11 Ekim 2018 12:06

Aladağ'ın köylerine hâlâ yol ve elektrik yok

Aladağ yurt yangınında çocuklarını kaybeden aileler, çocuklarını Süleymancıların yurduna sürükleyen sorunların çözülmesi için çabalıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Yurt yangınında çocuklarını kaybeden aileler bir yandan adalet mücadelesini sürdürürken bir yandan da çocuklarını Süleymancılar yurduna sürükleyen sorunların çözülmesi için çaba gösteriyor. Eğitim imkanları olmadığı için çocukların Aladağ ya da başka ilçelere gitmek zorunda olduğu köylerde yol, elektrik, su altyapı, toplu ulaşım sorunları hâlâ devam ediyor. Sosyal Haklar Derneği (SHD) ile birlikte konuyu Mart ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve CHP Meclis Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya ile görüşen aileler henüz yolların tamamlanmamış olması ve diğer sorunların devam ediyor olması nedeniyle büyükşehir belediye meclis toplantısına katılarak taleplerini iletti.

'SORUNLARIMIZI ÇÖZMEYENE OY YOK'

Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan aileler, 3 yıldır zaten hayatları sarsıntıya uğramışken bir de bu sorunlarla uğraşmak zorunda kaldıklarını söylediler. Seçilenlerin kendi oyları ile o koltuklara oturduğunu ifade eden aileler “Sorunlarımızı çözmeyenlere önümüzdeki seçimlerde oy yok” dediler.

'İLEÇELERE YOL YAPILMASI HAYATİ ÖNEMDE'

12 çocuk ve gencin yaşamını yitirdiği yangından sonra cenaze araçlarının gidemediği yolların durumu, iyileştirmelere rağmen aynı. Kışın bir hasta olduğunda ambulansa ulaşabilmek için hasta bir noktaya kadar taşınmak zorunda kalıyor. Dilekçeye göre bazı mahallelerde kışın uzun süreli elektrik kesintileri, içme suyu problemleri, köylere günlük ulaşımın sağlanmaması, çöplerin toplanmaması gibi sorunlar hâlâ devam ediyor. Şehirde ve köyde yaşayan insanlara ayrı hizmet verilemeyeceğinin ifade edildiği dilekçede “Şehir içinde asfalt yollar defalarca bozulup yapılırken bu köylere yol istemek ve yolun yapılmasını sağlamak aylarımızı almıştır.  Kışlak köyünün yolları kısmen düzeltilse de Köprücük köyü yolları henüz tamamlanmamıştır. Bu köylerin hem Aladağ'a hem Kozan'a yollarının yapılması oldukça hayatidir. Bu ilçelerde okuyan çocukların, çalışan insanların ailelerine güvenli ulaşımı sağlanmak zorundadır. Başka faciaların yaşanmaması için acilen yolların tamamlanması gerekmektedir” denildi.

'BARAJ VAR ELEKTRİK, SU YOK'

Yollar tamamlanmış olsa bile toplu ulaşımdan söz etmenin mümkün olmadığına da dikkat çekiken dilekçede, “Köyden ilçeye ulaşmak için ya 250-300 TL’ye araç kiralamanız ya da köyden servis yapan birilerinin gideceği zamanı yakalamanız gerekmektedir. Hastalık, acil durum, doğum veya herhangi bir işiniz için ilçeye ulaşımınız oldukça sorunludur. Barajın 150 metre yukarısındaki mahallenin elektrik ve suyunun hiç olmaması oldukça trajiktir. 150 metre aşağıda Torosların suyu kullanılarak elektrik üretilirken biraz ötesindeki Darıçukuru mahallesinde elektrik ve su hiç yoktur. Hiçbir mahallenin çöpleri toplanmamaktadır ve çöpler oldukça sağlıksız koşullarda köylüler tarafından imha edilmeye çalışılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TALEPLERİNİ İLETTİLER

Kozan ilçesi ile Köprücük ve Kışlak köylerine toplu ulaşımın sağlanmasını teminen en az sabah 07:00’de köylerden hareket edip saat 17:00’de Kozan’dan hareket edecek toplu taşıma araç seferlerinin konulmasını isteyen aileler elektrik ve su altyapısının sağlanması, hiç çöp toplanmayan, Köprücük ve Kışlak köylerinin tüm mahallelerinin çöplerinin düzenli olarak toplanması, Kışlak Köyü yolunun, ulaşımı mümkün kılacak şekilde asfaltlanarak Kodaz mahallesine kadar tamamlanması, Köprücük Menges mahallesinde yapımı başlayan asfalt yolun baraja kadar tamamlanması taleplerini ilettiler.

Ulaş Çetinkaya “Daha önce de taleplerini dile getiren ailelerin sorunları kısmen çözülse de elektrik, su, yol ve toplu ulaşım sorunları devam etmektedir. Bu alt yapı sorunları çözülseydi belki de 12 çocuk hayatını kaybetmeyecekti, bu nedenle ailelerin taleplerini size yazılı olarak iletiyoruz” diyerek dilekçeyi meclis kuruluna iletmiştir. Meclis toplantısından sonra CHP Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Cevheribucak’la görüşen aileler tüm sorunları detaylı olarak iletmişlerdir. Yolun tamamlanması, toplu ulaşımın sağlanması, elektrik-su sorunlarının çözümü konusunda söz veren meclis kurulu üyelerine konunun takipçisi olacaklarını iletmişlerdir.

ÖNCEKİ HABER

Bakanlığın utanç tablosu: Bir hastanede 1260 kız çocuğu hamile

SONRAKİ HABER

10 Ekim'de hayatını kaybeden Dilan Sarıkaya’ya, annesinden mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...