13 Ekim 2018 11:00

Sezai Temelli: Mevzu pazarlık, rahip bir figür

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ABD’li Rahip Brunson’un serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

Özgür PAKSOY
Mehmet Şah ORUÇ

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ABD’li Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını değerlendirdi. Brunson üzerinden yapılan “talimat ve pazarlıklar”a dikkat çeken Temelli, “İdlib’deki, ABD ile Rusya gerilimi pazarlıklarıdır. Rahip, bu işin içinden çıkan bir figür” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında krize dönüşen ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılması gündemin ilk sırasına oturdu. “Casusluktan” 35 yılla yargılanan Brunson önceki gün çıkarıldığı mahkemece 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı, ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırıldı. Brunson serbest bırakılmasının hemen ardından ABD’ye gitti. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, krize neden olan Brunson’un yargılanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘YARGI TALİMATLARLA KARAR VERİYOR’

 Brunson’ın yargılanma sürecine işaret ederek, “Ne kadar hukuk devleti olduğunuz ortada” diyen Temelli, “Yargı talimatlarla karar veriyor. Öyle de ince ayar yapıyorlar ki, yattığı süre 3 yıl 1 ay 15 gün. Böyle ince ayar cezalar buluyorlar. Adam casustu, ‘FETÖ’cüydü, buydu şuydu. 3 yıl 1 ay 15 gün cezayla bitti mesele. Ama burada hukukun olmadığını bütün çıplaklığıyla gördük” dedi. Brunson’ın serbest bırakılmasını “talimat ve pazarlıklar” sonucu olduğunu ifade eden Temelli, şunları söyledi: “Sadece yargı ve hukuk değil. Çürüyen bir alan da diplomasidir. Türkiye bugün için en itibarsız ülkelerden biri halinde. Şimdi biz buna neden mahkumuz. Bu ülke hepimizin ülkesidir. Biz bu ülkenin vatandaşıyız. Hepimiz neden böyle bir kötü yönetime mahkum olalım ve bunun maliyetine katlanalım. Şimdi insanlar dışardan baktığında gördükleri ülke şu; canı istediğinde rahibi rehin tutuyor, canı istediğinde içeri alıyor, canı istediğinde ev hapsine alıyor, canı istediğinde serbest bırakıyor. Bunu sadece rahipte yapmıyor. Bunu Suriyeli göçmenler için de yapıyor. Ne göçmen hukukunu tanıyor ne de mülteci hukukunu tanıyor. Bu haklara hiç bakmıyor, Suriyeli mülteciler ve göçmenler bedenleri üzerinden gidip Almanya’da pazarlık yapan bir iktidar ve cumhurbaşkanı var. Göçmen olmaları bu haklarını ortadan kaldırmıyor.”

‘SAVAŞ POLİTİKALARIN SONUCUDUR’

Pazarlıkların savaş politikalarının sonucu olduğunun altını çizen Temelli, “İşte bu bir yıkımdır. Bu ülkenin altını dinamitlemektir. Biz bu ülkenin altına dinamit döşeyenlere karşı bu dinamitleri ve fitilleri koparıp atmalıyız. Bu ülkeyi kurtarmanın yolu, barıştan geçiyor. Bu savaş politikalarından artık kurtulmaktan geçiyor. Pazarlıklar, bu savaş politikalarının sonucudur. Başka bir şey değildir. Bu rahip meselesi hakeza böyle. ABD ile girilen pazarlıkların nedeni yine Suriye’deki Fırat’ın doğusu mu batısı mı pazarlığıdır. İdlib’deki, ABD ile Rusya gerilimi pazarlıklarıdır. Rahip, bu işin içinden çıkan bir figür. Yoksa rahibin her tarafı casus olsa ne olacak” şeklinde konuştu.

‘KRİZİN RAHİPLE İLGİSİ YOK’

Yaşanan ekonomik krizin Brunson’ın yargılanmasıyla ilgili olmadığını dile getiren Temelli, “Ekonomik krizin yegane nedeni kayyımlar; nasıl kaynakları çarçur ediyorsa, işte merkezi iktidarda bu ülkenin bütün kaynaklarını çarçur etti. Aşırı borçlanma, cari açık ve savaş, beton ve yolsuzluk ekonomisi. Bunun ülkeyi getireceği yer iktisadi krizdir. Bunu dış güç ile rahip kriziyle bir ilgisi yok” değerlendirmesinde bulundu. (DiyarbakırMA)

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan'ın Berkay'ı darbettiği gecenin görüntüleri ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: CHP'nin İş Bankası hisselerini inşallah Hazineye devredeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...