11 Ekim 2018 12:54

Sezai Temelli: Barış ve demokratik siyaset tasfiye edilmek isteniyor

Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'Türkiye kamuoyunu operasyona karşı duyarlı olmaya çağırıyorum' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Diyarbakır merkezli 9 ilde aralarında gazetecilerin ve siyasetçilerin olduğu 100’ü aşkın kişinin gözaltına alınması üzerine Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli bir takım ziyaretler gerçekleştirerek HDP il binasında basın toplantısı yaptı. Gözaltılarla barış ve demokratik siyasetin tasfiye edilmek istendiğini söyleyen Temelli, halkı bu aklı durdurmaya çağırdı.  

Operasyonları gözaltı olarak değerlendirilemeceğini ifade eden Temelli, “Türkiye kamuoyunu operasyona karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. En vahşi ve akıl dışı yöntemlerle arkadaşlarımız gözaltına alındı. Gözaltı sahneleri iktidarın nasıl bir Türkiye hayali kurduğunu bize gösteriyor” dedi.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

 Avukatların gözaltına alınan müvekkilleri ile ilgili savunma hakkının engellendiğini söyleyen Temelli, “HSK’ya suç duyusunda bulunacağız. Bu suçu işleyenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatacağız” diye konuştu.

'OPERASYONLAR YEREL SEÇİMLERE YÖNELİK'

Operasyonun yerel seçimlere dönük olduğunu söyleyen Temelli, “24 Haziran seçimleri öncesinde de AKP-MHP Cumhur ittifakı, seçim kampanyalarını bu yöntemle yürütüyorlar. Savcı, kaymakam, jandarma komutanları ve valilerle birlikte seçmene yönelik, halkımıza yönelik, partili arkadaşlarımıza yönelik şiddet ve saldırı kampanyası yürütüyorlar. Yerel seçimlere 5 aylık süre kalırken, bu kampanyayı başlattıklarını görüyoruz. Gözaltı, şiddet ve Erdoğan’ın dilinden düşürmediği tehditle kampanyalarını başlattıklarını görüyoruz.”

‘HALKIMIZI BU AKLI DURDURMAYA ÇAĞRIYORUZ’

“Demokratik siyaset” kampanyası başlattıklarını belirten Temelli, “Tüm halkımızla beraber barış ve demokrasi kampanyası başlattık. Bir tarafta şiddetin, kayyumcuların kampanyası, demokratik siyaseti tasfiye etme peşinde olanların kampanyası, diğer tarafta halkın kampanyası, diz çökmeyen, dile gelen halkın kampanyası, o dilde barış ve demokrasi var. Tüm Türkiye halklarına, kadınlara, emekçilere çağrı yapıyoruz; demokrasiye kast etmiş bu aklı durduralım” diye konuştu.

Gözaltına alınan siyasetçi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Temelli, “Adalete sahip çıkması gereken sadece halk değil, aynı zamanda mahkemelerdir” dedi.

Temelli daha sonra TJA, DTK, DBP, Yeni Yaşam gazeteci irtibat bürosu ve TUHAD-FED’i ziyaret etti.

GÖZALTINDAKİ 23 KİŞİ SAVCILIĞA SEVK EDİLDİ

Diyarbakır merkezli 9 kentte yapılan operasyonlar sonucu gözaltına alınanlardan 23 kişi savcılığa sevk edildi.

 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önceki gün sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik operasyonlar kapsamında 183 adrese yapılan baskın sonucunda, hakkında arama ve yakalama kararı bulunan 151 kişinden 121 kişi gözaltına alındı. Önceki günden bu yana Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan 23 kişi, alınan ifadeleri ardından serbest bırakılırken; 8’i gazeteci 90’nı siyasetçi 98 kişiden 23’ü de önceki gün sabah emniyet müdürlüğündeki ifade işlemleri tamamlandıktan sonra Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edildi.

 Adliyeye sevk edilen ve aralarında gazeteci Kibriye Evren ile siyasetçiler Elif Haran ve Celal Yoldaş’ın bulunduğu 23 kişinin savcılık ifadelerinin alınması bekleniyor.  

 Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 75 siyasetçi ve gazetecinin de gruplar halinde adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

GÖZALTINDA KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli 9 ilde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, göğüs ağrısı üzerine hastaneye kaldırıldı. Götürüldüğü hastanede kalp krizi geçirdiği öğrenilen Aydoğdu, yoğun bakıma alındı. Daha sonra anjiyo ameliyatı geçiren Aydoğdu, yoğun bakım ünitesinde bekletiliyor.

HDP Milletvekili Dr. Selçuk Mızraklı, Aydoğdu’nun anjiyo ameliyatının başarılı bir şekilde geçtiğini belirterek, yeni bir kalp krizi riski nedeniyle Aydoğdu’nun 48 saat müşahede altında tutulması gerektiğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, gözaltında rahatsızlanan ve kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçiren DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu’yu ziyaret etti. Temelli ve Öztürk, Aydoğdu’ya geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

‘BAŞARISIZLIĞI ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Diyarbakır merkezli gözaltılara ilişkin HDP Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir açıklama yaptı.

Yeri belli olan insanların evlerinin kapısı kırılarak gözaltına alındıklarını ifade eden Taşdemir, “Bir başarı öyküsü gibi gösterdikleri bu operasyon kendi başarısızlıklarının göstergesidir. “Kayyum atadık bu irade kırılmadı, gözaltı yaptık, tutukladık olmadı” diyen bir çaresizliğin göstergesidir bu operasyonlar. Ne yaparlarsa yapsınlar her zaman aciz kalacaklar ve bunu örtemeyecekler” dedi. Gözaltına alınanların yarısından fazlasının kadın olduğuna dikkat çeken Taşdemir, “AKP’nin kadın politikalarını teşhir eden arkadaşlarımız gözaltındadır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

6 işyerinde sendikal mücadele sürüyor

SONRAKİ HABER

Irak’ta 6 aydır ücret alamayan işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...