11 Ekim 2018 15:12

Pakistan, IMF ile görüşmelere başlıyor

IMF Başkanı Christine Lagarde, mali kriz içindeki Pakistan’ın IMF’den 'mali yardım' istediğini söyledi.

IMF'nin Washington'daki merkez binası

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, mali kriz içindeki Pakistan’ın ekonomi yetkilileriyle bir araya geldi. BBC’nin haberine göre, “kurtarma paketi”nin masaya yatırılmasının beklendiği toplantıyla ilgili açıklama yapan Lagarde, ülkenin IMF’den “mali yardım” istediğini söyledi. Pakistan Maliye Bakanı Asad Umar, geçen hafta yaptığı açıklamada borç alımı için IMF ile resmi görüşmelere başlanacağını açıklamıştı.

Ağustos ayında yemin ederek göreve başlayan Pakistan Başbakanı İmran Han, Çarşamba günü ekonomik sıkıntılara ilişkin yaptığı konuşmada, ülkenin 10 ila 12 milyar dolara ihtiyacı olduğunu kaydetmişti.

Pakistan’ın ekonomi yetkilileriyle IMF Başkanı Lagarde arasındaki görüşme, IMF’nin Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen yıllık toplantısında gerçekleşti. Burada görüşme ile ilgili soruları yanıtlayan Lagarde, “Pakistan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için IMF’den mali yardım talep ettiler” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK KRİZİ

Lagarde, bir ekibin gelecek haftalarda İslamabad’a giderek olası bir "IMF destekli ekonomik program” için görüşmelere başlanacağını da söyledi.

Pakistan ekonomisi dışa bağımlılığı nedeniyle “kırılgan gelişen ülkeler” arasında gösteriliyor.

Ülkede cari açığın milli gelire oranı yüzde 8’in üzerinde. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri son haftalarda 8 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu tutar, Pakistan’ın mevcut dış borçlarını güçlükle karşılayabiliyor.

Dış finansmana bağımlılığının ülkenin kırılganlığını artırması, Pakistan Rupisi’nin yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmesine yol açtı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Erbil ziyareti iptal edildi

SONRAKİ HABER

'Cemal Kaşıkçı'nın ne zaman öldürüldüğünü biliyoruz' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa