13 Ekim 2018 10:09

Evrensel’e akreditasyon reddi, Almanya Federal Parlamentosunda 

Avrupa muhabirimiz Aziz Koçyiğit’in Erdoğan ve Merkel’in ortak basın toplantısı için akredite edilmemesi Federal Parlementoya taşındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 27-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde 28 Eylül’de Alman Başbakan Angela Merkel ile de bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısını izlemek üzere Almanya muhabirlerimizden Aziz Koçyiğit de Alman Basın Dairesi’ne akredite başvurusu yapmıştı. Ancak kendisi Alman vatandaşı olan, 24 yıldan beri Alman basın kartına sahibi ve Federal Hükümet düzeyinde süresiz akreditasyonu bulunan muhabirimiz, alışılmışın dışında Türkiye Büyükelçiliği’ne yönlendirilmişti. Bu uygulamaya itirazlar da sonuç vermeyince, konu kamuoyu gündemine taşınmış ve Alman basınında geniş yankı bulmuştu.

ALMAN HÜKÜMETİ’NE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Almanya’da eşine rastlanmamış bu uygulamanın geniş yankı yaratması sonucu, Federal Parlameto Yeşiller Partisi milletvekili Margit Stumpp konuyu meclise taşıdı. Stumpp Alman Hükümeti’ne verdiği yazılı soru önergesinde, “Başbakan Dr. Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Eylül tarihinde Başbakanlık’da yapılan basın toplantısına kaç gazeteci akredite edildi? Bunlardan kaçı Alman kaçı Türkiyeli gazeteciydi? Kaç gazeteci akredite edilmedi nedenleri nelerdir?​” sorularını yöneltti.

‘TÜM BAŞVURULAR DİKKATE ALINAMADI’

Soru önergesine Hükümetin Federal Basın Dairesi üzerinden verdiği yanı ise şöyle: 
Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Almanya ziyaretinde tüm basın genel akredite değil her bir etkinlik için ayrı akredite yöntemi uygulanmış, bunlardan bazıları da sınırlandırılmıştır. Genel akredite yalnızca Federal Basın Dairesi tarafından verilir. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ziyareti için yapılan ve istenen koşulları yerine getiren tüm akreditasyon başvuruları değerlandirilmiş ve akredite edilmiştir. İkili veya çoklu ve katılımı sınırlandırılmış uluslararası basın toplantıları için akreditasyon dağıtımı farklı gerçekleştirilmektedir. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel’in basın toplantısında da bu yöntem uygulanmıştır. Kapasitenin sınırlı olması nedeniyle, -alışılmış uluslararası uygulama- özel akrediteler Alman ve Türk taraflara kendi sorumlulukları çerçevesinde dağıtılmıştır. 
Basın toplantısı için Federal Basın Dairesine toplam 183 medya mensubu müracaat etmiştir. Bunlardan 150 kişi akredite olmuştur. Kapasite ve yukarıda belirtilen uygulama nedeniyle tüm başvurular dikkate alınamamıştır. Akredite edilen basın mensuplarının dağılımı şöyledir: Alman ve uluslararası medyadan 20 fotoğrafçı, Alman ve uluslararası medyadan 80 redaktör ve Türkiye Büyükelçiliği’nin belirlediği 50 medya temsilcisi. 

‘YANIT TATMİN EDİCİ DEĞİL!’

Evrensel’e konuşan Federal Parlamento Yeşiller Partisi Milletvekili Margit Stumpp, verilen yanıtı tatmin edici olmaktan uzak olarak değerlendirdi. Stumpp, önümüzdeki Çarşamba günü verilen yazılı yanıtı Federal Meclis gündeminde tartışmaya açacağını ifede ederken, Alman vatandaşı bir gazetecinin başka ülke Büyükelçiliği’ne yönlendirilmesinin asla kabul edilemeyeceğini söyledi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri yine engellendi: Sadece adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Arda Turan'ın Berkay'ı darbettiği gecenin görüntüleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...