12 Ekim 2018 15:47

Diyarbakır'da mayın sorunu ele alındı

Diyarbakır’da Mayınsız Türkiye Girişimi, mayın sorununa karşı farkındalık toplantısı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da Türkiye’de ‘Karamayını Sorunu: Kamusal Farkındalık ve Medyanın Rolü’ adı altında Mayınsız Türkiye Girişimi tarafından basın çalışanlarını bilgilendirme amaçlı bir toplantı gerçekleştirildi. Diyarbakır Barosu Adli Yardım Binasında yapılan toplantıya Diyarbakır’da çalışan gazeteciler katılırken toplantıda mayınların insan yaşamı üzerinde yarattığı mağduriyetlere dikkat çekti.

SİVİLLERİN KORUNMASI İÇİN HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINMALI

Mayınsız Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, mayının en fazla görüldüğü bölgelere dikkat çekerek mayının uzun yıllar aktif kalabildiğini belirtti. Öğreten, “ Dünya üzerinde Kamboçya ve Afganistan’da çok fazla mayın var. Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan kalan mayınların temizliği günümüzde hala sürmektedir. Dünyada mayın temizleme ve mayınsız bir dünya çalışmalarının ardından Ottowa sözleşmesine giden bir süreç vardır. Ottowa sözleşmesi ülkelerin topraklarındaki mayını temizleme elindeki mayını da imha etme yükümlülüğü getiren bir sözleşmedir. Bu sözleşmeye 164 ülke taraf olmuştur. Türkiye de Ottowa sözleşmesine Mart 2004 yılında taraf olmuştur. Ottowa Sözleşmesi’ne taraf olan devletler sivillerin korunması için her türlü önlemi alarak mayınlı bölgelere işaret bırakmak zorundadır. Bu sözleşmeye göre mayın yüzünden zarar görmüş insanların mağduriyetinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

MAYINLAR GENELDE DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA

Türkiye’nin Ottowa sözleşmesi gereğince 2011 yılında elindeki 3 milyon mayını imha ettiğini kaydeden Öğreten, döşenen mayınların ise 2014’e kadar temizlenmesi gerekirken, 2020’ye süre uzattığını ifade etti. “ Türkiye ilk olarak 1950-55 yıllarında mayın döşemeye başladı. Bu mayınlar genel anlamda Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde bulunmaktadır. 34 köy ve 148 mezranın etrafı mayınlı. Sınır ve askeri  tesislerin etrafında yaklaşık 1 milyon üzerinde mayın var. Türkiye, antipersonel kara mayınını yasaklayan Ottowa Sözleşmesi’ne 2004 yılında imza attı. Sözleşmeye göre 4 yıl içinde Türkiye elindeki mayınları imha etmekle yükümlüydü. Türkiye bunu 3 yıl gecikmeli olarak yerine getirdi. Türkiye 90’lı yıllarda da topraklarına mayın döşemiştir. Bunun nedenini de sınırlardan kaçak girişler ve terörle mücadele olarak açıklamaktadır. Buna rağmen Türkiye 2011 yılında elindeki 3 milyon mayını imha etmiştir. PKK de Cenevre çağrısı çerçevesinde devlet dışı bir aktör olarak kara mayını kullanmayacağına yönelik sözleşmeye imza atmıştır.”

TÜRKİYE MAYIN TEMİZLİĞİ DURDURULDU

Öğreten’in ardından Bianet’ten Ayça Söylemez, mayınla ilgili farkındalık ve yaşanan mağduriyetlere ilişkin haber yapmanın önemine değinirken Türkiye’nin Suriye’de başlayan savaşla birlikte mayın temizliğini durdurduğuna dikkat çekti. Söylemez, “ kara mayını haberleri büyük oranda Nisan ayında yapılır. Bunun nedeni de Nisan ayında Kara Mayını Temizleme Haftası’nın olmasıdır. Bu durumu aşmamız ve bu konuda farkındalığı sadece belli bir hafta ile sınırlandırmamamız gerekiyor. Mayın ile ilgili yaşanan mağduriyetlerin cezasızlıkla sonuçlanmasının haberleştirilerek duyurulması habercilik açısından önemlidir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Purçu: Çekin elinizi Romanların üstünden

SONRAKİ HABER

İsveç’den kürtaj mağduru El Salvadorlu kadına ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...