13 Ekim 2018 05:44

Helsinki’de Nazilerin okul çevresinde gösteri yapmaları yasaklandı

Helsinki Belediye Meclisi, Nazilerin okulların yakınlarında gösteri yapmalarını yasakladı.

(Arşiv) Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya’nın Başkenti Helsinki’de Belediye Meclisi, ırkçı ve Nazilerin ilde bulunan okulların önleri ve yakınlarında gösteri yapmalarını yasakladı.

Polis, alınan bu karardan sonra ırkçı ve Nazilerin okulların civarında gösteri yapmasına izin vermeyecek ve gösteri yapmak isteyen Nazilere müdahale edecek.

Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı örgütün Nordsjö semtinde bir okulun önünde gösteri yapması halkın tepkisine yol açmıştı.

Sosyal Demokrat Partili (SDP) Belediye Meclis Üyesi Abdirahim Mohamed de, bu yılın nisan ayında Belediye Meclisine okulların civarında ırkçıların gösteri yapmalarının yasaklanması için bir önerge vermişti.

Önergeyi ele alan Belediye Meclisi, bundan sonra ırkçı ve Nazi örgütlerin okul önleri ve yakınlarında gösteri yapmalarını yasaklama kararı aldı. Önergenin görüşülmesi sırasında Ulusal Koalisyon Partisi’nin Belediye Meclis Üyesi Atte Kaleva, polisiye işlerden sorumlu delegasyonun  oy birliği ile okulların çevresinde çocuklara yönelik mesajlar veren gösterileri kınadığını belirtti,  önerge lehinde oy kullanacağını söyledi.

Önergenin sahibi Mohamed, öğrenciler okula oldukları sırada rahatsız edilmelerinin kabul edilemeyeceğini söyledikten sonra ”Umarım bundan sonra farklı görüşlerde de olsak yetişkinler gibi davranır ve okulda öğrenim gören çocukları rahat bırakırız” dedi.

MAHKEMELER  NEO-NAZİ ÖRGÜTÜ YASAKLAMIŞTI

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine geçtiğimiz yılın kasım ayında Tammerfors İlk Mahkemesi, NMR’nin nefret söylemlerini yaygınlaştırdığı, güce ve saldırganlığa önem verdiğini ve şiddete başvurduğunu belirterek kapatılmasını kararlaştırmıştı.

Nazilerin kararı temyiz etmesi üzerine davayı ele alan Åbo Üst Mahkemesi, İlk Mahkeme’nin verdiği kararı onamış, NMR’nin yanı sıra örgütle yakın ilişki içinde bulunan ve ırkçı yayın yapan ve kitaplar satan ‘Pohjoinen Perinne’ adlı derneğin de kapatılmasını kararlaştırmıştı.

NMR, mahkemelerin aldığı yasaklama kararının kaldırılması için Yüksek Mahkemeye başvurdu. Eğer Yüksek Mahkeme, NMR’nin başvurusunu kabul ederse karar verilene kadar NMR çalışmalarını sürdürecek. Davayı ele almayı reddetmesi durumunda 27 Kasım günü Üst Mahkeme’nin kararı yürürlüğe girecek ve NMR tüm çalışmalarını durdurmak zorunda kalacak.

ÖNCEKİ HABER

Facebook: 30 milyon kullanıcının hesabı hacklendi

SONRAKİ HABER

Kolunu silindire kaptıran işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...