı

SONRAKİ HABER

Trump'tan Gazeteci Kaçıkçı açıklaması: Ağır cezalar uygularız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...